Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Lener o mládeži: Mistrovství čtvrtých tříd je nesmysl, musíme učit trenéry

Praha – Mnoho se napsalo a napovídalo o výsledcích juniorských hokejistů do dvaceti let na světovém šampionátu. Šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener však upozorňuje, že celý český mládežnický hokej je teprve v polovině vytýčené cesty, která má přivést reprezentace všech věkových kategorií zpět k vrcholu. A zároveň se obrací k trenérům těch nejmladších hokejistů. "Musíme je učit, aby nechali děti více si spontánně hrát," tvrdil v Tématu pro hosty Lener.

Slavomír Lener
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Mladí čeští hokejisté sice dobře zvládají techniku hry, ale dříve pravidelně propadali při porovnání se soupeři ve fyzické připravenosti, v kondici. Lener je však toho názoru, že se situace v posledních letech zásadně zlepšila. "Mohu zodpovědně říci, že jsme se za poslední čtyři roky absolutně srovnali s velmocemi, jako je Rusko, Švédsko, Finsko, co se týče intenzity a kondiční přípravy do té špičky patří i Švýcarsko," je přesvědčen.

"S Kanadou a Amerikou bych to ještě srovnávat nechtěl, ale tam se blížíme. Neříkám, že trénujeme kvalitně, já jsem velice kritický, v dorosteneckých a juniorských soutěžích se musí více trénovat a více bruslit bez kotouče. Musí se naučit hrát v únavě, sáhnout si na dno. Ale nesmíme je zadřít. Cestou je kvalitní organizovaný trénink a trénink, který je mimo. Žádný hráč to nikam nedotáhne, když nedělá věci navíc," upozorňuje.

Lener stále spatřuje velký problém v myšlení a přístupu některých trenérů. "V Evropě ve všech zemích neřeší, kromě nás, výsledky u dětí. Prostě je nechají hrát. Děláme na tom, aby v každém tréninku byla soutěživost, ale bez tlaku, že musí vyhrát. Spousta trenérů, tzv. 'výsledkářů', je právě v kategoriích přípravek a mladších žáků. Oni už si vedou své tabulky a webové stránky, kde si vyhlašují mistrovství republiky čtvrtých tříd. To je nesmysl. Tam je třeba mnohem více spontánnosti a hravosti."

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Důležitá je i diverzifikace činnosti malých hokejistů. Hra by je neměla otrávit. "Děti potřebují kupříkladu pětkrát v týdnu organizovaný hokej, ale v půlce března skončí sezona, tak ať jde hrát fotbal, tenis či další sport. Ať je ten pohyb jiný. Pak v srpnu bude mít hráč obrovskou chuť se zase vrátit k týmu. Ale, bohužel, někde tomu nevěří a dělají jen hokej. Nesmí je to psychicky obrušovat, musí se těšit na trénink. Musíme učit trenéry, aby nechali děti více spontánně hrát," říká Lener.

Cesta na vrchol však ještě zřejmě potrvá. "Nejlépe to udělali ve Švédsku. Ale osm let měli tvrdé problémy, nemohli se dostat na špičku. My jsme dnes někde v polovině. V žádném případě nechci, aby to znělo alibisticky, ale když jsme přišli, chtěli jsme v prvních pěti letech stabilizovat a být v top šesti týmech. A to jsme, je tam Kanada, Amerika, Švédsko, Rusko, pak je tam Finsko a my. Pokud se tu stabilizujeme, můžeme postoupit dále. V další 'pětiletce' už bychom se chtěli dostat do čtyřky," doufá Lener.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články