Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Pardubice porazily Tapparu Tampere a připsaly si v Lize mistrů druhou výhru, Sparta otočila duel s Fehérvárem

Hokejisté Pardubic přehráli na domácím ledě Tapparu Tampere 5:1, dvěma asistencemi se na výhře podílel Roman Červenka. Dynamo si připsalo druhé vítězství v Lize mistrů. Pražská Sparta, která na úvod prohrála právě s Tapparou 1:2 po samostatných nájezdech, hrála druhé utkání doma s maďarským Fehérvárem. Soupeře, který ve čtvrtek podlehl Dynamu 0:7, Pražané zlomili čtyřmi góly ve třetí třetině a zvítězili 5:2. Dvě branky vstřelil Tomáš Hyka, tři body posbíral Michal Řepík.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Pardubice v druhém zápase Ligy mistrů porazily Tapparu Tampere

Branku Dynama tentokrát hájil Roman Will, který vystřídal Tomáše Vomáčku. Vynucenou změnou byla absence zraněného útočníka Jiřího Smejkala, v pardubické sestavě se místo něj objevil Robin Kaplan.

Smejkala v první formaci nahradil Martin Kaut, který v 11. minutě vstřelil úvodní gól zápasu. Po Červenkově pasu přebruslil protihráče a přesně zakončil.

Podruhé se Dynamo prosadilo na začátku druhé třetiny. Během pardubického oslabení vybojoval Matej Paulovič puk u zadního mantinelu a předložil ideální nahrávku Tomáši Zohornovi.Pardubičtí hráči byli aktivnější, což potvrdil i Lukáš Radil, který skóroval v přesilovce. Ve 32. minutě po další Červenkově přihrávce zblízka zakončil Lukáš Sedlák a zvýšil na 4:0.

Ve 47. minutě Robert Kousal vybojoval puk a překonal brankáře Juhu Metsolu popáté. Hosté se poprvé prosadili až během přesilovky v 54. minutě, kdy se trefil Julius Mattila.

Dynamo vyhrálo úvodní dva zápasy sezony jednoznačně, přesto Červenka spíše mírnil počáteční nadšení. "Hrajeme sice Ligu mistrů, ale pořád se připravujeme na novou extraligovou sezonu. Jde mi spíš o to, aby se výkony zlepšovaly. I když si myslím, že teď ta laťka byla poměrně vysoko," uvedl Červenka.

Sparta zvítězila doma proti maďarskému soupeři

Fehérvár, který v Praze podporovalo několik stovek fanoušků, po opatrném úvodu přestál bez větších problémů zvýšenou aktivitu Sparty a následně se dostal do vedení. První Kuraltovu šanci ještě brankář Kořenář zlikvidoval, v 16. minutě byl ale proti jeho zakončení bezmocný. Ke slovinskému útočníkovi se odrazila zblokovaná střela Atkinsona.

Do druhé části Pražané vstoupili lépe, vyrovnat mohli Hyka nebo Mikliš, finského gólmana v maďarských službách Reijolu ale nepřekonali. V přesilovce prováhal možnost zakončit Horák, v další početní výhodě se neprosadili Řepík s Hykou, ale ve 31. minutě srovnal tečí Krejčíkovy střely od modré Kryštof Hrabík. Fehérvár rychle odpověděl, když se opět prosadil Kuralt.

Šanci otočit vývoj zápasu dala Spartě nedisciplinovanost soupeře. V závěru druhé třetiny nejprve fauloval Atkinson, za protesty dostal trest Brown a domácí vstoupili do závěrečné dvacetiminutovky s přesilovkou pět na tři.

V té nejprve vyrovnal Chlapík a poté Pražany posunul do vedení Hyka. Další dvě branky domácí přidali při power-play soupeře.

"Do zápasu jsme nevstoupili vůbec dobře. Soupeř hrál velmi dobře, bruslil. Někdy takové zápasy jsou. Hodně nám pomohla hra speciálních týmů, přesilovkou (pět na tři) jsme se dostali do zápasu," poukázal Hyka na dvě branky vstřelené na začátku třetí třetiny v přesilovce pět na tři.

"Určitě je co zlepšovat. Konec zápasu už byl lepší. Hráli jsme, co jsme chtěli a dali ještě dva góly," pochvaloval si jedenatřicetiletý útočník.

V příštím týdnu odehrají Pardubice další dva zápasy v Německu proti Eisbären Berlín a Straubingu. Venku se představí i Sparta, která bude hrát v Sheffieldu a na ledě Eisbären.

Hokejová Liga mistrů:

HC Dynamo Pardubice – Tappara Tampere 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. M. Kaut (Červenka), 24. T. Zohorna (Paulovič), 29. Radil (Hájek, Herčík), 32. L. Sedlák (Červenka), 47. R. Kousal – 54. Mattila (Savinainen, Räsänen). Rozhodčí: Ondráček II, Šindel – Hynek, Ondráček I. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 5769.

Sestava Pardubic: Will – Čerešňák, Hájek, Šustr, T. Dvořák, D. Musil, Vála, Hrádek – M. Kaut, L. Sedlák, Červenka – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – Vondráček, Poulíček, Mandát – Herčík, Paulovič, Kaplan. Trenér: Zadina.

HC Sparta Praha – Fehérvár AV19 5:2 (0:1, 1:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 32. K. Hrabík (Krejčík, P. Kousal), 41. Chlapík (Kemiläinen, Řepík), 42. Hyka (Řepík, Chlapík), 59. Hyka (Sobotka, M. Forman), 60. Řepík (R. Horák, Kemiläinen) – 17. Kuralt (Atkinson, Ambrus), 36. Kuralt (Hári, Štajnoch). Rozhodčí: Jeřábek, Květoň – Rampír, Šimánek (všichni ČR). Vyloučení: 1:5. Využití: 3:0. Diváci: 4779.

Sestava Sparty: Kořenář – Kemiläinen, Moravčík, Irving, Tomov, Mikliš, Krejčík, J. Tůma – Řepík, Sobotka, Hyka – Chlapík, R. Horák, D. Vitouch – P. Kousal, O. Najman, M. Forman – M. Vitouch, O. Hrabík, K. Hrabík. Trenér: Gross.

Växjö – Sheffield 2:3 v prodl., Ilves Tampere – Curych 1:4 (za domácí Gazda 1+0), Storhamar – Fribourg-Gottéron 1:0 po sam. nájezdech, Osvětim – Eisbären Berlín 1:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články