Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Propadák s Lotyšskem. Čeští junioři prohráli s outsiderem a ve čtvrtfinále narazí na USA

Po porážce s Kanadou (1:5) přišla po necelých 24 hodinách další rána, tentokrát o poznání citelnější. Česká juniorská reprezentace nestačila po favoritovi turnaje ani na nováčka mistrovství světa Lotyšsko, kterému podlehla 2:5. Svěřenci trenéra Radima Rulíka tak obsadí až čtvrté místo tabulky a ve čtvrtfinále narazí na hráče USA.

Češi si chtěli spravit chuť po prohře s javorovými listy, ale náprava se nedostavila. Naopak odhodlání a motivace Lotyšů předčily ospalý výkon mladého národního týmu. Soupeř potřeboval jakkoliv zvítězit, aby si na úkor Slovenska zajistil na poslední chvíli místenku v play-off.

Přestože Češi v polovině utkání srovnali po špatném začátku na 2:2 díky brankám Michala Guta a Stanislava Svozila, nasměroval Lotyše k vysněnému cíli dvěma góly ještě před druhou přestávkou kapitán Ralfs Bergmanis, nakonec autor hattricku. Výsledek mohl zdramatizovat v závěrečné části český kapitán Jan Myšák, ale z trestného střílení se neprosadil. Lotyši tak jdou do čtvrtfinále ze třetího místa, Slováci si play-off nezahrají.

Hned po 103 sekundách hry nabídl českému týmu přesilovou hru Dukurs, ale Lotyši se ubránili. V čase 4:30 se radoval z vedení nováček elitní kategorie, který nahradil kvůli válečné invazi na Ukrajině vyloučené Rusko. Na Brantsovu přihrávku si najel Lavinš a překonal Bednáře. V polovině úvodní části se Rulíkův výběr neprosadil ani při Hodassově trestu.

Ve 13. minutě se radovali opět Lotyši. Vitolinš zpoza branky našel Rullerse, který zblízka skóroval. Třetí početní výhodu už Češi využili a při Darzinšově pobytu na trestné lavici přihrávku kapitána Myšáka proměnil Gut. Vzápětí mohl vyrovnat Šapovaliv, ale Bruveris jeho bekhendový blafák kryl.

Ve druhém dějství český tým odolal při vyloučeních Měchury a Ivana a mezitím při plném počtu hráčů nabídl Vitolinš v přečíslení puk Rullersovi, gólman Bednář se ale včas přesunul. Ve 30. minutě překonal Svozil bekhendem z dorážky ležícího Bruverise, ale nerozhodný stav vydržel jen 42 sekund. Clony před Bednářem využil nahozením od modré čáry Bergmanis, který se pak v čase 37:38 při Špačkově trestu trefil znovu a zvýšil už na 4:2.

Do třetí třetiny nahradil Bednáře Suchánek, který ve zbytku utkání čelil jen dvěma střelám. Češi jich vyslali sedmnáct, ale neprosadili se včetně trestného střílení Myšáka. Naopak 79 sekund před koncem při power-play dovršil hattrick trefou do prázdné branky Bergmanis.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu (Kanada)

Česko - Lotyšsko 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Gut (Myšák, S. Svozil), 30. S. Svozil (Hauser, T. Urban) - 5. M. Lavinš (Brants), 13. Rullers (R. Vitolinš, G. Ozolinš), 32. Bergmanis (Dukurs), 38. Bergmanis (Silkalns, Ravinskis), 59. Bergmanis. Rozhodčí: Brander (Fin.), Hiff - Oliver (oba Kan.), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 493.

Česko: J. Bednář (41. Suchánek) - Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, HamaraA. Čech, Š. Němec - Myšák, Gut, Kulich - Měchura, G. Szturc, I. Ivan - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Hauser, Šapovaliv, T. Urban - Herčík. Trenér: Radim Rulík.

Lotyšsko: Bruveris - Fenenko, Bergmanis, Simanovičs, Brants, G. Ozolinš, Hodass, Goršanovs - Silkalns, Veinbergs, Vilmanis - R. Darzinš, Ločmelis, Dukurs - Gavars, M. Lavinš, Lapinskis - R. Vitolinš, Rullers, D. Andersons - Ravinskis. Trenér: Artis Abols.

Radim Rulík (trenér ČR): "Porážku jsme si zavinili sami. Do zápasu jsme vstoupili strašně laxně. Podepsalo se na nás to, že Slováci prohráli s Finy a díky tomu jsme měli účast ve čtvrtfinále jistou. Z naší strany byl výkon hrozivý. Soupeř hrál o postup, dali do toho všechno. Padali po hlavách do střel, strašně si za tím šli. Tím, jak jsme byli laxní, pomalí a nedůrazní… Z naší strany tam dvě třetiny nebyl tým. Nemohlo to ani vyústit v nic jiného. Parametry snesla až třetí třetina. Na mužstvo jsme se snažili zapůsobit, protože to vůbec nebyl výkon, kterým bychom se chtěli prezentovat. Tímto zápasem jsme si pokazili dojem, který jsme si nějakým způsobem budovali. Čeká nás čtvrtfinále, ve kterém půjdeme na první tým z druhé skupiny, takže to bude ohromně těžké. Ale určitě budeme chtít dnešní zápas napravit. V hodnocení zápasu jsme si s kolegy trenéry řekli svoje. Máme dva dny na přípravu a uděláme maximum pro to, abychom napravili tu šlamastyku, kterou jsme si způsobili. Nechci říct, abychom na ten zápas zapomněli, protože já na něj nezapomenu. Výkon měl být úplně jiný. Já s tím vůbec nemůžu souhlasit. Bohužel, dopadlo to tak, jak to dopadlo."

Tomáš Urban (útočník ČR): "Lotyši byli lepší v nasazení, v pracovitosti… Víceméně v devadesáti procentech věcí. Zápas zaslouženě vyhráli. Mrzí mě, že jsme prohráli, na takovém turnaji si to nemůžeme dovolit. Dostali jsme facku. Možná je i dobře, že přišla. Teď se musíme připravit na Ameriku. Asi úplně stejně, je jedno, který soupeř to nakonec bude. Dáme do zápasu všechno, abychom ukázali, co v nás je. Musíme hrát jako proti Finsku. Škoda, že jsem před koncem druhé třetiny nedal svoji šanci. Mohla to být kontaktní branka a zápas by mohl vypadat úplně jinak. Beru vinu z části i na sebe. Na zápas jsme se špatně připravili. Měli jsme celý zápas hrát jako ve třetí třetině. My jsme měli hrát tak, jak hráli Lotyši ‒ dát do toho víc bojovnosti a nadšení. S Lotyšskem se jen tak neprohraje."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články