Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Montreal oslavil výročí výhrou nad Bostonem

New York – Hokejisté Montrealu měli v pátek hned dva důvody k oslavě. Ke stému výročí založení slavného klubu NHL si nadělili drtivou výhru 5:1 v zápase s Bostonem. Jedním gólem přispěl k triumfu Canadiens i obránce Jaroslav Špaček, který v první třetině otevřel skóre zápasu. V prostřední části přidali hráči Montrealu další čtyři branky, tři z nich vstřelil hrdina utkání Michael Cammalleri. Bezproblémový průběh večera narušil Montrealu v poslední třetině jenom Vladimír Sobotka, jenž zaznamenal čestný úspěch hostů.

Utkání v kanadském městě, které se pyšní rekordními 24 Stanleyovými poháry, přihlížela i řada legend, které v minulosti svými výkony psaly úspěšnou historii klubu. Mezi hosty byli například Jean Beliveau, Guy Lafleur či Patrick Roy. Zároveň byly vyřazeny dresy Emila Boucharda a Elmera Lacha.

"Jejich přítomnost nás nabila energií. Promluvili jsme si s nimi, jsou to hráči, kteří vyhráli Stanleyův pohár. Chtěli jsme pro ně ten zápas vyhrát. Jsme hrdí na to, že jsme součástí Canadiens," prohlásil brankář Carey Price, jenž v zápase zneškodnil 37 střel.

Zlomovým okamžikem byla druhá třetina, v níž za stavu 1:0 Montreal nejdříve ubránil dvouminutové oslabení tří proti pěti a po vypršení trestů záhy skóroval podruhé. Do přestávky přidal ještě další tři zásahy. "Druhý gól byl rozhodující. K tomu se přidal dav lidí, který je hnal za výhrou, a sebevědomí z povedených posledních střídání a najednou jsme prohrávali o pět gólů," uvedl bostonský útočník Blake Wheeler, který v zápase zaznamenal tři záporné body.

"Vůbec si nedovedu vysvětlit, co se s námi stalo. Předvedli jsme jeden z nejhorších výkonů sezony," podotkl brankář Tim Thomas, který odmítl, že by hru Bruins mohl neblaze ovlivnit úvodní dlouhý ceremoniál. Domácí Canadiens, kteří předcházející čtyři utkání prohráli, ale sváteční nálada evidentně nabudila.

Český útočník Martin Erat se podílel gólem a asistencí na výhře Nashvillu 4:1 v Chicagu, které tím přišlo o sérii osmi domácích výher. Predators sice v utkání jako první inkasovali, v dalším průběhu ale čtyřmi trefami vývoj otočili. Erat vstřelil ve 28. minutě vítězný gól šťastným způsobem, když ho před brankou trefila střela Jordana Tootoa a puk se od jeho brusle odrazil za záda brankáře Cristobala Hueta. Regulérnost branky vzápětí potvrdil videorozhodčí.

"Dnes jsme to se sebevědomím trochu přeháněli a snažili jsme se vymýšlet nové věci, zejména po nádherné brance Jonathana (Toewse). Možná jsme si i mysleli, že to půjde snadno, ale to se v této lize nestává," hledal příčiny prohry obránce Chicaga Briana Campbella.

Jakoby se vítězná atmosféra v Montrealu přenesla i na hokejku Guillama Latendresseho. Dvaadvacetiletý útočník byl po třech sezonách v Canadiens vyměněn minulý měsíc do Minnesoty a v pátek rozhodl v penaltovém rozstřelu o domácí výhře Wild 5:4 nad Anaheimem.

Latendresse tak rozsoudil přetahovanou dvougólových střelců: domácích Mikka Koiva s Antti Miettinenem a hostujících Bobbyho Ryana s Joffreym Lupulem. Minnesotě, která v zápase dvakrát smazala dvoubrankový náskok soupeře, pomohl ke čtvrté výhře v řadě dvěma asistencemi i český obránce Marek Židlický.

V poslední minutě přišli hokejisté Tampy Bay o bodový zisk na ledě New Jersey. Připravil je o ně kapitán Devils Jamie Langenbrunner, který 38 sekund před koncem zařídil domácímu týmu výhru 3:2.

"Nejsem si jistý, zda jsme si zasloužili vyhrát. Soupeř byl v zápase lepší a určitě si zasloužil lepší osud. My jsme si toho moc nevytvořili, zejména v prvních dvou třetinách. Pomohly nám v poslední části až přesilové hry," konstatoval Langenbrunner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články