Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dvacítka má v širší nominaci před MS 39 hráčů. Nechybí Lauko

Mistrovství světa do 20 let, které se uskuteční na přelomu roku v Ostravě a Třinci, se blíží a kouč reprezentace Václav Varaďa odhalil širší nominaci. V té je 39 hráčů a nechybí mezi nimi útočník Jakub Lauko, který působí na farmě Bostonu v Providence v nižší zámořské lize AHL. Na šampionátu se představí tři brankáři a 20 hráčů do pole.

Varaďa s asistenty Patrikem Eliášem a Alešem Krátoškou přivítají první větší část nominovaných hráčů 10. prosince, kdy začne ve Frýdku-Mísku kemp. Desítka hokejistů se připojí o pět dní později.

"V první fázi se nám předvedou hráči převážně z Evropy doplnění o kluky z juniorských soutěží v Kanadě a USA, které potřebujeme ještě o něco lépe poznat," řekl Varaďa.

Je nám líto, video expirovalo.
Varaďa o nominaci: Každý hráč bude mít svoji roli a my to v něm musíme vidět

Součástí první části přípravy bude i utkání proti prvoligovému Frýdku-Místku, po kterém nastane první zúžení kádru. Následně se k týmu přidají vedle Lauka například i brankář Lukáš Dostál, jenž působí ve Finsku, obránce Libor Zábranský, Jan Jeník, Jaromír Pytlík nebo Matěj Pekař, kteří hrají v zámoří.

"Kluci, kteří přijedou patnáctého, se nám velmi dobře prezentovali na letním kempu. Vnímáme, že jejich šance dostat se do závěrečné nominace je větší. Jen to jim ale nezaručuje, že se budou v konečné nominaci," podotkl Varaďa.

Nejmladším členem výběru je teprve šestnáctiletý obránce Stanislav Svozil, který se prosadil do extraligové sestavy Komety Brno. "Vnímám to, že hraje extraligu. V mládežnickém hokeji nebo první lize by byla jeho role větší, ale teď budeme mít šanci porovnat jej s dalšími," řekl Varaďa na adresu beka, jenž s týmem neabsolvoval ještě žádnou akci.

Nejvýraznější postavou by měl být brankář Dostál, jenž září ve finské lize a vydařil se mu i minulý šampionát. "Lukáš dostane velkou porci zápasů, je to pro nás hrozně důležitý hráč. Pokud kluci ucítí jistotu vzadu, tak se jim bude vepředu hrát lépe," uvedl Varaďa, který jinak počítá s tím, že se bude mužstvo prezentovat týmovým výkonem.

Oproti předešlému juniorskému MS nejsou v kádru hráči typu Martina Nečase, Filipa Zadiny či Martina Kauta. "Tým bude postaven malinko jinak než před rokem. Věříme ale, že lídři z toho vyběhnou. Na minulém šampionátu to od hlavních postav nebylo ono, nepomohly nám ve chvíli, kdy jsme to potřebovali," řekl reprezentační kouč.

Závěrečnou nominaci plánuje vedení týmu zveřejnit 23. prosince. "Rozhodující pro konečnou nominaci bude výkonnost, psychická odolnost, přístup a nastavení ke hře. Každý z hráčů od nás dostane roli a tu bude muset pro celkový úspěch týmu do puntíku plnit," podotkl Varaďa, který bude vybírat z pěti brankářů, 12 obránců a 22 útočníků.

Hokejovou dvacítku čekají před šampionátem tři přípravné zápasy. Nejprve se utká s prvoligovým Frýdkem-Místkem, poté nastoupí proti Švédsku a Slovensku. V základní skupině JMS se poté národní tým utká postupně s Ruskem, Německem, USA a Kanadou.

"Chceme hrát poctivý hokej plný dravosti, nasazení a obětavosti, podpořený o dobrou útočnou fázi a obrannou hru v čele s brankářem. Hodně důležitý bude začátek šampionátu," podotkl Varaďa, který vedl hokejovou dvacítku i na minulém mistrovství světa, kde Češi vypadli ve čtvrtfinále po porážce s USA.

Širší nominace:

Brankáři: Nick Malík (Třinec), Jan Bednář (Karlovy Vary), Daniel Dvořák (Prostějov), Lukáš Dostál (Ilves Tampere/Fin.) Lukáš Pařík (Spokane/WHL).

Obránci: Jan Mlčák, Tomáš Dajčar, Miroslav Kukla, František Klejna (všichni Litoměřice), Stanislav Svozil (Brno), Karel Klikorka (Mladá Boleslav), Ivan Lytvynov (České Budějovice), Martin Haš (Tappara Tampere/Fin.), Radek Kučeřík (Saskatoon/WHL), Libor Zábranský (Moose Jaw/WHL), Šimon Kubíček (Seattle/WHL), Jan Štibingr (Madison/USHL).

Útočníci: Otakar Šik, Vojtěch Střondala (oba Litoměřice), Jan Šír (Liberec), Karel Plášek (Brno), Jan Myšák (Litvínov), David Vitouch (Sparta), Matěj Blümel (Pardubice), Radek Mužík (Lulea/Švéd.), Zdeněk Sedlák (Oulu/Fin.), Petr Čajka (Ženeva/Švýc.), František Řehák (Rapperswil/Švýc.), Jakub Lauko (Providence/AHL), Jonáš Peterek (Calgary Hitmen/WHL), Michal Gut (Everett/WHL), Martin Lang (Kamloops/WHL), Michal Teplý (Winnipeg/WHL), Filip Koffer (Prince George/WHL), Jan Jeník (Hamilton/OHL), Jaromír Pytlík (Sault Ste. Marie/OHL), Matěj Pekař (Barrie/OHL), Adam Raška (Rimouski/QMJHL), Ondřej Pavel (Fargo/USHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články