Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Mrázek: V Detroitu začínám od nuly, ale s novým trenérem se známe

Brno – Na začátku loňské sezony začal na farmě, v závěru se však Petr Mrázek stal jedničkou Detroitu a skvělými výkony se prezentoval jak v základní části, tak i v play-off. Do dalšího ročníku však český brankář vyrazí opět ze stejné čáry jako jeho konkurent Jimmy Howard, jelikož u Red Wings došlo k trenérské obměně, kdy Mika Babcocka nahradil Jeff Blashill. Mrázek ale věří, že získá důvěru i u něj.

Petr Mrázek
zdroj: ČTK/AP

Babcock na Mrázka vsadil v play-off NHL, ale český talent ví, že do budoucna nemá nic jisté. "Bavili jsme se o tom hned po sezoně. Uvidíme, jak mi to půjde v přípravě a jak chytnu začátek sezony. Zápasů bude hodně. Uvidíme, jestli se s Howiem nebudeme střídat," řekl Mrázek v Brně, kde se zúčastnil neformálního setkání s novým trenérem české reprezentace Vladimírem Vůjtkem starším.

Nový kouč Red Wings Mrázka dobře zná z farmy, odkud povýšil po Babcockově odchodu do Toronta. "Doufám, že šanci mi dá. Uvidíme. Vyhráli jsme spolu Calder Cup v Grand Rapids. Známe se za tři roky hodně dobře. Vím, co od něho můžu očekávat a co on ode mě," prohlásil.

V Detroitu začnou novou éru po desetiletém Babcockově působení. "Možná pro něho byl čas odejít, to nevím. Dostal výbornou nabídku z Toronta. On je z Kanady, takže si myslím, že bude blízko domova a chce dokázat, že je nejlepší trenér. Vyhrál Stanleyův pohár, dvakrát olympiádu i mistrovství světa, takže už dokázal hodně," okomentoval Mrázek výzvu jediného trenéra v Triple Gold Clubu v Torontu, které má zvednout.

Mrázek si v minulých dnech vysloužil v zámoří ocenění za nejlepší zákrok sezony, který podle ankety serveru nhl.com předvedl v 1. kole play-off proti Tampě Bay. "Byla to asi náhoda. Kdyby to ten hráč dal kamkoliv jinam, tak je to gól. Já jsem se to snažil jenom nějak chytit a on mi trefil hokejku," popsal zásah proti střele Briana Boylea.

Zaznamenal, že se o zákroku mluví. "Včera to bylo všude ve zprávách a na internetu, tak jsem to viděl, ale ten zákrok jsem si sám nepouštěl. Jenom jsem viděl, co se o tom psalo. Raději bych to ale vyměnil za vítězství v šestém zápase," dodal k souboji s Lightning, který Red Wings v sedmizápasové bitvě prohráli.

Nového reprezentačního kouče Vůjtka zná z Ostravy, ale nikdy pod ním nechytal. "Když jsem byl mladší, párkrát jsme se potkali, když trénoval ve Vítkovicích. Ale nějakou dobu jsem ho neviděl," prohlásil Mrázek, který si zatím zachytal v reprezentaci jen v roce 2012 na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Tam získal jako trojka týmu bronz.

Pět nejlepších brankářských zákroků sezony NHL

V příštím roce je výzvou Světový pohár, na kterém hráčům NHL na rozdíl od MS ve startu nic nebrání. "Myslím, že by to byl super zážitek. Hraje se v Torontu a chtěl by tam být každý. Doufám, že sezona bude natolik dobrá, abych se tam dostal," uvedl.

Pozvánku by přijal na každou akci, ale před sezonou má jiné ambice než mistrovství světa. "Reprezentovat je čest pro každého, v České republice i ve světě. Mít na sobě ten dres je super, ale play-off a hrát o Stanley Cup je obrovská motivace. Uvidíme, jak to bude v sezoně. Když se play-off nepodaří a bude výkonnost, určitě bych rád přijel. Ale přivézt Stanley Cup domů je velká touha," řekl Mrázek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články