Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Litvínov se chce vyhnout baráží a sní o play-off

Litvínov – Bez několika zkušených hráčů, ale zato stále s kapitánem Martinem Ručinským vstoupí do nového ročníku hokejová Verva Litvínov, která má co napravovat. Tradičnímu účastníkovi extraligových duelů minulá sezona vůbec nevyšla a jen těsně se vyhnul baráži. I přesto vedení týmu v čele s trenérem Jeřábkem věří, že žlutočerní mají šanci propracovat se do play-off.

Severočeši se minulým ročníkem protrápili, když po základní části obsadili až třinácté místo s náskokem pouhých tří bodů na poslední Mladou Boleslav, když nejvíce Vervu trápila obrana, která byla se 171 obdrženými brankami vůbec nejhorší v celé lize. Litvínovští však nakonec v souboji o baráž zabojovali a zajistili si pokračování v nejvyšší soutěži i v nadcházející sezoně.

Kdo z litvínovských fanoušků čekal, že po sezoně tým přivede několik zvučných akvizic, tak ten musel být poněkud zklamán. Místo posílení kádru totiž došlo spíše k jeho oslabení, když odešlo hned několik zkušených borců. Obránce Marek Černošek zamířil do Kladna, Radim Skuhrovec ukončil kariéru, třetí nejproduktivnější hráč základní části Martin Jenáček přestoupil do Německa a z klubu odešli i Martinové Volke, Hujsa a Heinisch či David Pojkar. 

Ručinský bude pokračovat i v další sezoně

Litvínov však přivedl i několik zajímavých posil, které by měly díry způsobené odchody zmíněných hráčů zacelit. Do obrany přišel mohutný a zkušený Marek Posmyk, jenž má zkušenosti i z NHL, a Jiří Zeman, který přestoupil z prvoligového Ústí. "Zeman patřil v Ústí k oporám, je to hráč střední generace, který nám v obraně chyběl. A Posmyk má výborné fyzické parametry, takže přitvrdí a navíc má perfektní střelu od modré, což tu chybělo," řekl klubový manažer Robert Kysela.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z příprav Litvínova na novou sezonu extraligy

Posil se nakonec dočkal i útok Severočechů. Ze Zvolena přišel Vladislav Baláž, z Ústí Robin Hanzl a po složitých jednáních nakonec do Vervy zamířila i dvojice z budějovického Mountfieldu Roman Pšurný a Rostislav Martynek.

Litvínovské musí těšit i fakt, že opora a legenda týmu Martin Ručinský, který dlouho zvažoval, jestli pokračovat i nadále v aktivní kariéře, prodloužil smlouvu. "Jsem rád, že Martin Ručinský bude pokračovat. Do hry má chuť a je zdravý, to je důležité. Bavíme se ještě o jeho roli v týmu," řekl trenér Vladimír Jeřábek.

Naneštěstí pro Vervu právě Ručinský bude na začátku sezony svému celku chybět a nejenom on. "Není to legrace, dlouhodoběji máme zraněné dva obránce, Brejčáka se Zemanem, a dva útočníky, Ručinského s Trávníčkem. Michal by měl být k dispozici dřív, uvidíme v pondělí. Martin má sádru, u Jurčíka je to ještě asi na týden a pak se rozehraje v juniorech. Pro lehčí zranění nehrál ve čtvrtek Vojta Kubinčák, ale to by mělo být v pořádku. Víc ke zraněním s ohledem na mistrovské zápasy říkat nebudeme," prozradil po generálce na novou sezonu Jeřábek.

Pohled experta Jiřího Lípy:

Vzduch kolem chemičky pročistí i odsun Jiřího Bubly z vrcholné funkcionářské sesle.

Verba by chtěla tentokrát zasáhnout do boje o play-off

Ta Litvínovu příliš nevyšla, když podlehl prvoligovému Ústí 1:4, když jedinou branku žlutočerných dal Majdan. Na druhou stranu v předchozím zápase Severočeši dokázali na domácím ledě porazit účastníka KHL Nižněkamsk 4:2.

A právě na takovéto výsledky by chtěla Verva navázat i v blížící se sezoně. Někteří Litvínov považují za kandidáta na baráž, ale vedení celku v čele s manažerem Kyselou věří, že by jejich tým mohl bojovat i o play-off. "Nechci mluvit o play-off a vyhnutí se baráži. Chci mluvit o cíli hrát pěkný hokej pro lidi a vyhrávat. Play-off je samozřejmě minimální meta. Ale soutěž je extrémně vyrovnaná, jak dokazuje v posledních letech třeba příklad Sparty, takže tipovat lze těžko," prozradil Kysela.

Optimistický je i trenér Jeřábek. "Osobně je mým cílem postoupit do play-off, ať už z předkola, nebo přímo."

O tom, jak bude sezona vypadat, by mohlo napovědět hned první kolo, kdy Litvnínov zavítá do Plzně, jednoho z největších aspirantů na čelní umístění. "Očekávám výbornou atmosféru, plný dům. Uvidíme, zda na nás Plzeň vletí, nebo ne. Mají dobré přesilovky, musíme se snažit hrát co nejvíc v pěti, to bude důležité," řekl před zápasem, který je na programu 14. 9., trenér Jeřábek.

Zdroj
ČT sport, iDNES, http://www.hokej-litvinov.cz/

Hlavní zprávy

Nejčtenější články