Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mladí hokejisté budou pilovat techniku. Vznikla odborná skupina "skills koučů"

Na rozvoj technických dovedností mladíků se zaměří vedení domácího hokeje pod vedením šéftrenéra Filipa Pešána. Vznikla proto skupina takzvaných skills koučů, ve které je mj. Tomáš Pacina. Specializovaným tréninkům se zkušený kouč už řadu let věnuje a spolupracoval s kluby NHL i elitními hráči v čele se Sidneyem Crosbym.

"Myslím si, že jeden z hlavních problémů českého hokeje je chabá úroveň dovedností našich hráčů, která se projevuje špatnými výsledky národních mládežnických týmů. Spolu s kolegy se snažíme trošku šlápnout do metodiky, snažíme se ji sjednotit a Tomáš Pacina by měl být jedním z lektorů ohledně osvojování si dovedností," upřesnil Pešán. "Jsem rád, že můžeme navázat spolupráci a získat zkušenosti od takto erudovaného člověka," řekl o Pacinovi.

Pacina se specializovaným dovednostním tréninkům věnuje již od 90. let minulého století. Působil ve Finsku, Švédsku a nyní žije v zámoří. Spolupracoval s kluby New York Rangers, Florida, Montreal nebo Pittsburgh, ale i s kanadskou mužskou i ženskou reprezentací.

"Souhlasím s tím, že je nutné hlavně sjednotit přístup k individuální technice, k individuálním činnostem, abychom všichni tahali za jeden provaz a abychom si uvědomili, jak je to důležité. Aby se zase Česko dostalo do světové špičky a abychom posílali hráče do rovnocenného boje. To je náš úkol jako trenérů. Nejen aby měli vynikající individuální techniku, ale i taktiku," řekl Pacina.

Je nám líto, video expirovalo.
Skills kouči budou pomáhat mladým hokejistům

Trénink speciálních dovedností bude navazovat na již existující projekt Výchovy talentované mládeže, který je určený pro hráče ve věku 12 až 15 let a primárně je zaměřen na jednotlivé kraje. Od roku 2015 jím prošlo asi 5600 hokejistů včetně Martina Nečase, Martina Kauta nebo Jakuba Škarka.

"Nyní se jedná pouze o kategorie kolem 15. roku věku, ale budeme chtít, aby se metodika rozšiřovala ke starším i mladším kategoriím. Zapojením skill koučů i Tomáše Paciny se zatím snažíme ovlivnit pouze jednu část věkové struktury," řekl Pešán.

Společně s Pacinou jsou v trenérské skupině i Václav Nedorost, Michal Broš nebo David Moravec. "Chtěli bychom, aby na hraně 18 let věku měli všichni čeští hráči podobnou úroveň dovedností. V současnosti nejsou dovednosti našich hráčů na takové úrovni, aby byli v porovnání s vyspělým hokejovým světem konkurenceschopní," dodal Pešán.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články