Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Miracle on Ice - zlato z Lake Placid patří americkým studentům

Lake Placid (New York) - Byl to zázrak. Takový, že ho Mezinárodní hokejová federace vyhlásila za událost století a Hollywood podle tohoto příběhu natočil film s Kurtem Russellem. Psal se 22. únor 1980, hokejový trenér Herb Brooks stál před novináři a jen říkal: "Kdyby mi někdo před zápasem řekl, že vyhrajeme, vysmál bych se mu. Nevěřil jsem, že je to možné." Tvůrce zázraku Brooks už mezi námi není - zahynul v srpnu 2003 při autonehodě v pouhých 66 letech. Nicméně právě jemu se v Lake Placid splnil jeho sen – jeho bezejmenný tým amerických studentů porazil favorizované Sověty. A to i přesto, že sborná pouhý týden před olympijským turnajem zesměšnila Američany výhrou 10:3. Zázrak pak dokonala výhra nad Finskem a zlato bylo doma.

Miracle on Ice
zdroj: bleacherreport.com

Brooks tehdy dostal šanci ukázat, co američtí amatéři dokážou. Na olympiádu tehdy nesměli profesionálové z NHL, což hrálo Sovětům do karet. V Sovětském svazu totiž v dobách socialismu byli oficiálně všichni amatéři, ale trénovali mnohdy více jak profíci z NHL. 

Sovětská sborná tak přijela do Lake Placid s vizitkou pětinásobných olympijských vítězů a mužstva, kterému od jejich vstupu na světovou scénu dokázaly na mistrovstvích světa čelit jen celky Kanady a Československa, a to zpravidla jen výjimečně.

Triumfální vítězství 4:3 

Nicméně parta amerických studentů, z nichž nejstaršímu bylo 25 let, se jich nelekla a triumfálně porazila sovětskou sbornou 4:3 a vyřadila je tak z bojů o zlato. Sověti do té doby neprohráli na olympijských hrách 12 let a 17 zápasů v řadě. 

Brooks: Snít je potřeba

Herb Brooks"Vždycky jsem byl snílek. Tak je to dobře. Měli bychom snít. Jako děti vyrůstáme s nejrůznějšími sny. Ale jako dospělí se tváříme vážně a na všechno jdeme příliš sofistikovaně. A přestáváme snít," vyjádřil se Brooks v jednom z posledních rozhovorů

Po dvou třetinách utkání ještě sborná vedla 3:2. Mark Johnson pak ve 49. minutě vyrovnal a o dvě minuty později dokonce dostal Američany do vedení Mike Eruzione. Za mohutného povzbuzování hlediště nakonec domácí výhru udrželi, brankář Jim Craig si připsal 36 zásahů, a v šatně se zpívala americká hymna. Zrodila se největší senzace hokejové historie. 

I přes výhru však ještě neměli Američané zlato v kapse. Teprve po následné výhře nad Finskem byl zázrak dokonán. Zázrak, po kterém od zdrcených Sovětů zůstalo na ubikaci 121 prázdných lahví od vodky. A zázrak, který 13 z 20 amerických hráčů otevřel cestu do NHL. 

Když ještě týden před začátkem her prohráli před poloprázdnou Madison Square Garden 3:1, nevěřil jim nikdo. Jenže na turnaji pak v prvním zápase zachránili v posledních vteřinách remízu se Švédskem, což jim ohromně pomohlo. Smetli Československo 7:3, které nakonec skončilo páté, porazili Rumuny, Nory a Němce. Když přišel první zápas finálové skupiny proti Sovětům, kouč Brooks hráčům řekl: "Tenhle okamžik je váš. Užijte si ho." A 'Miracle on Ice' (Zázrak na ledě) byl na světě a ke zlatu chybělo jen zdolat finský výběr, což se nakonec podařilo.

Na Brookse Amerika nezapomene

"Byl skvělý kouč. Dokázal vždy z týmu vymáčknout to nejlepší, z každého hráče navíc udělal nedělitelnou součást týmu. A především byl vždy o krok před ostatními," prohlásil Ken Morrow, obránce olympijských šampionů z Lake Placid. 


Hollywood zfilmoval "Zázrak na ledě"

Legendární vítězství amerických hokejistů nad Sovětským svazem na olympiádě v Lake Placid se dočkalo i filmového zpracování. Snímek pod názvem "Miracle" natočila společnost Walt Disney Pictures a hlavní roli v něm dostal Kurt Russell. Ten ztvárnil kouče tehdejší reprezentace USA Herba Brookse.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články