Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pešán: Kouč juniorů by musel být asi David Copperfield, aby v současné chvíli uhrál medaili

Sedmé místo juniorů na mistrovství světa považuje šéftrenér Českého hokeje Filip Pešán za neúspěch, ale zároveň podle něj zcela odpovídá realitě. Mladíci skončili v Edmontonu na stejné pozici potřetí za sebou. Cesta vzhůru vede podle Pešána, který před touto sezonou převzal jako hlavní kouč reprezentační A-tým, přes zlepšení morálky hráčů, ale i uvnitř klubů.

"Výsledkově jde jednoznačně o neúspěch. Na druhou stranu je to opravdu adekvátní obrázek českého mládežnického hokeje, takže pro mě žádné překvapení," řekl Pešán. "Líbilo se mi však, jak pokorně a organizovaně tým během turnaje vystupoval. Výkonnost je důležitější, ale v těchto věcech jsem byl na tým pyšný," dodal.

Je přesvědčen, že svaz už nemůže dělat o moc víc než v současnosti. "I když budeme do klubů posílat zlaté hokejky a o víkendech mít soustředění na Marsu, neposuneme výběr hráčů, kteří se dostaví na sraz národního týmu."

Hodnocení českého týmu a juniorského šampionátu se věnoval Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

"Kouč juniorů by musel být asi (kouzelník) David Copperfield, aby v současné chvíli s materiálem, který přichází na sraz, uhrál medaili," prohlásil Pešán.

Zdůraznil, že během kempů reprezentačních týmů nelze pracovat na dovednostech nebo kondici hokejistů. "To je práce klubů a trenérů, kteří s těmi hráči pracují dlouhodobě. Tam vidím jediný a největší problém v tom, že nám chybí pracovní morálka, ať už trenérů či hráčů. Bez pracovní a společenské morálky se neposuneme dál," konstatoval Pešán.

"Musíme bohužel vymýšlet metody, jak kontrolovat trenéry a kluby, aby pracovali, jak by měli. Není v silách svazu objíždět neustále všechny tréninky a kluby, zda všichni pracují, jak by měli," podotkl Pešán.

V souvislosti se špatnou morálkou hráčů použil příklad z listopadového turnaje Karjala, kam vzal s A-týmem řadu juniorů s cílem pomoci je připravit na šampionát v Kanadě. "Nechtěl jsem o tom mluvit, abych nerozhodil tým před mistrovstvím světa, ale je pro mě nemyslitelné, abych musel kvůli přístupu k tréninku zvedat hlas na Michala Teplého, který byl jako junior pozván na sraz národního týmu," prohlásil Pešán.

S trenérem dvacítky Karlem Mlejnkem dokonce uvažovali o vyřazení hráče z týmu. "To jsou situace, které soupeři, co jsou o tolik před námi, vůbec neřeší. Oni neřeší přístup, ale to, do jakého systému hráče dát. My naproti tomu řešíme spoustu věcí okolo," konstatoval kouč.

Věří, že Teplý, jenž v dubnu podepsal nováčkovský kontrakt s Chicagem, se poučí. "Doufám, že to pro něj byla ostuda a doufám, že to pro něho bude ostuda, když si přečte, co jsem řekl. Byl jsem v šoku, jak ti hráči v tréninku vypadají a jak k němu přistupují. Pozor, nebyli to všichni. S něčím takovým ale nemůže Karel Mlejnek cokoliv dělat, s tím nelze konkurovat Kanadě či Americe," má jasno Pešán.

"Můžeme nastudovat světové trendy, přispět finančně i metodicky, což se děje několik posledních let velmi výrazně, a metodické materiály mají trenéři v té nejšpičkovější podobě. Vážnost té situace však leží na bedrech klubů. Doba, kdy jsme se snažili přemlouvat a přesvědčovat, ta už končí. Už musíme daleko víc používat tvrdší nástroje."

Český mládežnický hokej čekají změny

Ke zkvalitnění mělo přispět několik kroků, které byly naplánovány před touto sezonou. "Počet akademií by byl už v této sezoně výrazně zredukován, stejně tak i počet týmů juniorské ligy. Jsou i zostřené podmínky pro udržení statusu akademie."

"Bohužel situace s covidem nepřeje tomu, abychom do klubů na pokraji života a smrti udeřili redukčním mechanismem. K té redukci akademií ale dojde. Jestli se rozběhne sezona, jak by měla, dojde k redukci juniorské extraligy. A chystáme změny soutěží napříč celým systémem a věkovými kategoriemi," vysvětlil Pešán.

Vadí mu, že mladí hráči nemají větší prostor v extralize a kluby s nimi v tomto ohledu dostatečně nepracují. "Přesto ale dokonce někteří odmítali nástup do Litoměřic jako do projektu, který je asi pod jejich úroveň. Jestli je pro ně pak lepší osm minut v extralize... Tady panuje velký nesoulad mezi hráčem, klubem, rodičem a agentem na jedné straně a třeba konkrétně mým názorem na straně druhé," zakončil Pešán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články