Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Boj o medaile zůstal v nedohlednu. Švédové trestali české chyby a doplnili složení semifinále MS

Ve čtvrtfinále chtěli eliminovat fauly a ubránit hlavní švédské hvězdy. Ani jedno se českým juniorům nepovedlo a po jasné porážce 0:5 skončili ještě před branami medailových bojů mistrovství světa na konečném sedmém místě. Čekání na cenný kov z juniorských šampionátů se tak protáhne na 16 let.

Utkání Česko "20" – Švédsko "20"
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Prohráli jsme, Švédové si to zasloužili, my jsme dřeli celý turnaj a děkujeme fanouškům a všem, co tady byli, pro nás to bohužel končí. Odcházíme ale se vztyčenou hlavou," řekl kapitán týmu Libor Zábranský.

Úkol zněl jasně: nenechat se vylučovat. Jenže čeští hráči se nepoučili z dosavadního vývoje na domácím šampionátu a zbytečných trestů se nevyvarovali. A právě v nerovnovážném počtu na ledě se čtvrtfinálový duel rozhodoval.

Zatímco Švédové se už napotřetí prosadili díky jednomu ze dvou nejlepších kanonýrů týmu Nilsi Höglanderovi, Češi se v přesilovce trápili, a navíc inkasovali ve vlastní výhodě po chybné rozehrávce brankáře Lukáše Dostála.

"Mě to samozřejmě mrzí, byl to určitě důležitý gól. Nechci se tady obhajovat. Videí na internetu je hodně, jak to někteří gólmani i v NHL udělali. Bohužel se stalo, ale snažil jsem se dál chytat," hlesl po zápase smutný Dostál.

Pak Höglander pověst kanonýra potvrdil ještě jednou brankou a "Tre kronor" rázem vedli už 3:0. Z pěti utkání tak má průměr gól na zápas a za spoluhráčem Samuelem Fagemem, který Höglanderovi dvakrát asistoval, zaostává o jediný zásah.

"Druhou třetinu jsme dokonce zvládli bez vyloučení, což byl pro nás velký úspěch. Jejich gólman to výborně zavřel a nic se nám neodrazilo. Švédové ale byli lepší a to si musíme přiznat," uvedl Zábranský.

Svěřenci Václava Varadi mohli výsledek zkorigovat, ale tváří v tvář Hugovi Alnefeltovi neuspěli v samostatných únicích Michal Teplý ani Jaromír Pytlík. Při dorážkách na hranici brankoviště ztroskotali i Karel Plášek nebo Otakar Šik.

Tím také Češi přišli o poslední naději zápas zdramatizovat. Definitivní tečku za výsledkem dali z trestného střílení Victor Söderström a David Gustafsson po pohledné kombinaci v další přesilové hře. S týmem se aspoň vřelým způsobem rozloučila zaplněná ostravská hala skandováním "kdo neskáče, není Čech".

"Bylo od nich hezké, že ocenili to, že jsme na ledě nic nevypustili. Už jsem to říkal hodněkrát, není větší čest než hrát za reprezentaci. A měli by si to uvědomit všichni, co ten dres budou někdy mít šanci obléct. Fakt jsem na kluky hrdý," dodal Zábranský.

Švédsko - Česko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. Höglander (Fagemo, Sandin), 16. H. Gustafsson, 21. Höglander (Sandin, Fagemo), 45. Söderström z trestného střílení, 51. D. Gustafsson (Höglander, Lundkvist). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Morozov - Šalagin (oba Rus.), Huseby (Kan.). Vyloučení: 1:5, navíc Klikorka 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 8693 (vyprodáno).

Švédsko: Alnefelt - Söderström, Sandin, Lundkvist, Ginning, Broberg, Björnfot, Norlinder - Fagemo, D. Gustafsson, Höglander - Berggren, Bäck, Pasic - Holtz, Henriksson, Raymond - Öberg, H. Gustafsson, Nässén - Eriksson. Trenér: Montén.

Česko: Dostál - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Šír, Myšák - Pytlík, Střondala, Plášek - Raška, Čajka, Blümel - Pekař, Pavel, Šik. Trenér: Varaďa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články