Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Mistrovství světa hokejistek se v roce 2025 poprvé v historii uskuteční v Česku

Česko uspořádá v roce 2025 poprvé v historii světový šampionát hokejistek. Mezinárodní federace IIHF rozhodla o přidělení turnaje zemi úřadujících dvojnásobných bronzových medailistek na kongresu v Tampere, kde stanovila i pořadatele MS mužů v roce 2027. Hrát se bude v Německu, jež dostalo přednost před kandidaturou Kazachstánu.

Je nám líto, video expirovalo.
Pejzlová a Škodová o progresu ženského hokeje i domácím MS

V Česku tak proběhnou v krátkém sledu dvě seniorská mistrovství světa. V roce 2024 budou Praha a Ostrava hostit šampionát mužů a rok nato budou v dosud neznámém dějišti hrát o medaile ženy.

Loni se české hokejistky poprvé představily na olympijských hrách a v Pekingu obsadily sedmé místo. Na mistrovství světa v Dánsku poté získaly historický bronz, který letos v Kanadě obhájily. Příští rok v dubnu se bude MS konat v USA.

"Máme obrovskou radost, že se pořadatelství podařilo získat. Zájem o šampionát jsme projevili ještě v období před covidem, takže před úspěchy reprezentace," uvedla manažerka českého ženského hokeje Tereza Sadilová. "Je to odměna pro nás všechny, hráčky o takhle velké akci na našem území dlouho snily," dodala.

Sadilová zároveň věří, že MS pořádané na českém území pomůže zdejšímu rozvoji ženského hokeje. "Plno lidí na náš sport mění názor ve chvíli, kdy ho vidí naživo. Budeme chtít vytvořit boom. Doufám, že mladé hráčky uvidí své vzory a získají dávku motivace," přála si Sadilová.

O dějišti turnaje se bude teprve rozhodovat. "Vedení Českého hokeje nyní intenzivně jedná o pořadatelském městě. Rozhodnuto by mělo být do konce tohoto kalendářního roku," uvedla Sadilová ve vyjádření pro média.

Düsseldorf a Mannheim

Kongres také rozhodl o pořadateli mužského šampionátu v roce 2027. Uspořádá ho Německo, jež dostalo přednost před kandidaturou Kazachstánu. Hrát se bude v halách v Düsseldorfu a Mannheimu, které mají kapacitu přes 13 tisíc diváků.

V roce 2025 se bude hrát MS ve Stockholmu a dánském Herningu, o rok později zorganizuje šampionát Švýcarsko v Curychu a Fribourgu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články