Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Je to obrovský úspěch. Hráči si neskutečně věřili a v žádném zápase nebyli horší, ocenil Hynek

Sebevědomí a týmová soudržnost patřily podle trenéra a současného šéfa extraligového Litvínova Pavla Hynka k hlavním přednostem české reprezentace na juniorském mistrovství světa v Kanadě. Kouč, který byl asistentem Jaroslava Holíka na zlatém šampionátu v roce 2001, zároveň ocenil aktivní hru, s níž se národní tým v Halifaxu prezentoval.

"Je to obrovský úspěch. Po spoustě let jsme získali medaili a během celého turnaje se prezentovali výborným pojetím hokeje," řekl Hynek, který si nenechal ujít v televizi žádný z českých zápasů. Tým vedený koučem Radimem Rulíkem získal v Kanadě stříbrné medaile, ve finále prohrál 2:3 v prodloužení s domácí reprezentací.

Podle třiapadesátiletého Hynka byl základem úspěchu výborný výkon brankáře Tomáše Suchánka, jenž držel mužstvo v důležitých momentech. "Skvěle hrála i obrana. Měli jsme tři nadstandardní beky, ale všichni hráli dobře. Takhle kvalitní obranu jsme snad neměli ani v letech, kdy se dvakrát vyhrálo. I Čech jako sedmý bek odehrál fantastické finále," podotkl Hynek.

Z pohledu ofenzivy se mohli Češi spolehnout na čtyři vyrovnané útoky. "A lídři jako Kulich dokázali dát v důležitou chvíli góly. Osobně se mi ale nejvíce líbila druhá lajna," pokračoval Hynek a ocenil výkonnost formace Chmelař - Brabenec - Szturc.

Zaujalo ho i sebevědomí, které bylo na české hře patrné. "Nehráli jsme zanďoura, ale celoplošný aktivní hokej. Připomínalo mi to, co jsem zažil před 22 lety v Moskvě, že si kluci neskutečně věří a jdou si za medailí," poukázal na zatím poslední zlatý juniorský šampionát. "Z mužstva bylo cítit, jak drží při sobě. Kluci se nebáli hrát. V žádném zápase nebyli horší," uvedl bývalý trenér Plzně, Karlových Varů, Sparty nebo Liberce.

Sport
zdroj: ČT4

Češi v Halifaxu uspěli podle Hynka i proto, že většina z nich startovala na juniorském šampionátu v minulé sezoně. "Byl to výborný tah od trenérů, že si na letním mistrovství obehráli hráče. Hodně to znamená. Když se podívám pár let zpět, Honza Myšák nebo Michal Gut hráli opakovaně. Oni už pak ví, co je čeká," upozornil Hynek.

Celkem 19 hokejistů z nominace bylo součástí výběrů na juniorském MS v předešlé sezoně. Buď na turnaji předčasně ukončeném kvůli covidu na přelomu roku, nebo v srpnu. "Když jedou na mistrovství dříve než se svým ročníkem, tak to samo o sobě něco znamená. A jestli tam v létě byla většina mužstva, tak to hraje důležitou roli. Je to ale o kvalitě těch hráčů. Kdybyste vzali průměrné mužstvo, aby si to vyzkoušelo, tak můžete i spadnout. Teď se po letech sešla obrovská kvalita," měl jasno Hynek.

Faktor zámořského hokeje

Hned 15 hráčů z kádru působí v zámoří – v juniorských soutěžích nebo v AHL. Podle Hynka se ale pozitivně projevily i zkušenosti se seniorským hokejem hokejistů, kteří dříve působili v české extralize.

"Je pravda, že drtivá většina mužstva byla z Kanady, a mluví se o tom, že tam udělali obrovský progres, což je sice pravda, ale na druhou stranu kluci jako Jiříček nebo Kulich hráli doma extraligu. Jiříček byl na seniorském mistrovství světa a myslím si, že zkušenost se seniorským hokejem se ukázala. Stejně jako Svozil, než odešel za moře, tak hrál dospělý hokej u nás," vysvětlil zkušený stratég.

Junioři v Kanadě navázali na úspěchy seniorské mužské i ženské reprezentace z minulé sezony, což je pro český hokej dobře. "Každý, kdo dělá hokej, tak ví, že jedna medaile neznamená, že je teď vše dobře nebo nejlepší. Hokej ale úspěchy a víru potřebuje, je to obrovský impuls. A tohle byl parádní úspěch," zakončil Hynek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články