Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Luděk Bukač zasvětil svůj život hokeji

Praha – Luděk Bukač patří k nejúspěšnějším trenérům v historii československého a českého hokeje. Jako kouč národního mužstva dovedl v roce 1985 československé hokejisty k titulu mistra světa. Světové zlato pak získal i s čistě českým týmem o 11 let později ve Vídni. Vedle dvou světových triumfů má jako trenér na kontě i stříbro z olympijských her 1984 v Sarajevu. Národní tým vedl v letech 1979-85 a 1994-96. Právě dnes slaví 75. narozeniny.

Rodák z Ústí nad Labem v nejvyšší československé hokejové soutěži odehrál jako útočník třináct sezon, působil mimo jiné v Motorletu, pražské Spartě a Dukle Jihlava. Třicetinásobný reprezentant hrál za Československo na dvou světových šampionátech (1961, 1963), kde mužstvo získalo stříbro a bronz.

Po skončení aktivní kariéry v roce 1967 převzal jako jeden z nejmladších trenérů celek Sparty, trénoval i VSŽ Košice a České Budějovice. Ústředním trenérem reprezentace se absolvent FTVS stal v roce 1980 a spolu se Stanislavem Neveselým vybudoval mužstvo, jež na MS 1985 v Praze protrhlo dlouholetou nadvládu sovětské "sborné". Vítězství na MS dosáhl i v roce 1996 ve Vídni s českou reprezentací. Úspěšně trénoval také národní týmy Rakouska a Německa.

Vrcholový sport opustil v roce 1997 a začal se plně věnovat hokejové škole, kterou spolu se svým synem založil v roce 1991 v Jindřichově Hradci.

Bukač je autorem řady odborných publikací. V polovině 90. let minulého století patřil k nejvlivnějším osobnostem českého hokeje. Před třemi lety byl uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články