Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Lener: Aby šel český hokej nahoru, musíme začít od těch nejmenších

Česká reprezentace skončila na mistrovství světa ve čtvrtfinále na hokejkách ruských hráčů a protáhla tak medailový půst na pět let. U dlouhé řady neúspěchů byl i šéftrenér svazu ledního hokeje Slavomír Lener. Podle něj je třeba příčinu posledních zklamání hledat ve výchově malých hokejistů.

Slavomír Lener
zdroj: ISIFA/LN

"Je třeba začít odspodu. Ani výběry do 20 a 18 let nenaplňují ta medailová očekávání," přiznává Lener. "Na druhou stranu mládež se za posledních pět let, co to intenzivně sledujeme a hrajeme proti top týmům, vylepšila. Předtím jsme vyhráli 1 ze 4 zápasů, teď vyhrajeme 2 ze 4 zápasů, to znamená 50 procent. Ale na mistrovství světa to pořád nemůžeme zlomit," dodává.

Otázkou zůstává, proč se českým výběrům na šampionátech nedaří. "Tím, že jsem tu již šest let, tak do toho vidím hlouběji. Musíme začít - a začínáme - u těch úplně nejmenších. Když se podíváme na pěti, šesti až dvanáctileté děti, tak jsou moc strukturovány. Mají příkazový trénink – to musíš, to nesmíš. Musí víc hrát," myslí si šéftrenér.

Pro inspiraci se Lener – přinejmenším z části – obrací k historii, k úspěšnějším dobám českého hokeje. "Generace hráčů jako Ručinský, Reichel, Jágr, ti hráli pořád. Každý trénink a i mimo trénink. Spousta spontánního tréninku. Spousta tréninku, kde si hráli, kde si sami tvořili."

Problém však není jen v přístupu k tréninkům, ale i v samotné velikosti členské základny. "Generace hráčů, kteří jsou teď v osmnáctce, vzešla z 16tisícové základny. Generace Jágrů, Reichlů, Ručinských vzešla ze 60tisícové základny," popisuje Lener.

Je nám líto, video expirovalo.
Lener: Je třeba začít odspodu

"Dneska přicházíme s programy Trenéři do malých klubů. Za dva roky, co tento program funguje, jsme o třetinu zvedli základnu u těch prvních, druhých až pátých tříd. Takže je to dobře nastartováno, jsou tam kvalitní trenéři, ale bude to trvat strašně dlouho, než nám ti kluci dorostou," stýská si svazový šéftrenér.

Letošní šampionát navíc v plné nahotě ukázal, že čeští hráči zaostávají za konkurencí především v zakončení. To, že střelba není českou doménou, přiznává i Lener. "My jsme hrozní hračičkové. Pořád hledáme další přihrávku. Ale my se tomu věnujeme. Každý trénink by měl začínat střelbou. Ty programy jsou do klubů jasně dány, jen je tomu potřeba věnovat větší úsilí," myslí si Lener.

"Spousta trenérů se věnuje tomu, že dobře zorganizuje cvičení, dobře ho rozjede přes střední pásmo a už nedbají na to, jak to zakončení je kvalitní. Já jsem byl v zámoří osm let a tam každé cvičení začínalo střelbou na bránu. U nás končí střelou na bránu. Je to spíš taková filozofická záležitost," zakončuje.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články