Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tým zatím střelecky táhne nečekaně Zábranský. Hokejku měnit nebudu, usmívá se

Kdo by řekl, že ofenzivu českého týmu bude na mistrovství světa juniorů táhnout Libor Zábranský. Po základních skupinách má čtyři zásahy, suverénně nejvíc z kádru Václava Varadi. Navíc se dělí o druhé místo celkové tabulky střelců turnaje. Nyní kapitán povede svůj tým i do stěžejního zápasu šampionátu proti Švédsku. Přímý přenos čtvrtfinále sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz zítra od 20:00.

Kapitán dvacítky Libor Zábranský slaví gól
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Mohl by to vzít i někdo jiný na sebe, ale takto to prostě je. Když to padá, tak to zkrátka padá," usmíval se devatenáctiletý bek.

V čem tkví proměna dle dlouhodobých statistik spíše hlavně defenzivnějšího hráče? "Těžko říct, jak si to vysvětlit. Asi šťastná hokejka, měnit ji určitě nebudu," smál se zadák Moose Jaw Warriors, celku hrajícího juniorskou soutěž Western Hockey League.

Dvakrát se trefil proti USA, po jednom gólu přidal s Německem a Kanadou. Vše nebezpečné a přesně střely. "Jak jsem říkal už po zápase proti Američanům, veškerý kredit jde klukům. Myši (Jan Myšák - pozn. red.) to výborně zatáhl, nahrál mi to proti Kanadě. S Amerikou nic gólman neviděl, nebo skvělá nahrávka Karla Pláška. Sešlo se to," chválil kapitán své kolegy.

Ve statistikách svítí jeho jméno vysoko i v kolonce vyloučení, což už tak příjemné není. Celkově jsou Češi se 103 trestnými minutami jasně nejméně disciplinovaný tým, druhé Rusko je na čísle 80. "Nejdůležitější bude zůstat od trestné lavice co nejdál, nedělat fauly. Uvědomit si, že jeden tým jde dál, jeden pryč a nechat tam úplně všechno," opakuje bek týmu, který má 16 trestných minut.

Obzvlášť precizní přesilvoce Tre kronor je potřeba se vyhnout. "Bude to těžký zápas. Švédové mají výborný tým. Budeme ale mít domácí prostředí a věřím, že to všechny strhne k výbornému výkonu," řekl Zábranský.

Důležitost své úlohy jako kapitána si před čtvrtfinále uvědomuje, ale nepředpokládá, že by měl tým nějak usměrňovat. "Jsme tady všichni dospělí, musíme si každý uvědomit, o co hrajeme. Není větší motivace než postoupit na domácí půdě," burcuje.

Stále myslí pozitivně a snaží se to přenášet na mužstvo. "Četl jsem někde, že jsme takový turnajový ročník. Vždycky dokážeme na turnajích překvapit. Doufám, že to zvládneme i teď. Jak už jsem říkal hodněkrát na turnaji. Tady je všechno možné, ukázala to naše skupina, která byla neskutečně vyrovnaná," povídal.

"Musíme se Švédům dostat pod kůži."

Švédové budí pozornost tím, že už 52 utkání v řadě vyhráli v základních skupinách mistrovství světa. "To jsem ani nevěděl, že mají tolik výher v řadě. Ale to je základní skupina, teď jdeme do čtvrtfinále. Na těchto krátkodobých turnajích nějaká role favorita moc není. Takže se na to musíme připravit, hrát jednoduše, nic nevymýšlet a dostat se jim pod kůži," velí Zábranský.

Důležitost utkání si uvědomuje i vzhledem k faktu, že jde o vrchol jeho ročníku 2000. "Tohle jsou možná naše poslední zápasy za nároďák. Neznám hezčí pocit než hrát s tímto dresem. Měl by si to každý uvědomit a tak k tomu přistoupit," dodal brněnský odchovanec, jehož branku do sítě Kanady sledoval z tribun ostravské arény i otec a majitel Komety Libor Zábranský starší.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články