Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Liberec ukončil brněnské sny o hattricku a je prvním finalistou extraligy

Kometa Brno třetí titul v řadě nezíská. V šestém semifinále podlehla vítězi základní části Liberci 1:3 a sérii prohrála 2:4 na zápasy. Bílí Tygři se představí ve finále potřetí za poslední čtyři roky a budou se snažit navázat na historický titul z roku 2016. O jejich soupeři v sérii mezi Třincem a Plzní rozhodne až sedmý zápas v pondělí.

Utkání Brno - Liberec
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Jsme obrovsky nadšení, dokázali jsme si, že máme velikou kvalitu, stačí si jen pořádně věřit. Každý zápas jsme se přetahovali, až na pátý duel, pokaždé to v podstatě bylo o jediný gól. Teď máme obrovskou euforii, ale zase je to jenom semifinále. Počkáme si na soupeře," prohlásil liberecký obránce Ladislav Šmíd.

Brňané skončí bez medaile na čtvrtém místě a díky jejich vyřazení si po Liberci, Třinci a Plzni zajistil jako čtvrtý český klub účast v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů Hradec Králové.

Kometa nastoupila bez útočníka Jana Hrušky, který po zranění ramena z úvodního zápasu série hrál v pátém utkání v Liberci. Do sestavy se místo něj vrátil Tomáš Vondráček.

Ke změně sáhl kouč Libor Zábranský i v defenzivě a místo Jan Štencela nasadil do hry Ivana Baranku.

I pošesté v sérii vstřelil Liberec úvodní gól utkání a dočkal se už ve třetí minutě. Vlach v přečíslení přihrál před branku Redenbachovi, který si zpracoval puk nohou a zamířil nad Čiliakův pravý beton.

Brněnský gólman při zákroku posunul branku a sudí Hejduk s Jeřábkem si regulérnost gólu ověřili ještě u videorozhodčího.

Kometa sice také hrozila, ale větší možnost měl v sedmé minutě opět Liberec. Ševcovo nahození tečoval Hudáček a puk za zády brněnského gólmana odvrátil z brankoviště Gulaši.

Domácí si v polovině úvodního dějství vytvořili tlak při Redenbachově trestu, ale Mueller, Němec, Zaťovič ani Orsava se svými pokusy neuspěli.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 6. semifinále play-off Brno - Liberec

Při první přesilovce hostů Čiliak kryl pokusy Filippiho a Jelínka. Potom za Kometu zahrozili Vondráček, Zaťovič i Holík, mezitím na druhé straně zkoušel štěstí Hudáček.

Sedm sekund před koncem první části se radovala Kometa. Němec od levého mantinelu našel Zaťoviče, který zamířil do odkryté branky a se sedmi góly se osamostatnil v čele tabulky střelců play-off.

Po 89 vteřinách druhé části získali opět vedení Bílí Tygři. Po chybné rozehrávce Gulašiho na útočné modré čáry ujížděl Hudáček, puk se mu sice zamotal pod nohy, ale z otočky našel před brankou Ordoše, který usměrnil puk za Čiliaka.

Další možnost hostů měl po Vlachově přihrávce Jelínek, ale před odkrytou brankou netrefil ideálně kotouč.

Ve 28. minutě se natlačil před branku Krenželok, ale na Čiliaka nevyzrál. Na druhé straně z těžkého úhlu zkoušel překvapit Willa Plášek.

Liberec byl nadále nebezpečnější a po Ordošově průniku pomohla domácím levá tyč. Will na druhé straně kryl po Holíkově zadovce Zaťovičovu možnost. Při Vlachově vyloučení pálil Mueller.

"Měli jsme málo střelců, góly dávaly jen dvě lajny, to je málo. Tahali jsme za kratší konec, Liberec byl lepší. My ale máme i v příštích sezonách na čem stavět. Jestli to bude se mnou, o tom jsem zatím nepřemýšlel," uvedl kapitán Brna Leoš Čermák.

Kometa se na přelomu druhé a třetí třetiny ubránila při Barinkově vyloučení. Potom nevyužil možnost Holík. Na druhé straně zahrozil Ordoš.

Stav nezměnily ani tresty domácího Barinky a hostujícího Hudáčka. V 55. minutě měl největší šanci na vyrovnání Němec, ale nezakončil úspěšně do odkryté branky.

"Dělali jsme, co jsme mohli, vyždímali jsme se na krev, bohužel ve zlomových momentech jsme udělali stupidní chyby. Nepomohli jsme si v přesilovkách, to byl kámen úrazu. Buď nás vychytal Roman Will, nebo jejich obránci před ním puky prostě dál nepustili," uvedl obránce Ondřej Němec.

Brňané se pak ještě ubránili při Pláškově pobytu na trestné lavici, ale 92 sekund před koncem při power-play do prázdné branky pojistil postup Bílých Tygrů Filippi.

Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 20. Zaťovič (O. Němec) - 3. Redenbach (J. Vlach, Ševc), 22. Ordoš (L. Hudáček), 59. Filippi (Lenc, Ševc). Rozhodčí: Hejduk, Jeřábek - D. Hynek, Zíka. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.

Brno: Čiliak - O. Němec, Baranka, Z. Michálek, Gulaši, Bartejs, Malec, Barinka - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Orsava, M. Erat, Plášek - Kratochvíl, Kusko, Mallet - Vondráček, L. Čermák, Dočekal. Trenéři: L. Zábranský, Horáček a Pokorný.

Liberec: Will - Havlín, Ševc, Kolmann, Derner, Hanousek, Šmíd, Doherty - Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok - Ordoš, L. Hudáček, Birner - Lenc, Filippi, M. Kvapil - Lakatoš, Redenbach, J. Vlach. Trenéři: Pešán a P. Augusta.

Libor Zábranský (Brno): "Byla to podle mě nejlepší série za celou dobu, co jsem u Komety. Liberec má vynikající mužstvo, v detailech byl lepší. Pro nás byl zlomový pátý zápas na jejich ledě, kdy jsme měli hroznou druhou třetinu. Teď musím Liberci pogratulovat a přát mu, aby získal titul a my mohli říct, že nás porazil mistr."

Filip Pešán (Liberec): "Byla to strašně vyrovnaná série a strašně malinké věci rozhodly. Kdykoliv jsme odskočili soupeři v posledních dvou zápasech o dva góly, tak jsme to dotáhli jako dneska. Bylo vidět v závěru, jak ten tým pracuje, žije a hrozně chce vyhrát. Myslím, že jsme zaslouženě postoupili. Kometa je zrádná v tom, že nepotřebuje válcovat soupeře, ale soupeře poráží, což je velký rozdíl. Jsme rádi, že jsme to byli my, kteří jsme Kometu porazili a vyřadili."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články