Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finsku se postup rozplynul v závěru duelu se Švédy, Kanaďané porazili Slováky v prodloužení

Ještě čtyři minuty před závěrečnou sirénou to vypadalo, že semifinále mistrovství světa do 20 let si zahrají hokejisté Finska. Jenže čtvrtfinálová bitva severských rivalů nakonec měla jiného vítěze. Švédsko, které o triumfu 3:2 rozhodlo v oslabení a zahraje si opět o medaile jako na červnovém šampionátu v Edmontonu, kde získalo bronz. Roli jasných favoritů splnily Spojené státy, které deklasovaly Německo 11:1. Kanaďané porazili Slováky 4:3 až v prodloužení.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanadu zachránil Bedard, Finové podlehli Švédům

O triumfu Švédska rozhodl v čase v čase 58:55 ve vlastním oslabení Victor Stjernborg. Úřadující vicemistři Finové chybí v semifinále poprvé od roku 2018.

Finové se ujali vedení ve 4. minutě, kdy se z dorážky po střele Joakima Kemella prosadil Oliver Kapanen. Ještě v první třetině odpověděl Leo Carlsson, který za gólmana Janiho Lampinena usměrnil přihrávku Ludviga Janssona.

Náskok Finsku vrátil v 45. minutě Niku Huuhtanen, Carla Lindboma překonal střelou z pravého kruhu. V čase 56:36 se podruhé v utkání prosadil Carlsson, když dorazil puk po střele Filipa Bystedta. První dnešní čtvrtfinále rozhodl Stjernborg. Obral o puk Aleksiho Heimosalmiho a z úniku prostřelil Lampinena mezi betony.

Američané, kteří před dvěma roky v Edmontonu získali zlato, jsou v semifinále podruhé za poslední čtyři turnaje. Na čtvrtfinálové kanonádě proti Němcům se podílel pěti body za pět asistencí obránce Ryan Ufko. Hattrick a jednu přihrávku zaznamenal Logan Cooley.

V prvním zápase o udržení porazili Lotyši v Halifaxu Rakušany 5:2 a potřebují ještě jednu výhru, aby setrvali mezi elitou. Třemi body za gól a dvě asistence se na tom podílel Bogdans Hodass a dvakrát skóroval Emils Veckaktinš.

O postupu kanadského obhájce titulu přes Slovensko rozhodl v čase 65:17 sedmnáctiletý útočník Connor Bedard, který v utkání dvěma brankami a jednou asistencí vylepšil svou bilanci na 21 bodů za osm tref a 13 přihrávek z pěti utkání.

Bedard, který je favoritem letošního draftu NHL, tak vyrovnal na jednom turnaji juniorského MS výkon českého útočníka Roberta Reichla. Ten v roce 1990 ještě v dresu Československa nasbíral rovněž 21 bodů za 11 branek a 10 asistencí.

Bedard se poprvé prosadil v čase 6:07, kdy se po přihrávce Logana Stankovena ocitl sám před Adamem Gajanem a nezaváhal. Ve 26. minutě využil početní výhodu Dylan Guenther a zvýšil na 2:0. Za 116 vteřin se prosadili v přesilovce také Slováci a střelu kapitána Šimona Nemce tečoval Libor Nemec.

Kanada odpověděla před polovinou prostřední části, kdy v situaci dvou na jednoho skóroval Zach Ostapchuk. Ve 34. minutě ale využil přihrávku Petera Repčíka Róbert Bačo a v čase 51:25 vynutil prodloužení po akci Filipa Mešára Libor Nemec.

V nastavení ale ukázal svou výjimečnost Bedard, který si pohrál s defenzívou soupeře a rozhodl. Přes Libora Nemce a Repčíka projel až před Gajana a bekhendovým blafákem zajistil Kanadě čtvrtou semifinálovou účast za sebou.

Čtvrfinále MS do 20 let:

Finsko - Švédsko 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 4. O. Kapanen (Kemell, Koivunen), 45. Huuhtanen (Miettinen) - 17. L. Carlsson (Jansson, Bystedt), 57. L. Carlsson (Bystedt, Wagner), 59. Stjernborg. Rozhodčí: Hamilton (Kan.), Tscherrig (Švýc.) - Wyonzek (Kan.), Grillo (USA). Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 7263.

USA - Německo 11:1 (3:0, 5:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. Cooley (Ufko, J. Snuggerud), 8. J. Snuggerud (Ufko, Lucius), 9. Savage (Ufko, Peart), 30. J. Blake (Lucius, McGroarty), 32. Cooley (Ufko, Peart), 32. Gauthier (Mittelstadt), 36. Savage (Brindley, Mittelstadt), 38. Gauthier (J. Snuggerud, Cooley), 45. Connors (Duke, Hutson), 47. Cooley (Gauthier, Mittelstadt), 49. Duke (Ufko, Boucher) - 57. Hauf. Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Hronský (SR) - Knox (Kan.), Konc (SR). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 7262.

Kanada - Slovensko 4:3 v prodl. (1:0, 2:2, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Bedard (Stankoven), 26. Guenther (Othmann, Bedard), 29. Ostapchuk (Dean, Gaucher), 66. Bedard - 27. L. Nemec (Š. Nemec, Petrovský), 34. Bačo (Repčík, Nátny), 52. L. Nemec (Mešár, Groch). Rozhodčí: Iwert (Něm.), Šindel - Klouček (oba ČR), Waleski (USA). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 10 349.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články