Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jsou to kluci jako my, říká o čtvrtfinálovém soupeři Najman. Kanaďany chce překvapit

Útočník české hokejové reprezentace na mistrovství světa dvacítek Adam Najman vidí v utkání proti Kanadě šanci a doufá, že český tým favorita překvapí bojovností a týmovou hrou. Z dosavadních devatenácti vzájemných utkání se českým hokejistům povedlo Kanaďany porazit pouze jednou. Svěřenci trenéra Karla Mlejnka se pokusí statistiky vylepšit v noci na neděli ve čtvrtfinále turnaje v Edmontonu. Přímý přenos sledujte od 1:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Adam Najman v zápase s Ruskem
zdroj: ČTK/AP autor: Jason Franson

"Na ten zápas se těšíme. Doufáme, že ho zvládneme. Jdeme do něj s tím, že chceme vyhrát a udělat úspěch. Doufáme, že se nám to podaří," řekl Najman.

Na jedinou výhru české dvacítky nad Kanadou dosáhl 28. prosince 2013 tým kouče Miroslava Přerosta se současnými hráči NHL Davidem Pastrňákem, Jakubem Vránou, Radkem Faksou, Ondřejem Kašem, Dominikem Simonem či Davidem Kämpfem. Češi tehdy v základní skupině v Malmö zvítězili 4:3 po samostatných nájezdech.

Ještě dvakrát s Kanadou remizovali. Mistrovský tým Jaroslava Holíka hrál v prosinci 1999 ve Skelleftee 1:1, o tři roky dříve výběr Vladimíra Martince dosáhl na výsledek 3:3. V základní hrací době porazil Kanadu naposledy 4. ledna 1993 poslední výběr Česka a Slovenska (7:4).

Kanada není výš než Rusko nebo USA

Najman věří, že současný tým má šanci, pokud předvede takový výkon jako v základní skupině proti Rusku při výhře 2:0. Kanada je podle něj srovnatelný soupeř jako sborná, Švédsko či USA. "Nemyslím si, že Kanada bude o něco výš. Oni budou stejní. Jsou to furt kluci jako my a já bych je zařadil na stejnou úroveň jako ty tři týmy, co proti nám hrály," uvedl Najman.

Kanada má ve svém výběru šest majitelů zlata z minulého šampionátu – obránce Bowena Byrama a Jamieho Drysdalea a útočníky Quintona Byfielda, Dylana Cozense, Connora McMichaela a Dawsona Mercera. Celkem 21 hráčů z týmu Andrého Tourignyho bylo vybráno v prvním kole draftu NHL.

"Víme o kvalitách Kanady a my se jí budeme snažit porazit naší taktikou, týmovostí a bojovností. Budeme se snažit rozbít to, že mají hodně individualit a jsou šikovní na puku. Musím říct, že tu máme fakt vynikající partu, držíme při sobě a pomůžeme si na ledě. Věřím, že zápas zvládneme," prohlásil Najman.

Český tým sice zvládl dobře duel s Ruskem, ale se Švédy prohrál 1:7 a s USA 0:7. "My se musíme poučit z těch zápasů a víme, že to dokážeme držet šedesát minut, jako to bylo s Ruskem. V tom bude klíč. Budeme si to muset nastavit v hlavách a hlavně dodržovat naši taktiku," podotkl vnuk trenéra Josefa Augusty, který byl u zlatého hattricku české reprezentace na mistrovstvích světa v letech 1999 až 2001 nejdříve jako asistent Ivana Hlinky a potom dvakrát jako hlavní kouč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články