Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Lucembursko slaví historický úspěch, postoupilo do druhé divize MS

Sofia - Na výběr má jen ze čtyř stovek registrovaných hokejistů, přesto dokázal trenér Petr Fical dovést výběr maličkého Lucemburska k historickému úspěchu. Svěřenci jindřichohradeckého rodáka ovládli turnaj mistrovství světa divize III v Sofii a zajistili si postup do čtvrté nejvyšší výkonnostní kategorie světového hokeje.

Ve finále Lucemburčané porazili domácí Bulharsko 10:4, výhru zpečetil symbolicky gólem do prázdné branky Robert Beran, sedmačtyřicetiletý rodák ze Slovenska, jenž byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje.

Na šampionátu byl s šesti góly a 13 asistencemi z pěti zápasů nejproduktivnějším hráčem Lucemburska, v jehož dresu nastupuje i se synem Thierrym. Ten k finálovému vítězství přispěl dvěma brankami a přihrávkou.

"Byl to úžasný týden pro mě i lucemburský hokej. Sdílet tyhle chvíle se synem a tolika hráči, které jsem vedl z lavičky, je splněný sen," radoval se Robert Beran, který v minulosti reprezentaci trénoval.

Čas dělí mezi hokej a práci ve stavební firmě. V hráčské kariéře pokračuje i kvůli mladšímu synovi, kterému je 15 let. "Brzy budeme moci složit v nároďáku útok ze tří Beranů," těší se.

Lucembursko postoupilo do skupiny B divize II, v níž jsou Španělsko, Nový Zéland, Izrael, KLDR a Mexiko. "Naším cílem bude se tam udržet," řekl trenér Fical, bývalý reprezentant Německa, za které si zahrál na olympijských hrách 2006 v Turíně i na mistrovstvích světa.

"Chtěli jsme to tady celé vyhrát. Věřili jsme si a bojovali celých 60 minut. Pro Lucembursko je to neuvěřitelný úspěch," uvedl.

Ve finále se Ficalův výběr vyrovnal i s tím, že měl za sebou o zápas více než Bulhaři. Domácím hokejistům totiž ve skupině A odpadl jeden soupeř. Bosna a Hercegovina pár dní před turnajem účast odřekla, takže místo duelů s ní si zbylé týmy připsaly kontumační vítězství 5:0.

Lucembursko sice vstoupilo do mezinárodní federace IIHF už v roce 1912 společně se Švédskem, ale první oficiální zápas sehrálo až o 80 let později. Premiéra skončila debaklem s JAR 0:23.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články