Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Marek, Rachůnek a Vašíček vstoupili do Síně slávy

Chomutov - Pět osobností bylo uvedeno při emotivním ceremoniálu před utkáním Channel One Cupu České republiky se Švédskem v Chomutově do Síně slávy českého hokeje. Mezi legendy se zařadilo in memoriam trio reprezentantů Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček, kteří ještě nedávno rozdávali fanouškům radost svými výkony na ledě. Spolu s oběťmi zářijové letecké katastrofy hokejistů Jaroslavle vstoupili do Síně slávy bývalý útočník Miroslav Kluc a trenér Vlastimil Sýkora.

Vzpomínka na zemřelé hokejisty
zdroj: ČT24

Za zesnulé mistry světa převzaly při ceremoniálu pamětní plaketu od prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále a předsedy návrhové komise Síně slávy Jiřího Králíka rodinní příslušníci - vdovy po Janu Markovi Lucie a Karlu Rachůnkovi Kateřina a sestra Josefa Vašíčka Markéta. Devětaosmdesátiletý Kluc převzal ocenění na ledě osobně, stejně starý Sýkora nemohl do Chomutova kvůli zdravotním potížím přicestovat.

Čeští hokejisté při ceremoniálu zůstali v kabině. "Když už to musí být takto před zápasem, tak je to asi lepší. Protože stát tam na modré čáře a znovu si to připomínat... Každý si tím už prošel. Považuji tohle rozhodnutí za rozumné," řekl kapitán české reprezentace Tomáš Rolinek.

Síň slávy vznikla v roce 2008 při oslavách stého výročí českého hokeje, kdy bylo vybráno 41 hráčů. V dubnu 2009 bylo zařazeno dalších pět osobností a naposledy se rozšiřovala loni v květnu o 55 osobností.

Na dresech nosí reprezentanti už od začátku sezony památeční logo s motivem srdce, hokejky a číslic 4 (Rachůnek), 15 (Marek) a 63 (Vašíček) v barvách české trikolory. "Neříkám, že je o mnoho lepší sedět v kabině a vědět, že se to koná, ale pro nás to bude asi opravdu lepší, když u toho nebudeme. Takhle se budeme připravovat na zápas a nebudeme na to myslet tak moc, jako kdybychom stáli na ledě a tekly nám slzy po tváři," řekl Rolinek. V týmu je i Rachůnkův mladší bratr Ivan.

Markovi, Rachůnkovi a Vašíčkovi, jejichž jména při ceremoniálu skandovali fanoušci ve vyprodané chomutovské hale, se dostalo další pocty po tragické smrti. Svaz uctil jejich památku hned po neštěstí v Rusku pietní akcí na Staroměstském náměstí a na jejich počest vyřadil čísla 4, 15 a 63 z reprezentace. V dubnu se navíc České hokejové hry v Brně uskuteční jako memoriál zesnulé trojice.

Je nám líto, video expirovalo.
Nová jména v hokejové Síni slávy
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články