Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Mrázek: Prvních patnáct minut jsem se trápil, ale pak to bylo lepší

České Budějovice - Brankář Petr Mrázek si při svém svém prvním reprezentačním vystoupení na domácí půdě mohl vychutnat výhru, přestože v duelu hokejových her v Českých Budějovicích do osmé minuty dvakrát inkasoval. Svěřenci kouče Josefa Jandače ale otočili výsledek z 0:2 na 3:2 a pětadvacetiletý gólman Detroitu se na úspěchu podílel 27 úspěšnými zákroky.

Petr Mrázek v brance českého týmu
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

"Nebyl to určitě start, který jsem si představoval. Kluci začali výborně, Finové z prvních dvou třech šancí dali dva góly. Nechytal jsem asi tři týdny zápas a oni hned z prvního útoku dali gól. Je to nepříjemné pro gólmana, ale je tam od toho, aby byl psychicky odolný a v takových chvílích se potom zvedl a už nepustil žádný gól," řekl Mrázek. Nechytal od konce základní části NHL a musel se vyrovnávat i s dalšími odlišnostmi oproti zámoří.

"Já jsem se ze svého pohledu prvních patnáct minut trápil, hledal jsem bránu, led je trochu jiný, ztrácel jsem trošku puky, je to trošku nezvyk s těmi reklamami na ledě, na mantinelech a je tam i žlutá lajna nad ledem, puk není tolik vidět. Pak jsem si trochu sednul a bylo to lepší," popsal. 

Při některých zákrocích to podle něj bylo viditelné. "Je to rozdíl. Hřiště je větší, takže puky jdou z větší vzdálenosti, letí déle. Gólman na to musí víc čekat, to jsme viděli u toho druhého gólu, čekal jsem, že ten puk bude už na vyrážečce a ještě byl asi metr přede mnou, vyrazil jsem to jen dopředu," popsal Mrázek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Finsko

Přiznal, že od druhé třetiny už se cítil lépe a pomohl mu hned v jejím začátku úspěšný zákrok. "To pomůže každému, když má na začátku třetin dobrý zákrok. Potom se v té třetině cítíte dobře. My jsme jim tam toho moc nedovolili, měli pár šancí z protiútoků, ale jinak jsme to odehráli velice kvalitně," pochvaloval si defenzivní práci týmu. 

Je rád, že před mistrovstvím světa v Paříží a Kolíně nad Rýnem má prostor se aklimatizovat. "Stoprocentně, je to velká pomoc. Nejenom pro mě, ale i pro kluky, kteří dorazili ze zámoří," prohlásil Mrázek. Ladí také spolupráci s obránci. "Bylo to dobré, párkrát jsme si zařvali, pár puků jsem špatně dal, ale k tomu si sedneme a probereme to. Musím říct, že kluci na mě řvali výborně, hodně puků jsme dostali ven z pásma."

V šestém startu v reprezentaci si domácí prostředí patřičně vychutnal. "Každý start za národní tým je speciální a ještě k tomu doma. Taťka tady byl, přítelkyně, kamarádi. Bylo to příjemné. Atmosféra byla super. Já chytal v Česku poprvé po sedmi nebo osmi letech. Doufejme, že v sobotu nás povzbudí znovu takhle," ocenil atmosféru ve vyprodané Budvar Aréně.

Věří, že mužstvo si sedá dohromady a s dalšími posilami, kterými budou útočná esa Tomáš Plekanec z Montrealu a David Pastrňák z Bostonu, má šanci na úspěch. "Doufejme, že se nám podaří postavit dobrý mančaft a něco se nám zadaří vyhrát," dodal Mrázek, který má bronz jako trojka z MS v roce 2012 ve Stockholmu a Helsinkách a představil se na zářijovém Světovém poháru v Torontu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články