Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Milan Nový - král ligových střelců

Praha - Během své kariéry nastřílela kladenská hokejová legenda Milan Nový v lize a reprezentaci celkem 594 branek. Dvojnásobný mistr světa a trojnásobný držitel Zlaté hokejky díky tomu jasně vévodí Klubu hokejových střelců. Svou rychlou a přesnou střelu zápěstím mimo jiné piloval tím, že trénoval s železnými puky, nejspíš také proto dodnes drží ligový rekord 93 bodů za sezonu, jenž je nedostižnou metou i pro současné hráče. Fenomenální centr, jenž byl v 70. a 80. letech synonymem kanonýra, se narodil 23. září 1951

Milan Nový
zdroj: isifa/LN autor: Jan Zátorský

"Dokázal jsem být většinou ve správnou chvíli na správném místě. Jako Gerd Müller ve fotbale. Navíc jsem měl štěstí, že se mi vyhýbala zranění a mohl jsem hrát dlouhou dobu. A také jsem hrál s výbornými spoluhráči," vysvětluje svou neuvěřitelnou gólovou potenci Milan Nový. Hráč, kterému ostatní často říkali Balík, nejvíce gólů v ligové kariéře zaznamenal v sezoně 1976/77, kdy nastřílel 59 branek a 93 bodů. Tuto metu dodnes nikdo nepřekonal.

Nejvíce gólů vstřelil za milované Kladno

Reprezentační dres Nový poprvé oblékl v roce 1975 a následujících sedm let nevynechal žádnou velkou akci. Ze sedmi světových šampionátů si přivezl dvě zlaté, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Kromě toho má člen All stars týmu MS 1976 doma i stříbro z OH 1976 v Innsbrucku, v témže roce přispěl na Kanadském poháru slavnou trefou proti hvězdnému domácímu výběru k postupu do finále.

Kladenští hokejisté slaví titul (1978)
zdroj: kladenskelisty.cz

Za reprezentaci odehrál rodák z Kamenných Žehrovic celkem 211 zápasů, v nichž nastřílel 120 gólů, dalších 474 jich přidal v nejvyšší domácí soutěži. Drtivou většinu svých branek zaznamenal v barvách Kladna, kde jako devítiletý začínal s hokejem a kterému pomohl k zisku pěti titulů i triumfu v Poháru mistrů evropských zemí v roce 1977. Z ligového primátu se poprvé radoval již během své vojenské služby v Dukle Jihlava.

V zahraničí se neztratil, v Kladně ještě stihl mladého Jágra

V roce 1982 se čtyřnásobný nejlepší ligový střelec a šestinásobný vítěz kanadského bodování, který za osm sezon nevynechal jediný zápas v nejvyšší soutěži, rozhodl zkusit štěstí v zahraničí. Jako jednatřicetiletý se v dresu Washingtonu Capitals v NHL rozhodně neztratil, přesto se již po roce vrátil do Evropy.

Recept na úspěch podle Milana Nového - štěstí a správná životospráva:

0"Člověk musí mít štěstí. Já neměl problémy ani s koleny, se zády, nic takového. Jenom vyražené zuby, nějaké šití. Kromě toho jsem také hodně trénoval, pracoval na sobě a dodržoval životosprávu. Tohle všechno se odrazilo na mé dobré kondici."

Dva roky strávil v Curychu a rok ve Vídni, přičemž pokaždé patřil k oporám týmu. Po rakouském angažmá se chystal pověsit brusle na hřebík, ale Kladno zrovna sestoupilo a srdcař Nový se rozhodl mateřskému klubu pomoci. Záskok se nakonec díky jeho skvělé fyzické kondici protáhl na tři roky, ve své poslední sezoně 1988/89 si zahrál s tehdy začínajícím Jaromírem Jágrem.

Po ukončení aktivní kariéry nějaký čas působil jako funkcionář kladenského oddílu, ale brzy se raději vrhnul na podnikání. Na brusle a hokejku dlouhá léta nesáhnul, v poslední době už ale otec tří dětí znovu střílí góly za "staré pány". Jeho syn Milan nastoupil v několika extraligových zápasech za Kladno, avšak věhlasu svého otce se nepřiblížil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články