Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Fotbal Extra: Česko - Albánie

Dynamo po konci Zadiny nezvládlo souboj v LM s Lahti, Sparta zabrala

Pardubicím se v Lize mistrů nedaří. Třetí porážku v řadě museli Východočeši skousnout po výsledku 2:3 s finským Lahti. Domácí sice dvakrát využili přesilovku po trefách Lukáše Radila a Jiřího Smejkala, ale o triumfu Pelicans rozhodl ve 47. minutě Luboš Horký, autor dvou branek. Dynamo vedl sportovní manažer B týmu Václav Baďouček. To Sparta další zápas zvládla, německý Bremerhaven porazila 4:2.

Brankář Pardubic Roman Will čelí šanci Luboše Horkého z Pelicans Lahti
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Každý se snažil soustředit sám na sebe. Tohle není naše věc, my máme hrát dobře na ledě," řekl obránce Libor Hájek k nečekané změně na postu hlavního trenéra.

Hosté z Finska měli v sestavě pět českých hokejistů. Nejvýraznější z nich – Horký – vstřelil první gól duelu, když v 7. minutě zakončil brejk Lahti dva na jednoho. O půl minuty později navíc skóroval i Johannesen a stvrdil vydařený úvod týmu.

Východočeši se do hry vrátili ještě v první třetině, kdy byl vyloučen Hirvonen do konce utkání za naražení Lichtaga na mantinel. V pětiminutové přesilovce se nejprve přesně trefil Radil, o necelou minutu později vyrovnal Smejkal na 2:2.

V prostředním dějství diváci viděli dvě trestná střílení. Ve 31. minutě ho neproměnil pardubický Kaut, neúspěšný pak byl i Tukiainen na druhé straně. V závěru druhé třetiny rozehráli Pardubičtí početní výhodu pěti proti třem, kterou rozdělila přestávka, jenže neskórovali.

Ve 47. minutě se podruhé trefil Horký a poslal finský tým opět do vedení. Pardubicím nepomohla ani výrazná střelecká převaha a na vyrovnání už nedosáhly. "Měli jsme velkou střeleckou převahu, ale nedokázali jsme se prosadit, což nás mrzí. Stálo nás to vítězství, od půlky zápasu jsme mohli vést. Hráli jsme hodně v útočném pásmu a měli velké šance. Myslím, že i to štěstí přijde," řekl Hájek.

Poslední zápas základní části odehraje Dynamo příští středu v anglickém Sheffieldu.

Liga mistrů:

HC Dynamo Pardubice – Pelicans Lahti 2:3 (2:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Radil (Šustr, T. Zohorna), 18. Smejkal (M. Kaut, Hájek) – 7. Horký (Väänänen, Vukojevic), 8. Johannesen (Bryggman), 47. Horký (Kangasniemi). Rozhodčí: Pražák, Šír – Hynek, Ondráček. Vyloučení: 2:4, navíc Hirvonen 5 min. a do konce utkání, Virtanen (oba Lahti) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 7251.

Sestava Pardubic: Will – Hájek, D. Musil, Šustr, T. Dvořák, Houdek, Vála, Švec – Radil, Paulovič, Červenka – M. Kaut, R. Kousal, Smejkal – Herčík, T. Zohorna, Lichtag – Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenér: Baďouček.

Pražané vyhráli teprve podruhé

Sparta rozhodla o svém triumfu mezi 10. a 16. minutou, kdy její hráči dokázali hned třikrát dostat kotouč za záda gólmana Gudlevskise. Skóre otevřel uzdravený Řepík, když se nejprve prodral podél hrazení přes Jensena, pak si vyjel na kruh a nekompromisně zakončil.

Jen o chvilku později musel na trestnou lavici Verlič a Pražané zužitkovali početní výhodu ke zvýšení náskoku. Kemiläinen posunul puk na ránu z první Chlapíkovi, jehož pokus tečoval před brankou clonící Lajunen.

V končící 16. minutě vypálil od modré čáry Mikliš a přestože minul, puk se od zadního hrazení odrazil ideálně před Kryštofa Hrabíka, jenž u tyčky dokázal z dorážky protlačit puk za Gudlevskise. Domácí pak přečkali bez úhony Řepíkův trest a z jejich strany povedenou třetinu zakončil Chlapík ranou do tyčky.

Ve 24. minutě se Wejse ocitl sám před Kořenářem, Pražané však velkou šanci německého celku se štěstím přestáli. Pak si odpykal dvě minuty na trestné lavici Kemiläinen. Na začátku 32. minuty už se však hosté prosadili, když Herrmann našel skvělou nahrávkou před brankoviště zapomenutého Jensena a ten už si věděl rady. Ještě do přestávky mohl vrátit Spartě tříbrankové vedení Kousal, ale neuspěl.

Na konci 42. minuty se to však povedlo ofenzivně laděnému bekovi Irvingovi, jenž střelou po ledě zvýšil na 4:1. Ačkoliv pak ještě snížil Appendino, blíže už se hosté přes přesilovku a závěrečnou hru bez gólmana nedostali. Sparta se na závěr základní části představí na ledě Salcburku.

Liga mistrů:

HC Sparta Praha – Bremerhaven 4:2 (3:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Řepík (Hyka), 12. J. Lajunen (Chlapík, Kemiläinen), 16. K. Hrabík (Mikliš, D. Vitouch), 42. Irving (K. Hrabík, Kempný) – 32. Nicholas B. Jensen (Herrmann, Wejse), 50. Appendino (Jeglič, Mauermann). Rozhodčí: Kika, Ondráček – Lhotský, Špůr. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 5018.

Sestava Sparty: Kořenář – Kemiläinen, Mašín, Mikliš, Krejčík, Irving, Kempný, T. Tomek – Hyka, J. Lajunen, Řepík – P. Kousal, O. Najman, Chlapík – Salomäki, D. Vitouch, K. Hrabík – Ton, Žmola, O. Hrabík. Trenér: Gross.

Zdroj
ČTK, championshockeyleague.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články