Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Mediální psychóza měla velký vliv na výkon hráčů, soudí Hadamczik

Praha - Odcházející trenér Alois Hadamczik považuje mediální dění během hokejového turnaje při zimních olympijských hrách v Soči za nepochopitelný komplot, který vytvořil atmosféru psychózy, jíž podléhali i samotní hráči. To pak mělo velký dopad na jejich výkon, vyjádřil se reprezentační kouč v rozhovoru pro Studio Buly. Vysvětloval i svá slova o "nýmandech" v médiích, kteří ne že by nic neuměli, ale z hlediska hokejové odbornosti je považuje za pouhé diváky.

Alois Hadamczik na olympiádě v Soči
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Kdyby po zveřejnění nominace nám dali pokoj a jako jednotný národ český jsme tým podporovali... a bojovali jsme, ať už trenéři, realizační tým a média táhli za jeden provaz, dali mužstvu klid a neuspěli jsme, oznámil bych hned po tom, když jsme neuhráli medaili, že u národního týmu skončím. Ale jestliže nám nedali klid od první minuty nominace a chtěli se nám do ní vměšovat, říkal jsem si, že na to přece nemají ani právo. Každý má své povinnosti a práva. Proto jsem řekl, že po posledním utkání nebudu nic zveřejňovat, nechám si to projít hlavou...," přiblížil své pocity po turnaji Alois Hadmaczik.

Hráči byli kvůli médiím zklamaní, že jim nikdo nefandí

"Když jsem ale pak viděl, jaké články zas budou dál, kdy každá nominace bude kritizována, kdo je špatný, ten tam má být, ten tam nemá být, nevím, kam to dospělo a co si o tom mám myslet. Ale musím říct, že média vytvořila posychózu, kterou přenášela na samotné hráče. Ti pak přicházeli z mix-zóny a bylo na nich vidět obrovské zklamání, že jim vůbec nikdo nefandí a že se píšou jen samé negativní věci. A to mělo velký dopad na psychiku a výkon mužstva," dodal Hadamczik ke svému náhledu na situaci kolem olympijského hokejového dění.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Aloisem Hadamczikem a Josefem Palečkem

Končící trenér národního týmu se vrátil k mediálně propírané nominaci, kdyby mohl dění vrátit, nijak by ji neměnil. Možná by podle svých slov nasadil do prvního utkání brankáře Pavelce a zbytek turnaje by pak s ohledem na vývoj odchytal zřejmě gólman z Evropy. Za spolupráci při výběru nominace před turnajem ale musel pochválit své asistenty Josefa Palečka, Františka Musila a Jana Procházku. Při sledování výkonů vytipovanách hráčů měl každý svou úlohu, o hráčích měli přehled, komunikace probíhala na velmi dobré úrovni, a to i s hráči. "Za nominaci si zodpovídáme. Já jsem měl rozhodující slovo..., proto nesu největší zodpovědnost a také se k ní hlásím," zdůraznil.

Mediální komplot, znělo od reprezentačního kouče

Alois Hadmaczik znovu hovořil také o nepřijatelnosti situace, kdy na složení týmu při zveřejnění nominace vyvíjeli redaktoři mediální tlak, což se prý dělo už od samotného začátku, tedy od 10. ledna. "Nebyl jediný dobrý článek, jen byli vyzýváni zhrzení hráči a pouze tu byl tlak, aby se na olympiádě neuspělo," míní odcházející reprezentační kouč. V souvislosti s nátlakem médií mluví o komplotu, byť neupírá nikomu právo na jeho názor.

Alois Hadamczik ve Studiu Buly:

"Musí se vám na olympiádě sejít všechno. Místo tyčky trefíte gól, proměníte šance a musí vám výtečně chytat gólman. Bohužel se nám to nesešlo. Je to sportovní neúspěch, ale není to sportovní tragédie. Skončili jsme šestí, když před čtyřmi roky jsme byli sedmí. Tím se neomlouvám, nejsme spokojeni. Ale proč nás tady chce někdo takto špinit a pomlouvat? Kde mají ti lidé nějakou úctu, hodnocení kreditu člověka, který něco dokázal...? Myslím, že se nemohou divit, že jim pak řeknu, že jsou nýmandi..."

V rozhovoru pro Buly vysvětloval i svůj kontroverzní výrok směrem ke komentátorům olympijského dění, že si nenechá "poroučet od nýmandů". Podle svých slov tím nemyslel, že by dotyční nic neuměli. Ale mladé lidi bez kvalifikace, zkušeností v hokeji, kteří hru jen sledují, považuje za pouhé diváky. Redaktorům sice nebere dovednost psát a dělat rozhovory. "Když dělám rozhovor s Plekancem, divák je zvyklý vyslyšet, co ten kapitán řekne, nebo řekne Jágr, nebo jiný hráč. Ale aby se na titulní stránku dal vždycky názor redaktora, který to celé hanobí a dostává národ do pozice 'nevěřte jim, protože je to celé špatně', tím jsme ublížili trenérům, a především hráčům, na což vůbec nemají média právo. Ale ublížili jsme i celému hokejovému národu, který se čtyři roky těšil na olypmpiádu a chtěl medaili," přiblížil Alois Hadamczik svůj postoj.

Hejdova slova jsou stoprocentně nepravdivá

Podle něj se stále dokola v médiích objevovaly účelové články, proti nimž se prostě nešlo bránit. Zmínil třeba mediální výstup obránce Jana Hejdy, který se do nominace nevešel a podle něhož hráči nevěděli, co mají hrát. "Je to nepravdivé na 100 procent, ani ne na 99 procent...," zhodnotil ho.

Kdyby se kritika strhla po turnaji, uznal by prý reprezentační trenér právo lidí z médií na ostrá slova. "Ale proč nám házeli klacky pod nohy od 10. ledna, to dodnes nechápu a jsem z toho smutný," konstatoval.

Bilance Aloise Hadamczika v českém národním týmu:

Zimní olmypijské hry:

Mistrovství světa:

Euro hockey tour:

CELKEM:

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články