Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Martinec: Korejci start hráčů z NHL neřeší, znají své možnosti

Soul/Praha – Hokejový trenér Patrik Martinec se loni po pěti letech vrátil do Koreje a vede aktuálně nejlepší tým asijské ligy Anyang Halla. Pod jeho taktovkou nastupuje i řada reprezentantů, kteří za rok změří síly na olympijských hrách v Pchjongčchangu s českým výběrem. Fanoušci v Evropě i v zámoří napjatě čekají, zda se vrcholné akce příštího roku zúčastní hráči z NHL, v pořadatelské zemi to nicméně velké téma není. 

Patrik Martinec
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

"Píše se tu o tom, ale že by to nějak řešili, to ne. Oni sami uznávají, že nemají moc šanci někoho ve skupině porazit," řekl Martinec. Korea se v základní skupině A utká vedle Česka ještě s Kanadou a Švýcarskem. "Je jim asi jedno, zdali tam budou hráči z NHL, nebo ne. Po sportovní stránce to pro ně velký rozdíl nebude," soudí zkušený kouč.

Korejci si podle bývalého útočníka Sparty, Hradce Králové či ruské Kazaně dobře uvědomují, že reálnou šanci uspět nemají. "Jsou na úrovni Polska, Rakouska, Itálie. Jsou ale hodně pohromadě, budou mít delší přípravu než ostatní."

Klíčovými postavami domácího výběru jsou hráči narození v zámoří, kteří sbírali zkušenosti v NHL a AHL. Působili také v evropských soutěžích. "Mají pět Kanaďanů s pasem. Mezi nimi je i brankář Matt Dalton. Chytal KHL a je výborný. Je základem, na němž to můžou postavit a čestně odehrát. Nevěřím, že by to byl propadák a dostali 15 gólů," pokračoval Martinec.

Start hráčů z NHL se podle jeho názoru nepromítne ani do diváckého zájmu. "Nebude to hrát roli. Nová hala pro deset tisíc bude naplněná a je jedno, zda bude hrát Crosby, nebo ne," míní Martinec, který je v kontaktu s trenéry reprezentace Jimim Paekem a Richardem Parkem. "Ale hlavně proto, že devadesát procent hráčů z našeho mužstva bude reprezentovat," pousmál se.

Český stratég působil v Koreji v letech 2005 až 2011, na konci své hráčské a začátku trenérské kariéry. Loni se do Anyangu vrátil jako hlavní kouč. "Hokej se za tu dobu hodně zlepšil," všiml si. Zájem diváků je ale stejný. "Že by nastal extra boom, to ne. Máme halu pro 1500 diváků a tisíc až 1200 jich chodí stále. Zájem o hokej je daleko za jinými sporty. Nikdy v něm nebyli úspěšní, takže pro ně není tak zajímavý," řekl Martinec.

Olympijské hry budou zahájeny 9. února 2018 a rok před jejich startem se pomalu zvyšuje i zájem o ně. "Na letištích jsou upoutávky již dlouho, stejně jako bannery na stadionech. Až teď se tomu ale začínají více věnovat i noviny a televize. Postupně se otevírají sportoviště včetně celého olympijského areálu," zakončil Martinec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články