Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Legendární Gordie Howe je po mrtvici: Jen těžko mluví a necítí část těla

Detroit – Hokejový svět zasáhla neblahá zpráva – legendární Gordie Howe prodělal mrtvici. "Někdy v časných ranních hodinách v neděli utrpěl dost silnou mrtvici. Pravou stranu takřka necítí, bez pomoci nemůže stát. Je schopen mluvit, ale velmi obtížně," popsal listu Detroit News syn čtyřnásobného vítěze Stanley Cupu Murray. 

Gordie "Mr. Hockey" Howe
zdroj: ČTK/AP

Útočník, který si v NHL během úspěšné kariéry vysloužil přezdívku Mr. Hockey, ztratil po mrtvici podle zámořských médií některé funkce v pravé ruce i noze a má potíže s řečí. Své příbuzné či bývalé spoluhráče z fotografií poznává. "Uvidíme, co přinesou další dny. Je silný, nevzdává se," řekla Howeova dcera Cathy, u níž se hokejista zotavuje.

Howe v NHL udivoval svým uměním čtvrt století v týmu Detroitu, jehož barvy hájil v letech 1946–1971 a čtyřikrát dovedl Red Wings k zisku titulu. Celkem odehrál ve slavné soutěži za 26 sezon 1 924 utkání včetně play-off a zaznamenal 869 gólů. S bilancí 1 850 bodů ze základní části je třetím nejproduktivnějším hokejistou historie NHL.

Howe získal šest cen Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezony a stejný počet Art Ross Trophy za prvenství v kanadském bodování. Když se rozloučil s Detroitem, šest let nastupoval v soutěži WHA, ale na rok se do NHL ještě vrátil v barvách Hartfordu. Kariéru ukončil až v 52 letech v roce 1980. Když mu bylo 69, nastoupil do zápasu nižší soutěže IHL. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články