Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Porážka se Slováky a navíc zranění Jiříčka. Českým juniorům se vstup do turnaje nepovedl

Nejprve ztracené vedení, poté zranění obránce Adama Jiříčka, gólová smršť soupeře na začátku třetí třetiny a nakonec vysoká porážka. Úvodní zápas na mistrovství světa hokejistů do dvaceti let čeští junioři nezvládli, když Slovákům podlehli 2:6. Přímý přenos utkání Slovensko – Švýcarsko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve středu od 12:00, duel Norsko – Česko poté od 16:55.

O trefy českého týmu trenéra Patrika Augusty se postarali Dominik Rymon a Matyáš Šapovaliv za slovenského přispění. Zatímco Rymon otevřel skóre zápasu už po 61 sekundách hry po krásné kombinaci s Ondřejem Becherem, Šapovaliv jen korigoval stav na průběžných 2:5 poté, co si puk po jeho střele soupeř srazil do vlastní brány. Od druhé třetiny však byla česká ofenziva prakticky bezzubá a Slováci duel zcela ovládli.

Na vysokém vítězství měl největší podíl Servác Petrovský, autor dvou branek a celkem tří bodů. U obou gólových situací mu nahrával Filip Mešár. Slováci využili dvě přesilovky, navrch přidali branku v oslabení a Peter Repčík ještě neproměnil trestné střílení. Kaňkou na zápasu z českého pohledu je navíc zranění Jiříčka.

Jiříček se zranil na konci druhé třetiny, kdy mu soupeř v souboji o puk přilehl koleno, a zdálo se, že zřejmě kvůli poraněným kolenním vazům v zápase pokračovat nebude. Na začátku závěrečné části se sice Jiříček do hry vrátil, ale při prvním střídání si po dalším souboji zranění zhoršil a dohrál. "Přiznám se, že ještě nevím (jak na tom je), ještě jsem s doktorem nemluvil," řekl Augusta k Jiříčkově zdravotnímu stavu.

V pokračující přesilovce navíc Slováci o chvíli později zvýšili na 3:1, čímž spustili gólovou smršť, kdy se v rozmezí čtyř minut trefili třikrát a odskočili až na 5:1. Čeští mladíci nestíhali od druhé třetiny rychlé tempo Slováků, z čehož pramenily početné fauly.

Nakonec se svěřenci trenéra Augusty dopustili osmi faulů a obránce Aleš Čech ještě nedovoleně zastavil Repčíka v úniku, z čehož plynulo trestné střílení. Michael Hrabal v české brance sice v souboji se slovenským útočníkem obstál, ale jinak mu zápas příliš nevyšel a vyčítat si může hlavně trefu Repčíka na 2:1 na konci druhé třetiny, která se českému týmu nepovedla.

"Přestali jsme hrát. Dostali jsme druhý gól, který nás trošičku nahlodal. Ale základ byla disciplína. Prostě moc vyloučených. Kromě deseti patnácti minut první třetiny se to hodnotí velice špatně. Ke konci první třetiny jsme ztráceli kotouče ve středním pásmu, odevzdávali jsme to, úplně jsme přestali hrát. Nevím, z jakého důvodu," hodnotil Augusta. "Věřím, že to byl dobrý budíček, protože utkání budou těžší a těžší. Na můj vkus tam byla spousta nedorazů a nasazení na mistrovství světa si představuju jinak," dodal Augusta.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu:

Skupina B:

Česko – Slovensko 2:6 (1:0, 0:2, 1:4)

Branky a nahrávky: 2. Rymon (Becher, Melovský), 52. Šapovaliv (Šalé) – 22. Petrovský (Mešár, Kmec), 39. Repčík (A. Sýkora), 42. Honzek (Mišiak, Petrovský), 45. Žabka (Štrbák), 46. Petrovský (Mešár), 52. Štrbák (Pekarčík, Honzek). Rozhodčí: Kova (Fin.), Pearce (Kan.) – Schlegel (Švýc.), Thomann (Fin.). Vyloučení: 8:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 984.

Česko: Hrabal – Hamara, Alscher, Cibulka, A. Jiříček, M. Kočí, A. Čech – Šalé, Šapovaliv, Kulich – Rymon, Melovský, Becher – Bareš, Sapoušek, Štancl – S. Redlich, Hujer, M. Přibyl. Trenér: P. Augusta.

Slovensko: Gajan – Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Pišoja, L. Radivojevič, Moško – Mešár, A. Sýkora, Petrovský – Dvorský, Mišiak, Čiernik – Pekarčík, Repčík, Honzek – Žlnka, Dej, Šotek. Trenér: Feneš.

USA – Norsko 4:1 (0:0, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 30. J. Snuggerud (Casey, Fortescue), 34. Brindley (G. Perreault, Leonard), 37. Brindley (Nazar), 45. Howard (Gauthier, Hutson) – 45. Vesterheim. Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Ondráček (ČR) – Faucher (Kan.), Konc (SR). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1377.

Skupina A:

Finsko – Kanada 2:5 (0:1, 1:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 36. Kaskimäki (Kärki, Nyman), 59. Lassila (Kärki, J. Pulkkinen) – 17. Danielson (Lamoureux, Mateychuk), 34. Allard (Danielson), 47. Celebrini, 58. Poitras (Geekie), 60. Lamoureux. Rozhodčí: Bjork, Eriksson – Nyqvist (všichni Švéd.), Rampíř (ČR). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:1. Diváci: 9837.

Švédsko - Lotyšsko 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 11. Wahlberg (Sandin Pellikka, Östlund), 18. Bystedt (M. Hävelid, Unger Sörum), 33. Lekkerimäki (Öhgren), 35. Bystedt (O. Pettersson, Forsfjäll), 49. Unger Sörum (Lindstein, Stenberg), 55. Lekkerimäki (Lindstein). Rozhodčí: Kohlmüller (Něm.), Murray (Kan.) - Durmis (SR), Gustafson (USA). Vyloučení: 1:5, navíc Salomonsson (Švéd.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 11 512.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články