Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Zlaté Kanaďany zachránil šťastný zásah. Ta kamera je MVP finále, vtipkoval Veleno

MVP, anglická zkratka, která v překladu znamená "nejužitečnější hráč". Člen kádru novopečených juniorských mistrů světa Joe Veleno udělil toto přízvisko nikoliv hokejistovi, ale kameře kanadské televizní stanice TSN. Jeho kolega Aidan Dudas ji totiž v závěru finále trefil tak šikovně, že nemusel na trestnou lavici, a "javorové listy" si už výhru 4:3 pohlídaly.

Kanaďan Barrett Hayton s trofejí pro mistry světa do 20 let
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Simon Hastegard

Sborná hraje přesilovku, do konce finále zbývá minuta a 45 sekund, Kanada drží vedení 4:3. Útočník Dudas nabírá puk na bekhend a posílá ho nebezpečně směrem za ochranné plexisklo. Za zdržování hry může oslabit tým, který by šel do tří. Hlavní rozhodčí Lassi Heikkinen a Kristian Vikman ovšem nevylučují. 

Rusové ještě mohli zesílit početní převahu odvoláním brankáře a bylo by to šest na tři. "Byl jsem na chvíli vyděšený. Hledal jsem puk, ale pak jsem viděl, že něco zasáhl. Ta kamera je pravděpodobně MVP tohoto utkání," smál se útočník Veleno, jenž byl v tu chvíli také na ledě.

Šťastný moment pro Kanaďany od času 10:35 v sestřihu:

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finálového utkání Kanada – Rusko

Proč sudí nevylučovali? Zřejmě si vyložili situaci následovně:

Puk trefil kameru, která byla připevněná na plexisklu. Dle pravidla IIHF číslo 135 sudí netrestají, když puk zasáhne kostku nad ledem nebo i strukturální objekt nad ledovou plochou. A tohle označení přisoudili kameře kanadské televize, která je majitelem vysílacích práv na juniorský šampionát. 

Další pohled na situaci od TSN:

Ruští hokejisté v následné frustraci udělali ještě dva fauly. Provinil se Pavel Dorofejev a Grigorij Děnisenko. Sborná tím definitivně zhatila svou šanci na to, poslat finálový duel alespoň do prodloužení.

"Bylo to nepochopitelné selhání. Existuje jen jedna varianta rozhodnutí, dvě minuty," měl jasno trenér Rusů Valerij Bragin.

První branka na turnaji v tu nejlepší chvíli

Kromě kamery se stal dalším kanadským hrdinou také útočník Akil Thomas. Dvacetiletý hráč se přitom na šampionátu střelecky trápil, ale ve finále čekání na trefu ukončil v nejlepší možné chvíli. Jeho gól v čase 56:02 byl zlatý.

Thomas při rozhodující akci prohodil puk mezi nohama obránce Daniila Misjula a stihl jej dojet před gólmanem Amirem Miftachovem a prosadil se blafákem do bekhendu. "Ani nejde popsat, jak jsem se pak cítil. Nevěděl jsem, co mám dělat. Jen jsem si přál, aby už zápas skončil, pořád ještě bylo pár minut do konce," řekl Thomas.

Kapitán Barrett Hayton vzhlíží nahoru. K hokejovému bohu, jehož Kanaďané zmiňovali
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Simon Hastegaard

"Ještě jsme měli vyloučení, fandili jsme ze střídačky. Byly to nervy. Odvedli jsme dobrou práci. V závěru jsme nakonec měli 37 sekund přesilovku pět na tři," oddechl si Thomas, který měl před finále na turnaji ze šesti zápasů na kontě jen jednu asistenci.

Dalším hrdinou byl kapitán Barret Hayton, autor vyrovnávací branky, který turnaj dohrával se zraněním. "Byl fenomenální celý turnaj. Hodně pomohl v ofenzivě, ale byl skvělý na obou stranách hřiště. Je to skvělý lídr i člověk a neuvěřitelný hokejista. Ukázal charakter, že hrál i se zraněním," pochválil kapitána útočník Joe Valeno.

Kanaďané ve finále proměnili dvě přesilovky a sami v oslabení inkasovali jen jednou. "Bylo hodně vyloučení na obou stranách. Rusové mají dobré přesilovky, ale my jsme si při nich vedli dobře. Měli jsme skvělá oslabení v celém turnaji a to byl pro nás jeden z důležitých faktorů úspěchu," prohlásil kanadský útočník Nolan Foote.

Rusové po loňském bronzu dosáhli na stříbro a získali devátou medaili za posledních deset let. Zlato jim ale od roku 2011 uniká. "Jsem pyšný, že jsem mohl hrát s těmito kluky. Oni získali zlato, my máme stříbro. Dalo by se o tom říct spoustu věcí, ale dopadlo to takto," prohlásil ruský útočník Jegor Sokolov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články