Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Magnitogorsk srovnal sérii se Lvem. Padl divácký rekord KHL

Praha – Finále KHL je nesmírně vyrovnané. Hokejisté Lva Praha podlehli Magnitogorsku 3:5 a stav série je 2:2. Klíčovou roli v utkání sehrál čtyřmi gólovými asistencemi nejproduktivnější hráč play-off Sergej Mozjakin. Lev opět překonal rekord KHL v návštěvnosti, přišlo 17 073 diváků. Série pokračuje v sobotu od 13:00 SELČ na ledě Magnitogorsku, jistě se bude hrát i v pondělí znovu v Praze.

Radost hráčů Magnitogorsku
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Odvedli jsme náš standardní výkon v ofenzivě. Tři góly ve finále play-off o Gagarinův pohár by měly stačit, jenže v obranné fázi jsme tápali po celý zápas. To je hlavní část hry, kterou musíme zanalyzovat. Je třeba, abychom se dali jako tým zase dohromady a v sobotu hráli v defenzivě lépe," zhodnotil zápas trenér Lva Kari Jalonen. "Byl to pro nás povedený zápas, což jsme na ledě soupeře před hlasitým publikem potřebovali," uvedl jeho protějšek Mike Keenan.

Kouč Jalonen udělal oproti úternímu duelu dvě změny v útoku - Birnera nahradil Ullström a Kubalíka Ridderwall. Právě Ullström hned v úvodu prověřil Košečkina, na druhé straně pálil Paré. Ve čtvrté minutě se radoval Metallurg, když po Timkinově přihrávce zamířil přesně z pozice za levým kruhem Chabarov.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih čtvrtého finále KHL Lev - Magnitogorsk

Magnitogorsk byl při chuti, další šance měli Juňkov a znovu Paré. V 7. minutě se Kovářův elitní útok dostal do přečíslení tří na jednoho a Zaripov po Mozjakinově nabídce trefil levou tyč. Za minutu udeřil Lev. Kapanen vyzval Ullströma, který se trefil z mezikruží pod Košečkinovu vyrážečku.

Pak ujel domácí obraně Timkin, ale při zakončení mu odskočil puk. Na druhé straně vyřešil Vrána přečíslení individuálně a ztroskotal na betonu gólmana Magnitogorsku. Metallurg pak vyslal na Vehanena několik nebezpečných střel, ale v 18. minutě Lev otočil stav. Zackrisson předal puk Azevedovi, který za hranicí levého kruhu vystřelil přesně k pravé tyči. Díky desáté trefě v play-off se osamostatnil v čele tabulky střelců před Mozjakinem. Za 69 vteřin ale vyrovnal při Sekáčově trestu po Zaripovově přihrávce přes brankoviště u levé tyče do odkryté branky Antipin.

Ve druhém dějství se Lev ubránil, když seděl na trestné lavici O'Byrne a sám se prosadil v 27. minutě při Kazionovově trestu. Před odkrytou brankou ještě zamířil Kapanen jen do boční sítě, ale vzápětí se trefil od modré čáry Němec.

Při jeho následném vyloučení Lev odolal a mohl zvýšit z přečíslení, ale po Thörnbergově přihrávce se nepovedlo zakončení Zackrissonovi. Fanoušci hnali Lva za dalším gólem a znovu pálil nebezpečně Azevedo. Ve 35. minutě bylo opět vyrovnáno. Na Mozjakinovu přihrávku si najel Antipin a podruhé v zápase propasíroval puk za Vehanena.

Pražané se neprosadili při trestu Malinovského. Hned po jeho skončení po brejku Kovář vyzval Mozjakina, který i díky Němcovu zákroku minul. Po 38 vteřinách závěrečného dějství se hvězda Magnitogorsku vrátila do role nahrávače. Mozjakin projel obranou a Zaripov zamířil do prázdné branky. Ve 45. minutě při Němcově trestu Mozjakin opět ideálně vybídl Zaripova a posunul své rekordy play-off na 28 bodů a 19 asistencí. Lev se marně snažil dostat na kontakt, nepomohlo mu ani dohromady téměř sedm minut v přesilovce a při Těreščenkově čtyřminutovém trestu i power play.

Na závěr špetka vyhrocených emocí

Po utkání ještě plály emoce a poprali se O'Byrne s Osalou. "Domácí hráč číslo 55 (Martin Ševc) podruhé za sebou vyvolal šarvátku a zatáhl do toho další hráče. Možná by neuškodilo nějaké disciplinární potrestání, protože tohle tam nemá co dělat. Byl to tvrdý zápas, ale když je konec, tak je konec," zlobil se kouč vítězů Mike Keenan.

Ševc však taková nařčení odmítal. "Nestalo se tam nic velkého. Je to hokej a je to vyhrocené," řekl novinářům. "Mozjakin tam jel ze střídačky, jel se radovat, zkusil mě trefit tělem, ale já ho viděl, tak jsem mu neuhnul a on do mě narazil," popsal Ševc.

HC Lev Praha - Metallurg Magnitogorsk 3:5 (2:2, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 8. Ullström (Kapanen), 18. Azevedo (Zackrisson), 27. Němec (Azevedo, Kapanen) - 4. Chabarov (Timkin), 19. Antipin (Zaripov, Mozjakin), 35. Antipin (Mozjakin), 41. Zaripov (Mozjakin, Antipin), 45. Zaripov (Mozjakin, Jan Kovář). Rozhodčí: Gofman, Ravodin - Gorděnko, Dědulja. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:2. Diváci: 17 073. Stav série: 2:2.

Sestavy:

Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Nakládal, Jaakola - Azevedo, Novotný, Zackrisson - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Ullström - Matai, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.

Magnitogorsk: Košečkin - Antipin, J. Birjukov, Lee, Ibragimov, S. Těreščenko, Chabarov, Maleňkich - Zaripov, Jan Kovář, Mozjakin - Timkin, Platonov, Brent - Osala, Juňkov, Paré - Kosov, Kazionov, Potěchin - Malinovskij. Trenér: Mike Keenan.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články