Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Suchánek čaroval, ale porážce nezabránil. Nejtěžší i nejzábavnější zápas v kariéře, řekl

Od domácích Kanaďanů dostal v utkání světového šampionátu pět gólů, přesto byl zvolen hvězdou zápasu. Dalších 52 střel totiž Tomáš Suchánek dokázal pochytat. Není divu, že brankáře české hokejové reprezentace chválili trenér i spoluhráči.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada "20" – Česko "20"

"Stály proti nám budoucí hvězdy NHL, takže jsem si to chtěl užít a chytit každý puk," neskrýval Suchánek respekt k soupeři.

Proti Kanadě se do branky postavil v mládežnické kariéře už popáté. Odčinit chtěl hlavně poslední vzájemný duel, kdy střídal už po sedmi minutách a třech inkasovaných gólech. To bylo loni na mistrovství světa do 18 let v americkém Dallasu.

Za Kanadu nastoupily i její dvě největší útočné hvězdy ‒ kapitán Mason McTavish a mladík Connor Bedard. "Říkal jsem si, že alespoň jednoho z nich musím vychytat. McTavish se sice trefil dvakrát, ale aspoň Bedardovi jsem nic nepustil," sdělil s úsměvem Suchánek. Proti McTavishovi už nastoupil do branky dvakrát a v obou případech ho vychytal, teď tedy povedená série skončila.

Na Suchánka letělo dohromady 57 střel, z nichž inkasoval pětkrát. "Myslím, že to byl nejtěžší zápas v kariéře, zrovna proti Kanadě. Ale byl to asi i můj nejzábavnější zápas," překvapil Suchánek, jenž vyzdvihl návštěvu 5135 diváků.

Na derby se Slovenskem přišlo 430 fanoušků a s Finskem přesně o sto více. Údaje o jejich počtu navíc, stejně jako u některých dalších utkání, po dohrání chyběly a organizátoři je doplnili až později. "Mám rád, když přijde hodně lidí. Celý zápas skandovali a fandili, užil jsem si to," popsal a poděkoval divákům za závěrečný potlesk.

Suchánek nastoupil na šampionátu poprvé. Proč nechytal Jan Bednář, který startoval v obou dosavadních duelech, nevěděl. "Den před zápasem za mnou přišel trenér brankářů Ondřej Pavelec a řekl mi, ať se připravím. Turnaj je krátký a každý si potřebuje odpočinout,“ zamyslel se nad Bednářovou absencí.

Přerovský odchovanec má za sebou utkání, na které asi nikdy nezapomene. Ale bohužel nezapomene ani na jeden z inkasovaných gólů. Konkrétně ten vítězný, kdy ho Kent Johnson překvapil lakrosovým trikem - za brankou si nabral puk na čepel a kolem tyčky hodil přes Suchánkovo rameno.

Kanadský útočník se tak velmi pravděpodobně postaral o nejkrásnější trefu celého mistrovství. "Chytá se to hodně těžko. V podstatě musíte doufat, že vás to trefí. Snad budu mít příště víc štěstí já," dodal strážce české svatyně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články