Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Mladíci Aho a Laine budou Finsko reprezentovat i na Světovém poháru

Helsinki - Na světovém šampionátu patřili k nejlepším hráčům, na zářijovém Světovém poháru budou mít šanci své výkony zopakovat. Osmnáctiletí útočníci Sebastian Aho a Patrick Laine figurují v nominaci finského týmu na prestižní turnaj. 

Sebastian Aho
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

Laine i Aho pomohli v lednu Finsku k titulu na mistrovství světa hráčů do 20 let v Helsinkách a zazářili i na seniorském šampionátu. Laine byl s 12 body za sedm branek a pět asistencí z 10 utkání nejproduktivnějším Finem a celkově skončil čtvrtý. Dostal se i do All Star týmu turnaje.

Ve finské lize pomohl Tappaře Tampere k zisku titulu a s 10 brankami se stal nejlepším střelcem play-off. V prognózách před červnovým draftem NHL byl řazen na druhé místo za amerického útočníka Austona Matthewse.

Aho už v NHL patří Carolině, která po něm sáhla loni ve druhém kole jako po 35. hráči v pořadí. Na šampionátu v Rusku nasbíral sedm bodů za tři trefy a čtyři přihrávky. Vedle Laineho a Aha jsou v konečném výběru z hráčů působících v Evropě už jen Koskinen a Lepistö.

Osmatřicetiletý kouč Lauri Marjamäki zařadil do zbývající sedmičky nominovaných vedle ofenzivních talentů ještě další dva členy kádru ze šampionátu v Rusku. Brankáře Mikku Koskinena z Petrohradu a obránce Villeho Pokku, jenž patří v NHL v Chicagu, ale za dvě sezony v zámoří hrál zatím jen na farmě v Rockfordu v AHL. Šestnáctku hráčů nominovaných na začátku března doplnili ještě útočník Erik Haula z Minnesoty a obránci Sami Lepistö z Ufy a Jyrki Jokipakka z Calgary.

Finové se utkají ve skupině B s Týmem Severní Ameriky, se Švédskem a s Ruskem. V přípravě je čekají dva zápasy se Švédskem - ve čtvrtek 8. září v Helsinkách a o dva dny později v Göteborgu. V generálce nastoupí ve středu 14. září ve Washingtonu proti USA.

Konečná nominace hokejistů Finska na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):

Brankáři: Pekka Rinne (Nashville/NHL), Tuukka Rask (Boston/NHL), Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL),

obránci: Rasmus Ristolainen (Buffalo/NHL), Sami Vatanen (Anaheim/NHL), Olli Määttä (Pittsburgh/NHL), Esa Lindell (Dallas/NHL), Ville Pokka (Rockford/AHL), Sami Lepistö (Ufa/KHL), Jyrki Jokipakka (Calgary/NHL),

útočníci: Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida/NHL), Mikael Granlund, Erik Haula (oba Minnesota/NHL), Sebastian Aho (Kärpät Oulu), Patrik Laine (Tappara Tampere), Teuvo Teräväinen (Chicago/NHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Valtteri Filppula (Tampa Bay/NHL), Jori Lehterä (St. Louis/NHL), Joonas Donskoi (San Jose/NHL), Lauri Korpikoski (Edmonton/NHL).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články