Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Dvacítce pomohla průprava hráčů ze zámořských juniorek. Záruky ale nemají, myslí si Sivek

Hned patnáct hráčů ze soupisky české dvacítky, která z mistrovství světa dovezlo stříbro, působí v zámořských soutěžích, což byl podle agenta Michala Sivka jedním z klíčů, proč národní tým v Kanadě dokázal předvádět takové výkony po celý turnaj. Bývalý útočník, jenž hrál i za Pittsburgh, zároveň věří, že skvělé představení může hráčům pomoci k dobrým kariérám. Zároveň ale upozorňuje, že jim nedává žádné záruky. I vinou termínu.

Ačkoliv z pohledu hráčských agentů jsou o něco důležitější vrcholné akce kategorie do 18 let, stejně tak lze dát o sobě svými výkony nahlas vědět i na dvacítkách. "Stoprocentně. Sice třeba v malinko jiném kontextu, ale pořád je to nejlepší a největší turnaj hráčů do 20 let na té mezinárodní scéně. A ten uplynulý byl pro mě vážně krásný zážitek, protože jsme konečně hráli nádherný hokej," řekl Sivek.

Z hráčů, po nichž zástupci klubů NHL při draftu dosud nesáhli, jasně zazářil brankář Tomáš Suchánek. Už dvakrát čekal při volbě talentů marně, až zazní jeho jméno. V Halifaxu byl pilířem úspěšného týmu a bylo by s podivem, kdyby devatenáctiletý strážce brankoviště týmu Tri-City (WHL) zůstal opomenut i letos.

Velmi výrazně zlepšili své vyhlídky například i útočník Gabriel Szturc, jenž byl po Kulichovi druhým nejproduktivnějším hráčem i střelcem týmu, či stále teprve sedmnáctiletý útočník a velký talent českého hokej Eduard Šalé, jenž se napevno usadil v kádru extraligové Komety Brno.

Sivek sám věří ve vývoji hráčů "zámořské cestě". I díky osobní zkušenosti. Poprvé hrál na juniorském světovém šampionátu na přelomu let 1998 a 1999, o půl roku později si ho při draftu vybrali hned zkraje druhého kola zástupci Washingtonu. Následující sezonu odehrál v juniorské WHL za tým Prince Albert Raiders a za 53 utkání nasbíral 60 bodů díky 23 gólům a 37 asistencím. Při dalším MS juniorů (2000) už patřil k hlavním oporám týmu mistrů světa a na posledním zlatém šampionátu před 22 lety dokonce vedl tým za úspěšnou obhajobou v roli kapitána.

"Určitě to pro mě byla hrozně důležitá a cenná zkušenost. Byl to rozhodně krok dopředu, když jsem mohl odehrát ten rok v zámoří. Tehdy bylo ze svazu pro reprezentaci schválených snad jen pět krajánků, všichni jsme tehdy byli celkem vysoko draftovaní a já jsem přesvědčený o tom, že nám to pomohlo na té cestě do NHL," prohlásil Sivek, jenž má na kontě 38 startů v dresu Pittsburghu.

Zásadní průpravou do další kariéry je z jeho pohledu fakt, že hráči působící v zámoří zvládají lépe náročný program. Ne snad, že by mladí reprezentanti z Finska a Česka byli v Halifaxu v rolích komparzistů, ale při cestě za stříbrem mohlo jít o jeden ze zásadních faktorů – tým táhli hráči ze zámořských soutěží a se silami vydrželi až do posledních minut turnaje.

"To je asi ze všeho nejvíce patrný rozdíl. U těch kluků ze zámoří, tam je vidět, že dokážou ubruslit tu porci sedmi zápasů během deseti dnů, což je hodně náročné. V kanadské juniorce je ten program také našlapaný. Myslím, že i to je důvod, proč kluci vydrželi se soupeři bruslit až do konce. A netřeba si nic namlouvat, kvalita těch soutěží je také odlišná," uvedl Sivek.

"Zahraniční soutěže jsou kvalitnější, ale i náročnější. Každý zápas se tam navíc hraje ve vysokém tempu a velké intenzitě, do toho všeho ještě cestování, je to opravdu hodně náročné. Tělo si ale na tu velkou zátěž postupně navykne a je to pak znát. Ti hráči se s ní pak o to lépe vypořádají na takové akci, jakou je světový šampionát," doplnil Sivek.

Připustil ale také, že i když o sobě dá hráč vědět na světovém šampionátu, nedá mu to žádné záruky. "Být to v srpnu a kluci by šli do kempu v klubu NHL, je to jiné. Dvacítka je sice vrchol sezony, ale pak jsou další. A i když vyhraješ v květnu Memorial Cup, nic ti to nezaručí. Může to pomoct hráčům, kteří ještě nebyli draftovaní. Ukázat se a nastartovat ten první krok. Musíš si to pak ale stejně uhrát v tom září, za toho tři čtvrtě roku se toho může stát strašně moc," řekl Sivek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články