Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Překvapení v Edmontonu. Myšák a spol. zaskočili Američany a na MSJ budou hrát o medaile

Měla to být jednoznačná záležitost ve prospěch zámořského giganta, ale nakonec je všechno jinak. Čeští junioři porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa favorizované Američany 4:2 a v Edmontonu budou útočit na první medaili od roku 2005. Přímý přenos utkání Kanada "20" – Česko "20" sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v pátek od 22:00.

Obhájci loňského titulu Američané přitom ovládli základní skupinu B s plným počtem bodů a také k semifinále měli v utkání proti českému výběru blíž. Z velké převahy v první třetině ale vytěžili jen branku Logana Cooleyho.

Výsledkový a také herní obrat zařídili kapitán Jan Myšák, Petr Hauser a šťastným zásahem Matyáš Šapovaliv. Závěr zápasu zkomplikoval z českého pohledu zbytečný a nebezpečný faul Stanislava Svozila na koleno Cooleyho, ale soupeř vytěžil z pětiminutové přesilovky jen snížení z hole Cartera Mazura. Pojistku na druhé straně přidal Jiří Kulich do prázdné brány.

Spolehlivý výkon přidal v brankovišti Tomáš Suchánek, který dostal přednost před Janem Bednářem, a nakonec si připsal 28 úspěšných zákroků. O postup do finále se svěřenci trenéra Radima Rulíka utkají s Kanadou, další duel obsadí v severském derby Švédové s Finy.

Rozhodla druhá třetina

Američané, kteří Česko porazili na juniorském MS sedmkrát za sebou, začali zápas očekávaným náporem. Brankář Suchánek ale chytal spolehlivě. James ve druhé minutě v největší šanci nestihl zakončit. V 8. minutě tak byli blízko vedení Češi, Urban po přihrávce zpoza branky ale trefil jen tyč. Ve 13. minutě se tým USA dostal do vedení, když Cooleymu pomohl ke gólu nečekaný odraz puku od zadního mantinelu.

Američané měli výraznou střeleckou převahu, větší šance si ale nevytvářeli. I proto mohl Myšák v 18. minutě vyrovnat, když tečoval střelu Ticháčka od modré čáry. Český kapitán vstřelil na MS čtvrtý gól.

Ve druhé třetině se obraz hry změnil. Češi srovnali se soupeřem krok, převzali střeleckou aktivitu a dostali se i do vedení. Kulich se ve 26. minutě ještě neprosadil, ale Hauser o dvě minuty později přesnou střelou zápěstím již ano. Ve 31. minutě navíc zaváhal americký brankář Mbereko, jenž si za svá záda srazil střelu Šapovaliva a favorit prohrával o dva góly. Suchánek ve druhé části čelil jen čtyřem střelám, výraznější šanci měl pouze Berard.

Ve 43. minutě byl na pět minut a do konce utkání vyloučen za podkopnutí Jiříčka zezadu Berard, Česko ale dlouhou přesilovku nevyužilo. Navíc ji zkrátil Svozilův menší trest. Odchovanec Přerova oslabil český tým ještě jednou, v 50. minutě dostal pětiminutový trest za faul kolenem na Cooleyho a Američané dlouhou přesilovku jednou využili. Suchánka překonal pohotovou dorážkou Mazur.

Více ale Američané zápas zdramatizovat nedokázali. Dvě minuty před koncem se odhodlali k power-play a nečekaný český postup stvrdil gólem do prázdné branky Kulich. Zámořští hráči tak na turnaji končí, Česko čeká druhý souboj s Kanadou. V semifinále se bude snažit odčinit porážku 1:5 ze základní skupiny.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu - čtvrtfinále:

USA - Česko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 13. Cooley (Coronato, Knies), 52. Mazur (Slaggert, Duran) - 18. Myšák (Ticháček, Kulich), 28. Hauser (Ivan, Jiříček), 31. Šapovaliv (Kulich, Hamara), 59. Kulich. Rozhodčí: Holm (Švéd.), Hiff - Mackey, Oliver (oba Kan.). Vyloučení: 0:1, navíc Berard (USA) a Svozil (ČR) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 739.

USA: Mbereko - Faber, Hughes, Truscott, Kaiser, Peart, Kleven, Moore - Mazur, Bordeleau, Slaggert - Coronato, Cooley, Knies - Samoskevich, James, Berard - Duran, Savage, Pastujov - McKown. Trenér: Nate Leaman.

Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech, Š. Němec - Myšák, Šapovaliv, Kulich - Urban, Gut, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Ivan, Měchura. Trenér: Radim Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články