Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Nezvyklá širší nominace na juniorské MS. Pozvánku dostalo hned 42 hráčů

Neobvyklý pohled nabídla širší nominace české reprezentace před juniorským mistrovství světa hokejistů do 20 let. Trenér Karel Mlejnek na závěrečné soustředění pozval hned 42 hráčů. V sobotu ve Vyškově se sejde pět brankářů, 14 obránců a 23 útočníků, z nichž kouč s asistenty Davidem Brukem a Pavlem Trnkou vyberou 28 hráčů, kteří v neděli 13. prosince odletí do kanadského Edmontonu, kde se šampionát uskuteční.

Čeští junioři na tréninku
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Aktuální sezona je hodně specifická, což ovlivňuje i nominaci na mistrovství světa. Mimo výkonnosti hráčů musíme brát ohled i na covid-19. I proto se kempu ve Vyškově zúčastní široký kádr. Navíc spousta hráčů odehrála kvůli koronavirové pandemii pouze několik utkání," uvedl Mlejnek. Zúžený kádr plánuje zveřejnit den před odletem do dějiště šampionátu.

Byl rád, že se hráči mohli po zákazu sportování v Česku v listopadu vrátit k tréninkům na ledě. "Nějaký deficit tam může být, ale na druhou stranu od 5. listopadu do prvního zápasu uteče nějaká voda, budeme připraveni," řekl Mlejnek.

Nemoc covid-19 ale aktuálně poznamenala i samotného trenéra. Mlejnek je nyní v karanténě a k týmu by se měl připojit až v pondělí.

Je nám líto, video expirovalo.
V širší nominaci dvacítky figuruje 42 jmen a kouč Mlejnek je v karanténě

Hokejová dvacítka má za sebou již dvě soustředění v Litoměřicích, kde hráči žili v takzvané bublině a pohybovali se jen v areálu hotelu a stadionu. Podobné to bude i ve Vyškově a poté i přímo v Edmontonu, kde po příletu čeká hráče povinná čtyřdenní karanténa na hotelu. Navíc již nyní je jisté, že za týmem nebudou moct přijet žádní náhradníci za zraněné či nemocné hráče.

"Snažíme se o to, aby byla zajištěna maximální ochrana vůči onemocnění covid-19. V průběhu kempu budou všichni hráči i členové realizačního týmu třikrát otestováni metodou PCR a před vstupem do letadla se budou muset podle reglementu šampionátu všichni prokázat třemi negativními testy," uvedl manažer týmu Otakar Černý.

Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Případný pozitivní test na covid-19 před turnajem nebo v jeho průběhu ale nebude znamenat automatické vyřazení hráče z šampionátu. "Byli jsme ujištěni, že všechny případy se budou řešit individuálně i s ohledem na příznaky a stav hráčů," řekl Černý.

V aktuálním širším výběru jsou hráči ročníků 2001, 2002 a 2003. Deset z nich  brankáři Lukáš Pařík a Nick Malík, obránci Martin Haš, Karel Klikorka, Šimon Kubíček a Radek Kučeřík a útočníci Jan Myšák, Jaromír Pytlík, Adam Raška a Michal Teplý  startovali na minulém juniorském MS v Ostravě a Třinci.

Mezi nejmladší patří sedmnáctiletí obránci Stanislav Svozil a David Jiříček, kteří již hrají v extralize a v listopadu debutovali v seniorské reprezentaci na turnaji Karjala ve Finsku. "S ohledem na to, jakou mají výkonnost a co předvádějí, je jejich šance na nominaci velmi vysoká," uvedl Mlejnek.

Čeští reprezentanti se v Edmontonu představí v základní skupině B a postupně se utkají se Švédskem, Ruskem, USA a Rakouskem. Do čtvrtfinále postoupí čtyři týmy. Před turnajem ještě sehrají přípravné zápasy proti Finsku a Německu.

"Chceme se prezentovat jako sebevědomý a zároveň pokorný tým, který svou pracovitostí bude velmi nepříjemný všem soupeřům," řekl Mlejnek. Věří, že jeho svěřenci mají šanci uspět proti jakémukoliv týmu. "Jsme si vědomi ohromné síly soupeřů ve skupině, ale budeme se chtít připravit tak, abychom v každém zápase uhráli body. Při velmi dobré výkonnosti jsme schopni uspět i proti těmto týmům," řekl Mlejnek.

Z juniorského MS v příštím roce nikdo nesestoupí a zápasy o udržení byly zrušeny. Češi na to podle Mlejnka ale nehledí. "Na našich akcích nikdy nepadlo slovo o tom, jestli je mistrovství sestupové nebo ne. Nebavíme se o tom a nevidíme k tomu žádný důvod," zdůraznil reprezentační kouč.

Širší nominace české reprezentace na juniorské MS v Edmontonu:

Brankáři: Nick Malík, Tomáš Suchánek (oba Frýdek-Místek), Jan Bednář (Karlovy Vary), Lukáš Pařík (Benátky nad Jizerou), Šimon Zajíček (Litvínov).

Obránci: Ondřej Baláž, Michael Krutil, Šimon Kubíček, Jan Mlčák, Daniel Poizl (všichni Litoměřice), David Jiříček, Vladimír Kremláček (oba Plzeň), Martin Haš (Benátky nad Jizerou), Michal Hrádek (Pardubice), Karel Klikorka (Mladá Boleslav), Radek Kučeřík (Přerov), Adam Rutar (Olomouc), Jiří Suhrada (Zlín), Stanislav Svozil (Brno).

Útočníci: David Jindra, Filip Koffer, Martin Lang, Pavel Novák, Filip Přikryl, Jaromír Pytlík, Michal Teplý, Matěj Toman (všichni Litoměřice), Adam Najman, Jakub Rychlovský (oba Liberec), Jonáš Peterek, Adam Raška (oba Frýdek-Místek), Martin Beránek (České Budějovice), Jakub Brabenec (Brno), Michal Gut (Sokolov), Ivan Ivan (Vítkovice), Sebastian Malát (Plzeň), Jan Myšák (Litvínov), Martin Ryšavý (Přerov), David Vitouch (Sparta Praha), Radek Mužík (Lulea/Švéd.), Theodor Pištěk (Örebro/Švéd.), Ondřej Pšenička (Waterloo/USHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články