Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Motor na jedenáctý pokus naskočil, odnesly to Vítkovice

Deset kol marně čekali hokejisté Českých Budějovic na první výhru od návratu do extraligy. Až na jedenáctý pokus se Jihočeši dočkali a jejich probuzení odnesly Vítkovice. Motor zejména zásluhou gólu a tří asistencí Pýchy vyhrál na Ledě Ostravanů 7:0, když o výsledku rozhodli pěti góly v rozmezí deseti minut prostřední části.

Utkání Vítkovice - České Budějovice
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"My už jsme v Třinci hráli druhou a třetí třetinu dobrý hokej, ale teď nám vyšlo celé utkání. Nula je příjemná, ale hlavní je vítězství," řekl hostující brankář Jiří Patera, který vychytal první extraligovou nulu.

Nováček nastoupil v Ostravě na led odvážně a úvodní střídání naznačila, že vstříc úspěchu hodlá jít aktivní hrou.

Českobudějovickou kuráž ještě víc přiživila rychlá první branka, kterou v páté minutě vstřelil švihem pod horní tyčku Pýcha.

Domácí mohli s vývojem utkání udělat něco v přesilovkách. Jenže hned vzápětí prohospodařili čtyřminutové vyloučení Christova a pak i další hru pěti proti čtyřem, ve které už byli nebezpečnější, ale hosté se dokázali ubránit.

"Měli jsme úplně jinou představu. Chtěli jsme do utkání vstoupit agresivně, pokusit se dát nějaký gól a určovat tempo. To se bohužel nepodařilo, i když jsme k tomu měli několik přesilovek. Druhá třetina byla totální kolaps," řekl vítkovický trenér Darek Stránský.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Vítkovice - České Budějovice

Druhá část pak přinesla vítkovickou pohromu. Jihočeši na rozdíl od domácích nakládali s početními výhodami příkladně a hned tu první ve 24. minutě zužitkoval Doležal, který se trefil ranou od modré čáry.

Když ve 27. minutě po nenápadné akci zblízka po ledě překonal Dolejše Jonák, domácí úplně "odešli".

Svou třetí přesilovku hosté znovu zúročili v gól a opět ho střelou od modré čáry dosáhl kapitán Pýcha, jehož příklep vyhnal Dolejše na střídačku.

"Konečně nám začaly jít přesilovky. To byl základ úspěchu. Využili jsme tři a to nám hodně pomohlo do zápasu," řekl Pýcha.

"Bylo tam hodně zbytečností, zbytečných faulů. Někdy to plyne z přemíry snahy, že člověk moc chce, zbytečně vysekne třeba hůl. Ale řešíme to v kabině a víme, že to musíme zlepšit," řekl vítkovický útočník Lukáš Krenželok.

Svoboda si ale ani nesáhl na puk a o 44 sekund později ho překonal Beránek, který i v obležení tří protihráčů dotlačil kotouč za čáru.

Ale to ještě nebylo vše a v 34. minutě kanonádu Motoru podtrhl šestým gólem obránce Allen, který čítankově sehrál přečíslení s Voženílkem.

Po českobudějovickém brankostroji se zápas ve třetí části už je dohrával. Vítkovice alespoň mohly snížit, jenže nedokázaly zužitkovat ani dlouhou přesilovku pět na tři, a duel končily ve velké křeči.

Jak na to domácím hned vzápětí ukázal Novák, který ve stejné výhodě pohotově uklidil do vítkovické branky zblokovanou střelu Pýchy.

"Máme z toho špatný pocit, ale je to hokej. Hodíme to za hlavu, v neděli máme další zápas. Když se v tom budeme hrabat, nic to nezmění. Jedeme dál," řekl Krenželok.

HC Vítkovice - Motor České Budějovice 0:7 (0:1, 0:5, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Pýcha (Raška), 24. Z. Doležal (Pýcha, R. Přikryl), 27. Jonák (M. Beránek, Vydarený), 32. Martin Novák (Pýcha, R. Přikryl), 32. M. Beránek, 34. Allen (Z. Doležal, Raška), 55. Martin Novák (Pýcha, R. Přikryl). Rozhodčí: Lacina, Pešina - Gerát, Axman. Vyloučení: 7:7, navíc R. Polák (Vítkovice) 10 minut. Využití: 0:3.

Vítkovice: Dolejš (32. Miroslav Svoboda) - R. Polák, Štencel, Polášek, L. Kovář, Trška, R. Černý, od 33. navíc Koch - Lakatoš, Hruška, V. Polák - Šišovský, Marosz, Schleiss - Mallet, L. Krenželok, Dej - Dočekal, Werbik, T. Kubalík. Trenér: Trličík.

České Budějovice: J. Patera - Plášil, Pýcha, Lytvynov, Vydarený, Allen, Pavel, od 35. navíc Svach - Z. Doležal, R. Přikryl, Martin Novák - Karabáček, Raška, Michnáč - D. Voženílek, Venkrbec, Christov - Jonák, M. Beránek. Trenér: Prospal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články