Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Varaďa tentokrát nebude mít na MS jasné lídry: Za kým hráči půjdou, se vykrystalizuje samo

Na minulém šampionátu měl kouč českých juniorů Václav Varaďa víc tahounů, na mistrovství světa v Ostravě a Třinci se musí spolehnout na soudržnost týmu a kolektivní výkon. Dvacítka se obejde bez loňských výrazných postav typu Martina Nečase či Filipa Zadiny, kteří se již prosazují v NHL. Na druhou stranu zase sází na brankáře Lukáše Dostála.

Václav Varaďa
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Tým bude postaven malinko jinak než před rokem, ale cítíme, že lídři z toho vyběhnou. Na minulém šampionátu to od hlavních postav nebylo ono, nepomohly nám ve chvílích, kdy to tým potřeboval. I oni sami to cítili," řekl Varaďa.

Na předešlém šampionátu mužstvo hodně spoléhalo na Nečase, Zadinu, Martina Kauta nebo Jakuba Galvase, kteří ale v klíčových momentech nezářili. "Mistrovství jim nevyšlo podle představ. Čas jim nepřál a my jsme to od nich hodně potřebovali," uvedl reprezentační kouč.

Tentokrát by Češi měli hrát více týmově. "Je vícero adeptů, kteří by měli tento tým vést. Přáli bychom si, abychom působili jako jeden. Za kým hráči půjdou, se vykrystalizuje samo. Samozřejmě, že se budeme prezentovat trošku jinak, budeme se snažit využívat silné stránky hráčů ze současného výběru," sdělil Varaďa.

Je nám líto, video expirovalo.
Varaďa o nominaci: Každý hráč bude mít svoji roli a my to v něm musíme vidět

Výraznou postavou by měl být brankář Lukáš Dostál, který září ve finské lize v dresu Ilvesu Tampere. "Lukáš dostane velkou porci zápasů, je to pro nás hrozně důležitý hráč. Pokud kluci ucítí jistotu vzadu, tak se jim bude vepředu hrát lépe," věří Varaďa a poukazuje na výkony gólmana, jenž chytal už na předešlém šampionátu. "Má ve Finsku fantastickou sezonu a sahá po dresu (reprezentačního) áčka. Je jen otázka času, kdy se tam objeví. Věříme, že naváže na své výkony," řekl bývalý vynikající útočník.

Varaďa je přesvědčen, že týmu pomůže i podpora fanoušků. "Věříme, že za námi bude stát a burácet celý stadion. Lidé jsou o svátcích zvyklí chodit na hokej, a když tam nebude extraliga, tak to i pro ně bude zpestření. Mohou vidět hokej plný elánu, rychlosti, entuziasmu, který se až tolik v extralize nevidí."

Ideální by bylo, kdy diváci mladé hokejisty v Ostravě podporovali stejně jako domácí tým na květnovém mistrovství světa parahokejistů v Ostravar aréně. "Přál bych si, aby atmosféra byla stejně skvělá. Samozřejmě, že hráči tomu musí jít naproti svými výkony. Ne, že by se lidi o Vánocích nedívali na pohádky, ale budou se dívat na pohádky na ledě. To bych si přál," pousmál se Varaďa.

Světové šampionáty v domácím prostředí jsou pro sportovce často psychicky náročnější, dvojnásobný mistr světa v tom ale vidí i klady. "Vnímám, že pro kluky to bude něco speciálního, hrát na takové úrovni doma. Budou se chtít předvést před rodiči, přítelkyněmi a kamarády. Mám v hlavě pár fíglů, jak to udělat co nejlépe pro ně. Aby mohli hrát v klidu a soustředit se na to, proč tady jsou. Aby věděli, jak a na co se připravit," řekl Varaďa.

Čeští hokejisté získali na juniorském MS medaili naposledy v roce 2005, od té doby dokázali jen jednou postoupit do semifinále. "Jakákoliv medaile z turnaje, na kterém se nám dlouhodobě nedaří, by byla skvělá. Všichni si přejeme, aby se uspělo, a počítáme roky, kdy naposledy byla medaile."

Těžká základní skupina ale českému týmu moc nenahrává. Varaďovi svěřenci se postupně utkají s Ruskem, Německem, USA a Kanadou. "Hodně důležitý bude první zápas. Víme, že máme velmi těžkou skupinu, ale věřím hráčům, že udělají maximum, abychom uspěli. Vnímám zodpovědnost vůči České republice, vůči fanouškům a vynasnažím se, aby náš tým byl připraven do každého zápasu. Samozřejmě bych si přál, abych 5. ledna měl jednu z těch nádherných serepetiček, které se prezentovaly v Třinci. Věřím, že i tým to bude cítit stejně," dodal Varaďa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články