Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

USA trefil výhru v prodloužení Caufield. Čeští mladíci ale vyválčili důležitý bod

Dílčí cíl splnili, přesto z utkání odešli poraženi. Čeští mladíci vybojovali důležitý bod na juniorském hokejovém šampionátu v Ostravě a Třinci po porážce 3:4 v prodloužení proti Američanům. Výsledek nejdřív v první třetině obrátil na 2:1 dvěma zásahy kapitán Libor Zábranský. Arthur Kaliyev a Jack Drury zase překlopili dramatické utkání na stranu USA, ovšem do prodloužení zápas poslal úspěšnou dorážkou Petr Čajka. V nastavení rozhodl Cole Caufield.

Američan Cole Caufield pálí na brankáře Lukáše Paříka
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Byl to ohromně těžký zápas. Myslím si, že jsme odehráli velmi kvalitní utkání, bohužel to na konci nestačilo. Šli jsme do zápasu s tím, že to jdeme vyhrát. Ale každý bod se počítá, jsme za bod strašně rádi. Kanadu určitě potrápíme," uvedl Čajka.

Svěřenci Václava Varadi si příblížili postup ze skupiny B a i v případě prohry v jejich posledním duelu na Silvestra s Kanadou jim může pomoct výsledek druhého zápasu Ruska s Německem. Ze hry Čechy vyřadí pouze vítězství sborné v prodloužení nad Německem.

"Kluci hráli na maximum. Věřím, že to z nich bylo vidět. I když si americký tým vytvořil šance, které zůstaly nevyslyšeny, na tyčkách nebo na hrudi Lukáše Paříka, tak bojovali. Určitě jdeme z utkání se vztyčenou hlavou. S bodem, který je pro nás velmi dobrým krokem do posledního zápasu s Kanadou," sdělil kouč Václav Varaďa.

Bázlivý začátek vystřídala euforie. Čeští hokejisté za sedm minut hry vystřelili na branku Spencera Knighta pouze jednou a dvakrát pykali na trestné lavici. Jednu z přesilovek využil Shane Pinto, který bleskově zasunul puk za záda Lukáše Paříka, který nahradil zdravotně indisponovaného Lukáše Dostála.

"Nervozita tam lehce byla, ale je to zápas jako každý jiný. Šel jsem do zápasu, abych předvedl co nejlepší výkon a zápas si užil. Chtěl jsem co nejvíc pomoct týmu," řekl Pařík.

Českého brankáře také v první části dvakrát zachránila branková konstrukce, Trevor Zegras zase přestřelil trestuhodně odkrytou branku a přišel trest. Domácí mladíci jako by uspali soupeře a pak udeřili.

Libor Zábranský nahodil puk na nerozchytaného Knighta a ten zapadl přesně k tyčce nad beton. Od českého kapitána to nebylo vše, po perfektní žabičce Karla Pláška u tyčky úspěšně zakončil a zužitkoval přesilovku pět na tři.

"Výborně jsme to sehráli. I když to trochu trvalo, tak jsme tam měli pěkné akce. Bušili jsme do nich a byla jenom otázka času, kdy to tam padne. Karel Plášek mě nádherně našel a mně stačilo to jen zamést," zhodnotil akci Zábranský.

Druhá třetina patřila Američanům. Při signalizované výhodě se hned po 59 sekundách po přestávce prosadil Arthur Kaliyev, který trefil kameru v brance tak rychle, že sudí musel zkoumat videozáznam. Ovšem po zhlédnutí nebylo pochyb, gól platil.

V 26. minutě upaloval v oslabení Šik sám na Knighta, ale jen mu provětral lapačku. To bylo i přes tři české přesilovky nejpodstatnější z ofenzivy domácího týmu. Američané otočili výsledek trefou Jacka Druryho. Uznání zaslouží však neuvěřitelně přesný pas s otočkou od tvůrce hry Zegrase.

Ostravská aréna bouřila po neuznané brance

Po sedmi minutách třetí části se zvedl ohlušující pískot. Při bombě Šimona Kubíčka pod břevno přejel před Knightem útočník Ondřej Pavel a rukou škrtl o jeho masku. České střídačce nepomohlo ani druhé přezkoumání za pomoci coach challenge.

Štěstí se ale na českou stranu obrátilo v následné přesilovce. Vyraženou střelu uklidil do branky Petr Čajka. Varaďovi svěřenci dovedli utkání do prodloužení i přes nebezpečnou ránu Olivera Wahlstroma, který trefil tyčku.

V nastaveném čase však zchladila publikum povedená kombinace Alexe Turcotteho a zakončujícího Caufielda. Český tým bere důležitý bod, ovšem vykoupený zraněním další z opor Jana Jeníka. Po střetu odstoupil v závěru druhé části, nohu s bolestivou grimasou vláčel po ledě.

"Bohužel jsme výhru neurvali. Skupina je strašně vyrovnaná a každý bod může rozhodnout, takže jsme za to rádi. Po půlnoci je nový den a my máme strašně těžkou Kanadu," dodal Zábranský s výhledem k poslednímu duelu.

Česká republika - USA 3:4 v prodl. (2:1, 0:2, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Zábranský (Klikorka), 19. Zábranský (Plášek, Teplý), 49. Čajka (Kubíček) - 4. Pinto (Robertson, Wahlstrom), 22. Kaliyev (Zegras, Miller), 27. Drury (Zegras, Kaliyev), 64. Caufield (Turcotte). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Vikman (Fin.) - Nordlander (Švéd.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Diváci: 8693 (vyprodáno).

ČR: Pařík - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Jeník, Pytlík, Plášek - Teplý, Čajka, Blümel - Raška, Pavel, Myšák - Pekař, Šik. Trenér: Varaďa.

USA: Knight - Harris, Samuelsson, Stastney, Miller, Emberson, Jones, York - Wahlstrom, Pinto, Robertson - Kaliyev, Drury, Zagras - Caufield, Turcotte, Beecher - Ford, Hall, Brink - Pivonka. Trenér: Sandelin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články