Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Mrázek druhý duel proti Tampě nedochytal, smůlu měl i Pavelec

New York - Český obránce Andrej Šustr pomohl svým premiérovým gólem v play-off NHL k výhře Tampy Bay nad Detroitem 5:1 a jeho tým tak srovnal sérii prvního kola na 1:1. Gólman Petr Mrázek, který se stal hrdinou úvodního duelu, tentokrát utkání nedochytal a po dvou třetinách a čtyřech inkasovaných gólech jej v brance Red Wings nahradil Jimmy Howard.

Petr Mrázek v utkání proti Tampě
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Del Mecum

Tampa Bay - Detroit 5:1

Hokejisté Tampy měli na ledě znovu střeleckou převahu, na rozdíl od prvního souboje ji ale dokázali vyjádřit góly. Do vedení dostal domácí už po třech minutách hry trefou v přesilové hře Tyler Johson, ve druhé třetině pak Lightning rozhodli o svém triumfu dalšími třemi góly.

Ve 28. minutě zvýšil na 2:0 Alex Killorn, ve 35. minutě přišla chvíle Andreje Šustra, který si sjel před branku na přihrávku Valterriho Filppuly a do odkryté klece přidal třetí gól, 38 sekund před druhou přestávkou se pak znovu prosadil Johnson. Třetí třetina už se jen dohrávala bez účasti Mrázka, jenž v prvním zápase pochytal 44 z 46 střel. Tentokrát si připsal úspěšných zákroků jen třináct.

Kouč Mike Babcock ho ale hájil a řekl, že Mrázek bude v příštím zápase zase chytat. "Podle mě Petr podal dobrý výkon, takže mu musíme dát znovu příležitost," uvedl. "Neudělali jsme dnes moc chyb, ale když už, tak je soupeř potrestal. Nemůžete čekat, že váš gólman pokaždé všechno pochytá," dodal Babcock.

Třeba právě při Šustrově trefě neměl Mrázek šanci. Čtyřiadvacetiletý zadák po skvělé Filppulově přihrávce střílel do zcela odkryté branky a připsal si teprve druhý gól v NHL a první v sezoně. "Jsem moc rád, že jsem přihrál zrovna jemu. Celou sezonu poctivě maká," radoval se Filppula. "Andrej si tam skvěle najel, myslím, že o něm obránci soupeře vůbec nevěděli. Pak už bylo snadné mu přihrát."

Anaheim - Winnipeg 2:1

Smolný večer prožil také další český brankář Ondřej Pavelec. V duelu s Anaheimem hájil až do 50. minuty čisté konto a Winnipeg díky němu držel vedení 1:0. Jenže v polovině třetí třetiny vyrovnal v přesilové hře Patrick Maroon a o vítězství Anaheimu rozhodl pouhých 21 sekund před koncem základní hrací doby Jakob Silfverberg. Kačeři tak vedou v sérii už 2:0.

Kačeři tak znovu otočili zápas ve třetí třetině. V tom prvním prohrávali po 40 minutách 1:2, aby zvítězili 4:2. V sérii proto vedou už 2:0. Anaheim je obraty v poslední dvacetiminutovce pověstný a v této sezoně vytvořil nový rekord NHL, protože vyhrál 18 zápasů, v nichž v průběhu třetí třetiny prohrával.

Silfverberg při rozhodující akci vybruslil z rohu útočného pásma a překonal Pavelce ranou z úhlu k bližší tyči pod vyrážečku. Byla to jeho vůbec první střela v zápase. "Musíme teď vyhrát příští zápas, jestli chceme mít šanci sérii otočit," konstatoval Pavelec, který zaznamenal 37 zákroků. "Nebude to jednoduché, Anaheim je specialistou na venkovní zápasy. Ale všichni se na utkání ve Winnipegu ohromně těšíme, bude tam divoká atmosféra a uvidíme, co to s námi i nimi udělá," dodal gólman Jets, kteří se v play-off představí ve Winnipegu poprvé od roku 1996.

Srovnat stav na 1:1 se naopak povedlo Pittsburghu a St.Louis. Tučňáci díky dvěma gólům Sidneyho Crosbyho zvítězili 4:3 na ledě New Yorku Rangers, Blues zásluhou hattricku Vladimira Tarasenka porazili Minnesotu 4:1.

New York Rangers - Pittsburgh 3:4

Pittsburgh v Madison Square Garden rozhodl zápas třemi góly ve druhé třetině. Nejprve v její polovině vyrovnal v přesilové hře na 1:1 Brandon Sutter, pak se dvakrát trefil Crosby. Domácí sice dokázali na začátku třetí třetiny v početní výhodě snížit, ale v 50. minutě využili další přesilovku i hosté a Rangers pak už jen korigovali skóre šest sekund před závěrečnou sirénou.

"Je skvělé, že jsme byli odměněni za dobrý výkon. Někdy v play-off hrajete dobře, přesto to na vítězství nestačí. Dnes jsme ale navázali na závěr minulého zápasu, kdy jsme byli daleko důraznější, a to jsme dokázali zopakovat," prohlásil Crosby. Možná zlomil své střelecké prokletí v play-off, neboť v předchozích 19 zápasech ve vyřazovací části skóroval jen jednou.

St. Louis - Minnesota 4:1

To ruský mladík Tarasenko dává v play-off jeden gól za druhým. Loni se v šesti zápasech proti Chicagu trefil čtyřikrát a dohromady tak v posledních osmi utkáních v bojích o Stanley Cup dal sedm branek.

V prvním zápase, v němž St. Louis prohráli 2:4, přitom nevystřelil na branku. "Je hezké dát hattrick. Ale nezáleží na tom, kolik jsem vstřelil gólů. Počítá se jenom vítězství," prohlásil třiadvacetiletý útočník. "Není čas na to něco slavit. Máme před sebou dva těžké zápasy v Minnesotě a na ně se musíme dobře připravit."

Statistika - 1. kolo play-off NHL:

Východní konference - 2. zápasy:

Tampa Bay - Detroit 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)

Branky: 4. a 40. Johnson, 28. Killorn, 35. Šustr, 56. Filppula - 46. Tatar. Petr Mrázek odchytal za Detroit 40 minut, z 18 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 77,8 procenta. Střely na branku: 30:24. Diváci: 19 204. Hvězdy utkání: 1. Johnson, 2. Hedman, 3. Callahan (všichni Tampa). Stav série: 1:1.

New York Rangers - Pittsburgh 3:4 (1:0, 0:3, 2:1)

Branky: 18. Stepan, 44. Brassard, 60. Nash - 35. a 39. Crosby, 31. Sutter, 50. Kunitz. Střely na branku: 26:22. Diváci: 18 006. Hvězdy utkání: 1. Crosby, 2. Kunitz, 3. Sutter (všichni Pittsburgh). Stav série: 1:1.

Západní konference - 2. zápasy:

St. Louis - Minnesota 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

Branky: 14., 19. a 60. Tarasenko, 59. Berglund - 42. Scandella. Střely na branku: 27:25. Diváci: 19 243. Hvězdy utkání: 1. Tarasenko, 2. Allen, 3. Steen (všichni St. Louis). Stav série: 1:1.

Anaheim - Winnipeg 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky: 51. Marroon, 60. Silfverberg - 36. Pardy. Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celý zápas, z 39 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 94,9 procenta. Střely na branku: 39:29. Diváci: 17 415. Hvězdy utkání: 1. Silfverberg, 2. Vatanen, 3. Getzlaf (všichni Anaheim). Stav série: 2:0.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy