Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Trápení se Švýcary ukončil až kapitán Kulich. Češi narazí ve čtvrtfinále na Kanaďany

Poslední vystoupení v základní skupině mistrovství světa do dvaceti let se českým juniorům herně příliš nepovedlo. Mladí reprezentanti sice porazili Švýcarsko 4:2, ale vítěznou branku vsítil kapitán Jiří Kulich až v 53. minutě. Svěřenci trenéra Patrika Augusty půjdou do play-off ze třetího místa na Kanadu. Přímý přenos čtvrtfinálového utkání českého týmu nabídne ČT sport a ČT sport Plus v úterý od 14:25.

"Těžké utkání. Sami jsme si ho trošku zkomplikovali. Soupeř pracoval celých šedesát minut tvrději než my. My jsme tam měli hezké hokejové věci, v koncovce jsme to ale za mě překombinovávali. Dali jsme sice dva hezké góly, chtěli jsme ale větší přímočarost a tlak do brány. To tam bohužel nebylo," řekl Augusta.

Češi měli zápas dobře rozehraný a po trefách Matyáše Šapovaliva v přesilové hře a Robina Sapouška po nádherné kombinaci do prázdné brány v signalizované výhodě vedli 2:0. Z dalších vyložených šancí ale náskok nenavýšili a přišel trest.

Nejprve si Michael Hrabal srazil jednoduché nahození Simona Meiera z úhlu a ze švýcarského pohledu srovnal na 2:2 Julien Rod po povedené souhře. Otázku, kdo vstřelí vítěznou branku, rozřešila akce Tomáše Galvase, jenž vybídl Kulicha při přečíslení a český kapitán rozhodl. Po něm ještě upravil na 4:2 Tomáš Hamara.

Ve 45. minutě inkasoval Sapoušek tvrdý zákrok od Grediga a musel odstoupit ze hry. Kvůli zranění ramena pro něj turnaj skončil a na soupisce ho nahradil útočník Matěj Maštalířský. "Za mě to byl faul. Neodpískaný... To už teď ale nic neřeší," dodal Augusta.

Dvojice pro play-off:

12:00 Slovensko – Finsko
14:30 Kanada – Česko
17:00 USA – Lotyšsko
19:30 Švédsko – Švýcarsko

"Trápili jsme se celý zápas, nehráli jsme tak, jak jsme chtěli. Nakonec jsme to ubojovali, za což jsme rádi. Ale příští zápas to musí být lepší, jinak nemáme šanci. Měli jsme pár brejků, gól jsme z nich ale nedali. To se občas ale stává, a když to tak je, tak musíme pokračovat a těch šancí si vytvořit více," uvedl útočník Matyáš Melovský, autor dvou asistencí.

"Po vyrovnání jsme dostali kartáč, museli jsme se probrat, začít bruslit, srážet se a povedlo se to tak z 50 procent, ale nebylo to ono. Pokud budeme ve čtvrtfinále předvádět to co dnes, tak moc šancí mít nebudeme," dodal Melovský, který je se sedmi body za sedm asistencí druhým nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji za Kulichem (4+3).

Čeští junioři obsadí třetí místo ve skupině a ve čtvrtfinále play-off narazí na Kanadu, která po boji porazila Německo 6:3. Trenérský štáb se však bude možná muset obejít bez Sapouška, jenž se v zápase zranil po tvrdém nárazu Rica Grediga ve třetí třetině a odstoupil s poraněním ramena.

"Českou" skupinu ovládly Spojené státy, které v souboji o první příčku rozebraly Slovensko 10:2. Skupinu A vyhrálo domácí Švédsko, neuškodila mu ani porážka v derby s Finskem 4:5 po nájezdech. Švédové narazí na Švýcary, Američané na Lotyše a Slováci na Finy.

Američané uštědřili Slovákům debakl

Američané, kteří ztratili jediný bod za výhru nad Českem 4:3 po samostatných nájezdech, se ujali vedení v čase 6:21 po brance Rutgera McGroartyho. V 9. minutě sice odpověděl Marián Moško, ale za 76 sekund vrátil obhájcům bronzu náskok Zeev Buium.

Po 29 sekundách druhé části zvýšil po sólu Gavin Bridley. V 38. minutě sice dostal Slovensko na kontakt v přesilové hře Filip Mešár, ale do konce druhé části se na druhé straně prosadili ještě Ryan Leonard a McGroarty. Závěrečnou část Američané ovládli. Nejdříve dovršil hattrick McGroarty, dvakrát se prosadil Isaac Howard, druhý gól v utkání dal i Bridley a skóroval také Cutter Gauthier.

Švédové, kteří dosud získali na turnaji všechny body a v prvních třech zápasech ani neinkasovali, po brankách Tommiho Männistöho a Lenniho Hämeenaha prohrávali po první třetině 0:2. Domácí nejdříve ve druhé části odpověděli díky gólu Isaca Borna a vyrovnali díky využité přesilovce Jonathana Lekkerimäkiho.

Finům vrátil vedení také v početní výhodě Kasper Halttunen. Vzápětí ale vyrovnal Theo Lindstein a v 35. minutě otočil stav v přesilovce Filip Bystedt. Hrdinou Finů ale byl Jani Nyman, který 82 sekund před vypršením běžné hrací doby vyrovnal na 4:4 a v páté sérii rozstřelu také rozhodl.

Němci potřebovali s Kanadou získat alespoň bod, aby se posunuli do čtvrtfinále přes Lotyšsko. Nejdříve nad favoritem vedli 1:0, potom ještě dokázali vyrovnat na 2:2 i na 3:3, ale ve 49. minutě v přesilové hře Jordan Dumais a výsledek ještě potvrdili svým druhým gólem v utkání Macklin Celebrini a při power-play do prázdné branky Easton Cowan.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu:

Skupina B:

Česko – Švýcarsko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Šapovaliv (Melovský, Hamara), 31. Sapoušek (Becher, Kulich), 53. Kulich (T. Galvas, Melovský), 56. Hamara (Becher) – 35. S. Meier (Dionicio, Terraneo), 40. Rod (G. Weber, Dionicio). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Kohlmüller (Něm.) – Faucher (Kan.), Rozitis (Lot.). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 1592.
Česko: Hrabal – Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas, M. Kočí – Bareš, Šapovaliv, Kulich – Melovský, Sapoušek, Šalé – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, M. Přibyl, S. Redlich – Hujer. Trenér: P. Augusta.
Švýcarsko: Beglieri – Dionicio, Terraneo, Christe, Meile, Ustinkov, Bünzli – Braillard, Schild, Taibel – Müller, Rod, G. Weber – Reber, Hornecker, E. Meier – Gredig, T. Jenni, S. Meier – Reinhard. Trenér: M. Jenni.

USA – Slovensko 10:2 (2:1, 3:1, 5:0)
Branky a nahrávky: 7. McGroarty (Moore, Chesley), 11. Buium (G. Hayes, Rinzel), 21. Brindley (Hutson, Chesley), 39. Leonard (Smith, Buium), 39. McGroarty (Fortescue, Gauthier), 45. McGroarty (Gauthier), 46. Howard (D. Nelson, Brindley), 50. Brindley (Pohlkamp), 51. Gauthier (Nazar, Hutson), 53. Howard (Nazar, Hutson) – 9. Moško (Repčík), 38. Mešár (Petrovský, Kmec). Rozhodčí: Eriksson (Švéd.), Pearce (Kan.) – Nyqvist (Švéd.), Rampír (ČR). Vyloučení: 2:3, navíc G. Hayes (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1458.

Skupina A:

Švédsko – Finsko 4:5 po sam. nájezdech (0:2, 4:1, 0:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Born (Östlund, Willander), 27. Lekkerimäki (Östlund, Sandin-Pellikka), 29. Lindstein (Unger Sörum, Stenberg), 35. Bystedt (Unger Sörum, M. Hävelid) – 13. Männistö (Halttunen, Keskinen), 19. Hämeenaho (Naukkarinen), 28. Halttunen (Keskinen, Kulonummi), 59. Nyman (Halttunen, Hämeenaho), rozhodující sam. nájezd Nyman. Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Murray (Kan.) – Konc (SR), Schlegel (Švýc.). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:1. Diváci: 11 512.

Kanada – Německo 6:3 (2:1, 0:1, 4:1)
Branky a nahrávky: 7. Celebrini (T. Nelson, Bonk), 15. Yager (Danielson, Minten), 42. Beck (Rehkopf), 49. Dumais (Poitras, Rehkopf), 57. Celebrini (Yager, Bonk), 58. Cowan (Allard, Mateychuk) – 3. Lutz (Sinn), 22. Kechter (J. Weber, Lutz), 48. Sumpf (Rollinger, J. Weber). Rozhodčí: Kova (Fin), Žák (SR) – Gustafson (USA), Thomann (Fin). Vyloučení: 4:5, navíc Geekie (Kan.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:3. Diváci: 7327.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články