Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberecký Klapka: Být poprvé v nároďáku je super pocit, chci se ukázat v nejlepším světle

Skvělá sezona Adama Klapky, libereckého útočníka s basketbalovými parametry (203 cm, 108 kg), neskončila vyřazením Bílých Tygrů ve čtvrtfinále play-off. Jeho vzestupná výkonnost zaujala nového kouče české reprezentace Kariho Jalonena a jednadvacetiletý odchovanec pražské Slavie dostal pozvánku na přípravný kemp národního týmu, jehož dres by měl poprvé v kariéře obléknout ve středu v přípravě proti Rakousku.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace trénuje ve Znojmě, už i s novici včetně Klapky či Krejčíka

Z ledu znojemské arény, kde v těchto dnech reprezentace absolvuje kemp, odjíždí po trénincích jako jeden z posledních, neboť na něj připadá úděl všech nováčků a "bažantů" – sbírá puky a "uklízí".

Klapkovi ale tato nepsaná povinnost ani trochu nevadí. "Je to něco senzačního, tohle by chtěl asi zažít každý český hokejista. Je to super pocit být pozván do nároďáku," řekl.

Pozvánka do reprezentace ho zaskočila. "Vůbec jsem to nečekal, seděl jsem doma s přítelkyní a najednou mi zazvonil telefon a na jeho druhém konci byl manažer pan Černý. Zeptal se mě, jestli chci přijet, a já jsem okamžitě řekl, že ano," popsal telefonát ze čtvrtka minulého týdne.

Před prvním tréninkem ve Znojmě se potkal v kabině se spoustou nových tváří. "Já jsem se znal spíš s těmi mladšími, jako jsou Blümel, Fridrich či Bambula, ale setkání s ostatními spoluhráči bylo také velmi příjemné," řekl.

Veskrze pozitivní myšlenky ho neopustily ani po první tréninkové jednotce. "Cítil jsem se super, dělali jsme už nějaký věci směrem k zápasům. Při nástupu na led jsem byl trochu nervózní, ale ke konci to už bylo lepší a lepší," vyprávěl.

Ve své průlomové sezoně odehrál hokejový obr 70 zápasů, z toho 54 extraligových v dresu Bílých Tygrů a 16 za Benátky nad Jizerou v první lize.

"Byl jsem moc rád, že mi Liberec tuhle šanci dal, postupně jsem se zlepšoval a dostával i důležité role v zápasech," uvedl autor sedmi extraligových gólů.

Po náročné sezoně nepociťuje žádnou únavu. "Pár dní jsem si odpočinul, pak jsem šel na led, dal si lehkou posilovnu, abych sem do Znojma přijel co nejlépe naladěn," dodal.

Nečekanou pozvánku do reprezentace bere výhradně pozitivně a hlavně realisticky, protože ví, že do kádru pro mistrovství světa se nemusí dostat.

"Nemůžu být zklamaný, i kdybych byl po pár týdnech vyřazen a na moje místo přišli jiní a zkušenější hokejisté. Chci se tady předvést v co nejlepším světle, abych z toho mohl těžit třeba v budoucnu," prohlásil.

Klapka si v zatím krátké a silně vzestupné kariéře zkusil více než rok angažmá v celku nejvyšší americké juniorské soutěže USHL v dresu Tri-City Storm.

"Hodně mi to pomohlo, jak hokejově, tak i zkušenostmi do života. I v tom je možné hledat můj letošní výkonnostní vzestup," řekl Klapka o zámořském angažmá.

Návrat za oceán ani jinou změnu klubového dresu ale zatím neplánuje. "Mám ještě opci v Liberci, takže příští sezonu budu hrát tam," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články