Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Litvínov čeká Grenobl či Espoo, Pardubice narazí na Davos

Praha – Extraligový šampion Litvínov se při svém premiérovém startu v hokejové Lize mistrů utká v základní skupině s finským Blues Espoo a francouzským Grenoblem. Vicemistr Třinec narazí na další finský klub KalPa Kuopio a norský Stavanger. Sparta, která byla při dnešním losu nasazena rovněž v prvním koši, bude hrát se Servette Ženeva a norským Storhamarem. 

Radost hokejistů Litvínova
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Další tři celky byly ve druhém koši. Liberec se utká se švédským klubem Skelleftea AIK a s Nitrou vedenou českým trenérem Antonínem Stavjaňou. Vítkovice budou hrát s německým Mannheimem a běloruským Nemanem Grodno. Papírově nejtěžší skupinu mají Pardubice se švýcarským mistrem Davosem a švédským Färjestadem.    

"Sportovně nemáme jednoduchou skupinu, ale je divácky atraktivní a věřím, že nás přijde hodně fanoušků podpořit. I hráči určitě budou mít motivaci a chuť se vytáhnout. Máme také Davos a třeba Petra Sýkora (bývalý hráč švýcarského celku) bude mít speciální motivaci," řekl majoritní vlastník Pardubic Roman Šmidberský.

Litvínov bude hrát v soutěži poprvé jako jediný z českých týmů, zbylá pětice startovala už v minulém ročníku. "Můžeme být s losem docela spokojení. Máme špičkový tým z Finska, a to by mohly být kvalitní zápasy. Pak máme Francouze, což je hratelnější soupeř a je to navíc na dojezd autobusem," řekl generální manažer Litvínova Robert Kysela.

"Je to pro nás prestižní záležitost. Nejsme zakladatelé, takže nebudeme hrát Ligu mistrů každý rok. Chceme postoupit a dojít co nejdál," uvedl Kysela. Litvínov stejně jako Třinec na rozdíl od Sparty, Liberce, Vítkovic a Pardubic hraje s licencí B, kterou získávají celky podle úspěšnosti v základní části či play-off extraligy.

Sparta jako jediný český zástupce loni došla do osmifinále, kde vypadla s Linköpingem. "Ženeva je velice atraktivní soupeř a po sportovní stránce velice silný soupeř. Storhamar je finalista norské ligy a víme, jak hrají Norové na mistrovství světa. Jsou to mužstva, která předvedou fanouškovi v Praze výborný hokej. My se netajíme cílem uspět, prvořadým cílem je postoupit ze skupiny," uvedl sportovní manažer Sparty Patrik Martinec.

Rozhodl o tom los v pražské O2 areně během volného dne na mistrovství světa. Na rozdělení klubů se podílely české hokejové legendy. Kluby z prvního koše losoval Dominik Hašek a z třetího Robert Reichel.

"Za Grodno jsem Albymu (Reichlovi) děkoval, že se mu to povedlo vytáhnout. To jsme si zrovna nepředstavovali," řekl generální manažer Vítkovic Petr Husička. "Nemáme o něm moc informace. Budou hrát klasický ruský kvalitní hokej a je otázka, jak to bude atraktivní pro diváky. Radši bych skupinu jako Pardubice," uvedl Husička.

Hašek se nejdříve roli jedné z hlavních postav losování bránil, ale nakonec byl rád, že ji přijal. "Líbí se mi, jak je to organizované. Věřím, že ta soutěž má naději na úspěch a bude se rozrůstat. Líbí se mi, že jsou tam i týmy Francie či Anglie. Zájem o tu ligu roste, chce to, aby lidi chodili ve všech městech a pak se může úroveň Ligy mistrů zvyšovat," uvedl Hašek, který stejně jako Reichel bude v neděli uveden do Síně slávy IIHF.

Utkání druhého ročníku obnovené soutěže ve skupinách, kde kluby sehrají čtyři zápasy systémem každý s každým doma a venku, se budou hrát od 20. srpna do 6. září. První dva týmy postoupí do play-off, které odstartuje 22. září. Série se až do semifinále budou hrát na dva zápasy doma a venku. Finále na jediný zápas je v plánu 9. února 2016. Celkem se odehraje 157 zápasů.

Složení základních skupin hokejové Ligy mistrů:

Skupina 1: SC Bern (Švýc.), Linköping HC (Švéd.), IFK Helsinky (Fin.).

Skupina 2: Tappara Tampere (Fin.), EV Zug (Švýc.), Djurgaarden (Švéd.).

Skupina 3: Red Bull Salcburk (Rak. - EBEL), HV 71 Jönköping (Švéd.), SönderjyskE Vojens (Dán.).

Skupina 4: Skelleftea AIK (Švéd.), Bílí Tygři Liberec, HK Nitra (SR).

Skupina 5: HC Davos (Švýc.), HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, Färjestad (Švéd.).

Skupina 6: HC Verva Litvínov, Blues Espoo (Fin.), Grenoble (Fr.)

Skupina 7: Black Wings Linec (Rak. - EBEL), Düsseldorf EG (Něm.), TPS Turku (Fin.)

Skupina 8: Red Bull Mnichov (Něm.), KAC Klagenfurt (Rak. - EBEL), HC Košice (SR).

Skupina 9: Adler Mannheim (Něm.), HC Vítkovice Steel, Neman Grodno (Běl.).

Skupina 10: Kärpät Oulu (Fin.), Vídeň Capitals (Rak. - EBEL), Krefeld Pinguine (Něm.).

Skupina 11: Lukko Rauma (Fin.), Lulea Hockey (Švéd.), Fribourg-Gottéron (Švýc.).

Skupina 12: HC Oceláři Třinec, KalPa Kuopio (Fin.), Stavanger Oilers (Nor.)

Skupina 13: HC Sparta Praha, Servette Ženeva (Švýc.), Storhamar (Nor.).

Skupina 14: Frölunda (Švéd.), JYP Jyväskylä (Fin.), Sheffield Steelers (Brit.).

Skupina 15: Växjö Lakers (Švéd.), ERC Ingolstadt (Něm.), Braehead Clan (Brit.)

Skupina 16: ZSC Lions Curych (Švýc.), Eisbären Berlín (Něm.), Gap Rapaces (Fr.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články