Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Dvacítku na dalším MS čeká hratelnější skupina, z favoritů vyzve Kanadu či Finsko

Poslední duel šampionátu do 20 let nepřinesl jenom triumf amerických mladíků, ale rozhodl i o rozlosování toho příštího. Česká reprezentace na základě výsledků dostala pro další mistrovství světa přijatelnější skupinu než letos. V rámci "áčka" hraného opět v Edmontonu vyzve domácí Kanadu, Finsko, Německo a Rakousko. Skupinu B v Red Deeru tvoří Spojené státy americké, Rusko, Švédsko, Slovensko a Švýcarsko.

Čeští junioři na tréninku
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

V Kanadě se bude hrát juniorský šampionát popatnácté v historii. Opět se bude konat v edmontonské hale Rogers Place pro 20 734 diváků, která musela na právě skončeném šampionátu zůstat kvůli koronaviru prázdná bez fanoušků.

V Red Deeru se měl hrát také uplynulý turnaj, ale nakonec se konal v "bublině" v jednom dějišti. Westerner Park Centrium v Red Deeru může přivítat 7111 příznivců.

Složení základních skupin na MS dvacítek 2022 v Edmontonu a Red Deeru:

Skupina A (Edmonton): Kanada, Finsko, Německo, ČR, Rakousko.

Skupina B (Red Deer): USA, Rusko, Švédsko, Slovensko, Švýcarsko.

Zegras vyhrál jako desátý Američan produktivitu MS dvacítek

Bojovat se v Kanadě bude kromě triumfu i o krále produktivity. Tím se na letošním šampiontu stal devatenáctiletý útočník Trevor Zegras, jenž kanadské bodování MS vyhrál jako desátý Američan v historii. V sedmi duelech turnaje v Edmontonu si připsal 18 bodů za sedm branek a 11 asistencí.

Vítězstvím v bodování Zegras napodobil krajany Jeremyho Roenicka (1989), Douga Weighta (1991), Mikea Yorka (1997), Jeffa Farkase (1998), Briana Giontu (1999), Phila Kessela (2006), Jamese van Riemsdyka (2008), Dereka Stepana (2010) a Caseyho Mittelstadta (2018).

Zegrase si vybral loni v prvním kole draftu na devátém místě Anaheim. V této sezoně nikde nehrál, v minulém ročníku nastupoval na Boston University v NCAA.

Sport
zdroj: ČT4

Rekord MS drží suverénně Švéd Peter Forsberg, který v roce 1993 na domácím šampionátu zaznamenal v sedmi zápasech 31 bodů za sedm branek a 24 asistencí.

Třikrát v historii dokázali ovládnout kanadské bodování Češi. Jako prvnímu se to podařilo v roce 1983 Vladimíru Růžičkovi v tehdejším Leningradu (nyní Petrohradu) s 20 body za 12 branek a osm asistencí v sedmi zápasech za stříbrné Československo.

O sedm let později vyhrál produktivitu Robert Reichel, jenž přispěl ve Finsku k bronzu 21 body (11+10). V roce 2001 v Moskvě oslavil Pavel Brendl vedle mistrovského titulu i prvenství v kanadském bodování, k němuž mu stačilo deset bodů za čtyři góly a šest asistencí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články