Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec může připravit Spartu o play-off, Litvínov hraje o naději ve Vítkovicích

Závěrečné kolo základní části dá odpověď na zbývající otázky, které jsou dosud v extralize otevřené. Liberec potřebuje alespoň bod z ledu Sparty k zajištění Prezidentského poháru, desátým Pražanům naopak právě tolik schází k potvrzení účasti v předkole play-off. Jistotu ještě nemá ani Zlín, který přivítá Brno. Na zaváhání Bílých Tygrů bude v Mladé Boleslavi čekat Třinec. Jedenáctý Litvínov bude hrát o naději na ledě Vítkovic.

Spartě hrozí, že nepovedená sezona skončí totálním propadákem. Pokud neboduje a Litvínov uspěje v základní hrací době, Pražané mohou na vyřazovací boje zapomenout.

"Víme, v jaké jsme situaci. Žádná jiná možnost než získat bod není. Dobrá zpráva je, že se nemusíme na nic ohlížet, máme to ve vlastních rukou," řekl útočník Andrej Kudrna.

Liberec má dva body k dobru na druhý Třinec a také jemu by bod stačil - znamenal by třetí Prezidentský pohár pro Bílé Tygry za čtyři sezony.

"Nekoukáme na náš náskok, Prezidentský pohár je pro nás tři body daleko. Zkrátka chceme odehrát další dobré utkání a být tím Libercem, jakým jsme. Pokud navážeme na výkon s Vítkovicemi, budeme pokorní a hrát pospolu, tak o nás nemám strach," podotkl brankář Roman Will.

Na Kometu očekávají ve Zlíně vyprodaný stadion, a proto nebude klub před zápasem ani otevírat pokladny.

Mimořádná opatření musí vedle pořadatelů vymyslet a zrealizovat na ledě i trenér Robert Svoboda. Jistotu postupu do předkola dá Beranům zisk bodu.

"Jsem rád, že jsme se navzdory prognózám dostali až do této fáze sezony. Teď máme postup ve svých rukou a chceme se o něj porvat. Kluci vědí, oč jde. Musíme to postavit na bojovnosti," uvedl Svoboda.

"Musíme se zmobilizovat. Věříme své hře i proti silnému Brnu," doplnil kouče obránce Daniel Gazda.

Na postavení šampionů na pátém místě tabulky už poslední kolo nic nezmění. Vypuštění či plošné šetření sil hráčů Komety ale nehrozí.

Doma však zůstanou ti, co potřebují ještě nějaký čas na doléčení: kanonýr Mueller a obránci Barinka s Malcem. Sedmým bekem bude Mikyska.

"Požadujeme od hráčů stoprocentní přístup i při loučení se základní částí," odmítl trenér mistrů Kamil Pokorný jakékoli podcenění či vypuštění zápasu. "Víme, že domácí potřebují v utkání bodovat, takže očekáváme, že budou klást odpor," dodal.

Mladá Boleslav má před duelem s Oceláři bod manko na sedmé Vítkovice. O soupeři ale Středočeši nespekulují.

"Budeme chtít základní část zakončit výhrou. Uvidíme, kdo na nás padne. Mně je to upřímně jedno," uvedl gólman Jan Růžička.

Třinec má stále ještě naději na prvenství v základní části, vidinu Prezidentského poháru ale dramaticky neprožívá.

V Boleslavi hodlá zaútočit na sedmou výhru v řadě a především si umocnit pohodu před čtvrtfinále.

"Opravdu to neřešíme. Díváme se sami na sebe a jde nám hlavně o to, abychom v Boleslavi odvedli znovu kvalitní výkon," podotkl druhý trenér Marek Zadina.

Vítkovice už nedosáhnou na šesté místo, stále se však ještě mohou propadnout na osmou příčku, byť z pohledu řazení zápasů v předkole v tom už takový rozdíl není.

Zajímavější je jejich souboj s Litvínovem spíše v tom, že Severočeši mohou v případě výhry ještě postoupit do předkola.

"Vnímáme to tak, že play-off pro nás už začalo. Jsme naladěni do play-off módu a chceme se úspěšně naladit i na start předkola," řekl trenér Vítkovic Jakub Petr.

Litvínov dal proti Plzni najevo, že se do poslední chvíle nevzdá. "Jsme rozhodně pořádně nabuzení. Oba dva naši soupeři, s nimiž o předkolo bojujeme, jsou po porážkách v nelehké situaci a také musí uspět. Kluci znova zvedli hlavu a znova zabojovali. Jsou na poslední zápas natěšení a uvidíme, jak to celé dopadne," uvedl trenér Jiří Šlégr.

"Když zůstaneme u hokeje, co jsme hráli poslední tři zápasy, tak si myslím, že máme šanci s kýmkoliv."

Pardubice mají na kontě sérii osmi porážek, posledních sedm utkání nebodovaly. "Dle postavení v tabulce je favorit utkání daný, my se budeme snažit, abychom poslední zápas základní části zvládli. Potřebujeme nabrat sebevědomí. Máme aktuálně na zádech nepříjemnou sérii proher, hráče to pochopitelně sráží. Potřebujeme se pro závěr sezony dostat na stejnou pozitivní vlnu, jako mají týmy z první ligy," řekl trenér Ladislav Lubina.

Ani Hradec Králové ale není v optimálním rozpoložení a bude čelit páté porážce za sebou. "Mrzí nás, že nevyhráváme, samozřejmě to na nás je trošku znát, ale hlavně chceme dělat už věci, které je potřeba mít ve hře během play-off. Derby se hraje vždy v dobré atmosféře, nikdo z kabiny si ho rozhodně nedovolí vypustit," ujistil útočník Daniel Rákos.

Předposlední Chomutov rovněž prohrál čtyřikrát po sobě. "Potřebujeme každý bod a každý může mít cenu zlata. Vary jsou pořád hratelné, protože je dost zápasů, abychom je ještě přeskočili. Musíme bojovat," uvedl obránce Bohumil Jank.

Olomouc vyhrála sedm utkání po sobě a má už v kapse přímý postup do čtvrtfinále. Patrně i proto nechá některé hráče s pošramoceným zdravím v Chomutově odpočívat.

"Moc možností nemáme, protože junioři hrají v Boleslavi. Nechceme tam jet s mužstvem, které by nemělo šanci," řekl olomoucký trenér Zdeněk Moták.

"Ve čtvrtfinále jsem nechtěl Třinec a Liberec, tato mužstva jsou ještě o level výš. Ale jestli Plzeň nebo Hradec, je nám už jedno," doplnil Moták.

Plzeň před západočeským derby dvakrát za sebou nebodovala a naposledy v Litvínově prohrála jasně 1:5.

"Snad ten výkon našim hráčům trochu otevřel oči a uvědomí si, že především v závěru sezony se hraje hokej srdcem. V Litvínově jsme ho neměli. K hokeji patří věci, které bolí: důraz před oběma brankami, bojovnost, zarputilost, koncentrace na defenzivu. V našem výkonu ale nebyly," štvalo asistenta trenéra Jiřího Hanzlíka.

Karlovy Vary bodovaly čtyřikrát po sobě, poslední dvě utkání vyhrály a budou chtít s Indiány dorovnat účty za sezonu. Plzeň zatím vede 2:1 na zápasy.

"Jsem rád, že k závěru sezony se naše týmová forma zlepšuje, a doufám, že se to přenese i do play-out," řekl útočník Tomáš Mikúš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články