Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Legendární Jaroslav Pouzar vítězil doma i v Kanadě

Praha – Silný, rychlý, důrazný – to byly největší přednosti hokejového útočníka Jaroslava Pouzara, člena slavné generace, která v druhé polovině 70. let vybojovala dva tituly mistrů světa. Českobudějovické levé křídlo se později prosadilo i v zámoří, kde Pouzar v barvách Edmontonu zvedl jako první český hráč nad hlavu Stanleyův pohár, a to hned třikrát. Člen Klubu hokejových kanonýrů i Síně slávy českého hokeje, jenž před několika lety překonal leukémii, se narodil 23. ledna roku 1952.

Jaroslav Pouzar
zdroj: fitnesspouzar.cz

Pouzar si zahrál na šesti mistrovstvích světa, odkud si kromě dvou zlatých z let 1976 a 1977 odvezl ještě tři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Startoval rovněž na dvou olympiádách a dvou Kanadských pohárech, ve své sbírce má i stříbro z OH 1976. V reprezentaci nastoupil celkem k 186 utkáním, v nichž vstřelil 73 branek.

V lize během 12 sezon v barvách Motoru České Budějovice zaznamenal 276 gólů. V roce 1982 mohl odejít do NHL a stal se členem elitního útoku Edmontonu Oilers, v němž se po boku hvězd Wayna Gretzkého a Jariho Kurriho staral hlavně o bránění. O dva roky později se stal prvním českým vítězem Stanley Cupu, slavný pohár zvedl nad hlavu i v letech 1985 a 1987. Hráčskou kariéru uzavřel počátkem 90. let v Německu, kde působil v Iserlohnu, Rosenheimu a Augsburgu.

"Abych pravdu řekl, více než Stanley Cupu jsem si cenil prvního titulu z mistrovství světa, nebo když jsme třeba porazili Rusáky. Když jsem vyhrál Stanley Cup, tak jsem to bral jako normální pohár. Tehdy se tady o tom vůbec nemluvilo, takže jsem netušil, jak ohromnou hodnotu ta trofej má," vzpomínal Pouzar na nejhezčí okamžiky kariéry.

Po návratu z ciziny vybudoval v Budějovicích moderní fitcentrum a v roce 1992 se stal prezidentem tamního klubu, v jehož dresu se v sezoně 1977/78 stal s 42 góly nejlepším střelcem ligy. Opakovaně vypomohl i na střídačce jako trenér, naposledy v říjnu 2003. Nedlouho poté mu byla diagnostikována leukémie a musel absolvovat řadu chemoterapií a také transplantaci kostní dřeně. Po fyzicky i psychicky náročném léčení nakonec zhoubnou nemoc překonal.

Momentálně se rodák z Čakovce věnuje své druhé ženě Ditě a synu Jaroslavovi, z prvního manželství má dceru Miroslavu. Vedle toho chystá výstavbu moderního zimního stadionu, v němž hodlá provozovat mládežnický klub Českobudějovičtí lvi. "Vážím si každé chvíle života, když mohu být s rodinou. Probudíte se a vidíte tu krásu kolem sebe," říká držitel světové Ceny fair play.

Jaroslav Pouzar

Narozen 23. ledna 1952 v Čakovci
V roce 1975 poprvé nastoupil za HC České Budějovice
V roce 1982 jej draftoval kanadský Edmonton
V roce 1987 přestoupil do rakouského Rosenheimu
Vítěz 2 zlatých, 3 stříbrných a 1 bronzové medaile z MS, stříbrné medaile ze ZOH v Rakousku a 3 Stanley Cupů za Oilers
Kariéru ukončil v roce 1990

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články