Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liberec porazil Budějovice a postupuje, Pardubice rozdrtily Vítkovice

Praha - Hokejisté Liberce porazili v pátém vzájemném duelu České Budějovice a přidali čtvrtý  bod nutný k postupu z čtvrtfinále play-off. Krok od semifinále jsou i hokejisté Pardubic, kteří dnes porazili Vítkovice vysoko 6:0. Nejvýrazněji k tomu přispěli útočník Martin Bartek, který zaznamenal hattrick, a brankář Martin Růžička, jenž vychytal své vůbec první čisté konto v play-off. Šestý duel se hraje v neděli v Ostravě na ledě finalisty minulého ročníku od 18:10.

Trenér hostů Výborný výrazně pozměnil složení útočných formací, produktivitě jeho týmu v úvodu zápasu to ale nepomohlo. Již v první minutě se mohli dostat Tygři do vedení, Vantuchova střela ale skončila jen na tyči. Do další šance se při Kuchejdově vyloučení dostal Trončinský, ale ujala se až další střela kapitána Nedvěda. Severočeši tak již ve třetí minutě vedli.

Ladislav Lubina (Pardubice): "Do utkání jsme dobře vstoupili a odehráli dobrou první třetinu, je jen škoda, že jsme v ní nevstřelili více branek. Naopak vstup do druhé třetiny jsme měli špatný, tam soupeř přidal na bruslení a agresivitě a až do gólu na 2:0 jsme hráli špatně. Dá se říct, že tento gól nám strašně moc pomohl, pak už jsme byli lepší, kontrolovali hru a jsme velice rádi, že jsme dnes získali ten třetí bod."

Mojmír Trličík (Vítkovice): "Snad jen do našeho prvního vyloučení byla hra vyrovnaná. Pak byl soupeř lepší, a proto zaslouženě vyhrál. Celou sezonu nás trápí koncovka, i proto, že se nám rozpadly dva produktivní útoky, a v podstatě se s tím celou sezonu potýkáme."

A s Českými Budějovicemi mohlo být hůře. Kudrnova bekhendová střela ale skončila vedle Kovářovy branky. Poté ale byli domácí třikrát za sebou vyloučeni a Jihočeši měli šanci vyrovnat. Přesilové hry ale sehráli špatně a Pinc, který se opět vrátil do branky Liberce, moc složité práce neměl. Při jedné z početních výhod naopak dvakrát nebezpečně zahrozil Urban.Přesilové hry určovaly i ráz druhé třetiny. Dvojice rozhodčích Hodek, Homola totiž vylučovala úzkostlivě a často. Vyrovnávací branka Ptáčka však přišla při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, i když Trončinského trest skončil jen tři sekundy před ní.

Vedení zpět na stranu Liberce mohl vrátit Urban, Kovář si ale s jeho pokusy se štěstím poradil. O pár sekund později se ale prosadil Špaček, Urban však měl na jeho brance velký podíl. Třetí gól mohli přidat Bartovič nebo Kudrna, ale neuspěli stejně jako na druhé straně v samostatném úniku Mertl.

Hned na začátku třetí části měli gólové šance domácí Nedvěd a hostující Červený, ani jeden se však střelecky neprosadil a hra se následně "zklidnila". Ani jeden tým nechtěl udělat chybu. Čekání na gól, který by rozhodl o postupu Liberce nebo vrátil České Budějovice do hry, ukončil kapitán Tygrů Nedvěd, který v 54. minutě dorazil za Kovářova záda Čakajíkovu střelu. Nic na výsledku nezměnila ani závěrečná power play, při které se předvedl Pinc. Lapačkou zlikvidoval velkou šanci Langhammera.

Bílí Tygři Liberec - HC Mountfield České Budějovice 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. P. Nedvěd (Vantuch), 29. Špaček (T. Urban, P. Nedvěd), 54. P. Nedvěd (Čakajík, T. Urban) - 26. Ptáček (Gulaš, Kotalík). Rozhodčí: Hodek, Homola - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:7. Využití: 1:0. Diváci: 7500 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.

Východočeši se od samého začátku pokoušeli o častou střelbu a zaměstnávali gólmana Šindeláře, který mezi tyčemi opět zastoupil Málka. První větší šanci měli ale zdravotními problémy decimovaní hosté, když pálil z mezikruží Sedlák, Růžička v domácí brance byl ovšem pozorný. Pardubičtí byli i nadále aktivnější, moc však nechybělo, aby šli do vedení hosté - Burger v oslabení ale na Růžičku nevyzrál.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Vítkovice Steel 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 11. Bartek (Somík), 32. Elkins (Bartek, Borer), 37. Kolář I z trestného střílení, 41. Starý (Píša, V. Kočí), 53. Bartek (Borer, Somík), 55. Bartek (Elkins, Somík). Rozhodčí: Minář, Pešina - Horinek, Lhotský. Vyloučení: 4:6, navíc Szturc (Vítkovice) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 9754. Stav série: 3:2.

V 11. minutě hostující obrana chybovala, když nechala trestuhodně zcela volného Bartka, jehož okamžitě našel přihrávkou od hrazení Somík a slovenský kanonýr snadno otevřel skóre. Domácí si poté vynutili již třetí přesilovku zápasu, v níž Benák skvěle hledal Koukala, jenže ten tečoval těsně vedle. Vyrovnání měl v 17. minutě na holi Štefanka, sám proti Růžičkovi ovšem zamířil bekhendem hodně vysoko nad horní tyč. Vítkovičtí následně přidali, skórovat ale nedokázali.

Zcela proti průběhu hry přišel v polovině 32. minuty druhý úder Východočechů, když z nenápadné akce zvýšil Elkins a otupil tak hostující nápor. Na začátku 37. minuty navíc ujel pardubický forvard Kolář, jemuž nedovoleně sekáním znepříjemnil zakončení Sedlák a z nařízeného trestného střílení Kolář blafákem do bekhendu posunul skóre na 3:0. Vzápětí Elkins při přesilovce zakončoval z úhlu pouze do Šindelářovy lapačky.

Filip Pešán (Liberec): "Celou sérii rozhodly malinké věci a my jsme v nich nebyly lepší, ale šťastnější. Důležité bylo, že jsme uhráli výsledky venku, a dnešní zápas byl celý obraz série. Rozhodla lehkost Petra Nedvěda, který byl největší osobností série a byl na naší straně. Proto jsme sérii vyhráli."

František Výborný (České Budějovice): "Celou sérii rozhodlo lepší proměňování šancí. Například u nás jich bylo méně, dvě tři čtyři vyložené a Liberec je dal, zatímco my ne. I kvůli tomu jsme neudělali minimálně jedno utkání doma, v Liberci jsme hráli velmi dobře. Vytvořili jsme si tu i dost šancí, ale když je neproměníme, tak na úspěch pomýšlet nemůžeme. Je škoda, že jsme sérii nedostali do šestého utkání. Liberec stály zápasy hodně sil a bylo to hratelné."

Když hned po 43 vteřinách třetího dějství Starý napodobil svého spoluhráče z útočné formace Koláře a zakončil samostatný únik bekhendovým blafákem s gólovou tečkou, bylo jasné, že Ostravané budou v neděli čelit hrozbě vyřazení. Že je rozhodnuto, pochopilo záhy i pardubické publikum, které odstartovalo oslavné "mexické" vlny. Vítkovický zmar symbolizovala následně nevyužitá přesilovka pět na tři, kterou naopak vystřídal pátý gól do jejich sítě.  Tu stejnou početní výhodu nakonec na druhé straně využil Bartek a završil tím svůj hattrick.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články