Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanada ovládla i druhý vzájemný duel. Dvacítka bude hrát o bronz

Čeští junioři se snažili vzdorovat favoritovi, ale finále bylo vzdálené. V semifinále mistrovství světa hráčů do 20 let domácí Kanada zvítězila 5:2, přesto ji český tým zaměstnal nejvíce střelami v průběhu šampionátu. Tři body za gól a dvě asistence zapsal Kent Johnson a tři přihrávky bek Olen Zellweger. Na české straně korigovali výsledek Jan Myšák a z přesilovky David Jiříček. Svěřenci trenéra Radima Rulíka stále mají šanci ukončit české medailové čekání na šampionátech dvacetiletých hráčů trvající od roku 2005. Přímý přenos utkání o bronz proti Švédsku sledujte v sobotu od 22:00 na ČT3, od 22:45 na ČT sport, celé na ČT sport Plus.

Český tým nastoupil do boje o finále ve stejné sestavě jako ve čtvrtfinále proti USA, kanadský kouč Cameron naopak udělal hned několik změn. Rozdělil i elitní útočnou dvojici McTavish - Bedard.

Favorizovaný domácí výběr si v úvodu nevytvořil očekávaný tlak, postupně ale rostla jeho nebezpečnost v útočném pásmu a Suchánek v české brance se musel činit.

V 8. minutě se do první velké šance dostali Johnson s Foersterem, skóre však otevřít nedokázali. Foerster si následně vypracoval další příležitost, Suchánka však jako první překonal až v 11. minutě pohotově dorážející Johnson. Devatenáctiletý útočník, který v minulé sezoně startoval na olympijských hrách i seniorském mistrovství světa, proti Česku skóroval i v základní skupině.

Z českého výběru poté zahrozil Kos, mnohem nebezpečnější však byli Kanaďané. Suchánek chytal dobře, v 16. minutě jej ale prostřelil sedmnáctiletý talent Bedard.

"Rozhodla první třetina. Oproti prvnímu zápasu s Kanadou jsme hráli mnohem lépe v obranném pásmu. Druhý gól jsme inkasovali dost zbytečně, když přes střední pásmo prošel křížný pas na jejich mladého útočníka, který to z křídla dobře trefil na vzdálenější tyč. Vedli 2:0 a to byl přesně jejich plán, chtěli první třetinu vyhrát. Kdyby se nám podařilo ji odehrát bez branek, tak bychom byli daleko víc ve hře," uvedl kouč Rulík.

Úvod druhé třetiny patřil českému týmu, který byl aktivnější a Myšák nebo Jiříček mohli snížit hned po několika sekundách po první buly. Kanadský gólman Garand předvedl několik nejistých zákroků, Češi toho ale nevyužili.

Ve 26. minutě se dostal do brejku Johnson, Suchánek ale jeho samostatný nájezd zlikvidoval. V první přesilovce zápasu nejprve trefil McTavish tyč, Stankoven ale o několik sekund později zvýšil na 3:0 pro Kanadu. Skórovat mohl i Gaucher, jeho střela ale skončila na tyči.

Následně si početní výhodu zahráli i Češi, snížit se jim nepodařilo. Při Němcově vyloučení naopak přidal čtvrtý gól McTavish, jenž tak skóroval již poosmé na turnaji a o osudu zápasu bylo rozhodnuto.

Ve třetí třetině dostal poprvé na turnaji šanci v české brance Čajan. Při Němcově vyloučení mu pomohla po McTavishově střele tyč. V 51. minutě se po rychlém protiútoku prosadil Myšák a připsal si tak pátý gól na šampionátu. O dvě minuty později byl vyloučen O'Rourke a Jiříček dokázal střelou od modré čáry snížit na 2:4. Žádné drama se ale nekonalo, Kanaďany uklidnil pátým gólem Roy.

"Tohle je opravdu skvělé. Ještě nám to pořádně nedochází, že jsme ve finále, ale jsme hrozně nadšení, že máme tu příležitost zahrát si o zlato. Od začátku jsem měl pocit, že hrajeme vážně dobře. I když nás soupeř také někdy zatlačil, myslím, že celkově vzato jsme měli zápas pod kontrolou," řekl útočník vítězů Bedard.

MS hokejistů do 20 let v Edmontonu - semifinále:

Kanada - Česko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 11. Johnson (Stankoven, Foerster), 16. Bedard (Gaucher, Cuylle), 32. Stankoven (Johnson, Zellweger), 37. McTavish (Johnson, Zellweger), 55. Roy (Zellweger, Dufour) - 51. Myšák (Kulich, Svozil), 53. Jiříček (Kulich, Myšák). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Fernandez - Briganti, Rey (všichni USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Diváci: 5092.

Sestavy:

Kanada: Garand - Sebrango, Zellweger, Del Mastro, Cormier, Thompson, Seeley, O'Rourke - Dufour, McTavish, Roy - Foerster, Stankoven, Johnson - Bedard, Gaucher, Cuylle - Desnoyers, Ostapchuk, Othmann. Trenér: Dave Cameron.

Česko: Suchánek (41. Čajan) - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech, Š. Němec - Myšák, Šapovaliv, Kulich - Urban, Gut, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Ivan, Měchura - Herčík. Trenér: Radim Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články