Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Litvínov vyzve mistrovský Třinec

Praha - Souboj druhé Plzně a vedoucího Zlína bude hlavním šlágrem dnešního programu 8. kola hokejové extraligy. Narazí na sebe týmy, kterým se doma, respektive venku daří. Indiáni doposud vyhráli všechny tři utkání na svém kluzišti, Berani zase třikrát uspěli na stadionech soupeřů. Prestižní bude i souboj Litvínova a mistrovského Třince, čtvrtfinálových soupeřů z play-off minulé sezony. Oceláři sice Severočechy vyřadili poměrem 4:2 na zápasy, ale soupeř jim kladl až nečekaný odpor. Navíc se Litvínovu vcelku podařil vstup do nové sezony, bodoval v pěti ze šesti zápasů a až v neděli v Mladé Boleslavi vyšel poprvé naprázdno. Tento zápas odvysílá od 18:10 ČT4 a web sportživě.cz.

Ilustrační foto

Ve vzájemných zápasech v minulé sezoně se ve srovnání se Zlínem výrazně více dařilo Plzni, která vyhrála všechny čtyři duely. Dvakrát jí k tomu ale dopomohl i brankář Horčička, jenž momentálně působí právě ve Zlíně. Západočeši naposledy přepustili Beranům všechny body v domácím prostředí v polovině ledna 2006, nyní nechtějí přijít ani o jediný. "Máme za sebou první zápas venku s tříbodovým ziskem a rádi bychom na něj přidali razítko v domácím prostředí, kde body ztrácet určitě nechceme," řekl asistent trenéra Milan Razým, jenž připomněl výhru na ledě Slavie. Zřejmě dlouhodobější absenci si vyžádají Kaberleho potíže se žebry po ataku slávisty Kaluse v nedělním souboji. Z duelu proti Slavii má navíc naraženou ruku Pitule.

Litvínovu se v neděli nevydařil duel proti poslední Mladé Boleslavi. "Hodně jsme selhali v koncovce, měli jsme tam dát tři nebo čtyři góly v první třetině a nebylo co řešit. I v posledním domácím utkání jsme dali jen jeden gól. Myslím, že se potřebujeme více tlačit do brány, to by mohl být recept na lepší produktivitu," věřil asistent trenéra Jiří Kučera. "Oceláři ale doma prohráli s Kladnem, takže lze očekávat jejich touhu po nápravě," varoval Kučera.

Třinečtí stále nemohou nabrat dech z minulé sezony. Po dvou výhrách přišlo nedělní procitnutí s Kladnem a mistrovi se stále nedaří odrazit z horší poloviny tabulky. "V pátek proti Slavii to z naší strany mělo všechny parametry kvality, v neděli proti Kladnu ale bohužel přišlo polevení a vystřízlivění. Bez potřebného nasazení od první minuty to nepůjde, ale hráči to vědí a věřím, že v Litvínově to z naší strany bude zase stoprocentní," řekl trenér Ocelářů Břetislav Kopřiva.

Vítkovice zatím dokázaly bodovat ve všech pěti odehraných zápasech. I letos navíc drží loňský trend a v úvodu sezony to vypadá, že na domácím ledě znovu nebudou rozdávat body. Obě utkání dotáhly do vítězného konce a se stejným cílem jdou i proti Brnu. "Bude záležet, jak se vypořádáme s výbornou obrannou hrou Komety. Brno tady vždycky předvede velmi konsolidovaný výkon v defenzivě, může se spolehnout na výborné gólmany. To jsou dvě přednosti, které soupeře obvykle zdobí," řekl trenér Mojmír Trličík, který postrádá pouze dlouhodobě zraněného Klimka.

Po prohrách v Liberci a doma s Pardubicemi klesla po slibném startu brněnská Kometa až na jedenácté místo v tabulce. Brňané se střelecky trápí, v dosavadních šesti odehraných kolech vstřelili v polovině zápasů pouze jednu branku. "Chybí nám góly, bez nich tým uvadá," posteskl si kouč Zdeněk Venera, kterého nízká produktivita hodně trápí.

Pardubicím se zatím daří více doma než venku, dnes proti Mladé Boleslavi budou Východočeši usilovat o třetí výhru za sebou. "Boleslav sem přijede s defenzivní taktikou a pro nás bude důležité, abychom vstřelili úvodní branku a donutili soupeře, aby musel hru víc otevřít. Musíme do utkání dobře vstoupit," řekl trenér Pavel Hynek. Spíše než na výkony Středočechů se soustředí na hru svého týmu. "Musíme hrát aktivně a dobře kombinovat," podotkl.

Teprve druhé domácí utkání v sezoně čeká Spartu, která se utká s Karlovými Vary. Vzájemné zápasy těchto celků se často prodlužují, v posledních čtyřech sezonách se v normální hrací době nerozhodlo jedenáct z 22 soubojů. Západočeši, kteří jsou se ziskem čtyř bodů v tabulce poslední, mají ale nyní problémy s obsazením brankářského postu. Jednička Mensator si poranila v neděli třísla a jeho náhradníci Benda a Závorka v extralize odchytali v součtu jen 129 minut. "Musíme zastavit ten náš špatný úvod sezony. Čekají nás nyní dva zápasy venku (na Spartě a v Brně) a my chceme usilovat o maximální bodový zisk," řekl kouč Václav Baďouček. I když Mensatorův start není dosud vyloučený, trenér Energie ho nepředpokládá.

Kladno po třech prohraných zápasech, v nichž vždy pokaždé jen jednou skórovalo, opět zabralo a dobylo led mistrovského Třince. Ve středočeském derby se Slavií se Rytíři pokusí navázat na domácí úspěchy ze vzájemných duelů minulých sezon. Z posledních 15 utkání se Kladenští radovali ve 13 případech, všechny tři body během této série přepustili Slavii pouze jednou - v polovině října 2007.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články