Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Legenda Vladimír Martinec zažil slávu českého hokeje v 70. letech

Praha - Pravý křídelní útočník Vladimír Martinec strávil takřka celou kariéru, kromě půlroku v jihlavské Dukle na přelomu let 1978 a 1979 a čtyřech let v dresu německého Kaufbeurenu na počátku 80. let, v Pardubicích. Díky vytříbenému talentu v koncovce, vtipu a improvizaci byl miláčkem tamních ochozů a spolu s Jiřím Novákem a Bohuslavem Šťastným tvořil ve své době velice populární útočné trio, které Pardubicím v roce 1973 pomohlo získat ligový titul. Východočeskému městu zůstal věrný, nyní trénuje tamější juniory. Hokeji se stále věnuje i aktivně.

Vladimír Martinec, Jiří Novák a Bohuslav Šťastný
zdroj: hcpce.cz

Martinec patřil k vůdčím postavám slavné československé generace, která v 70. letech minulého století jako jediná držela krok se sovětskou "sbornou" a hned třikrát ji dokázala sesadit z trůnu určeného mistrům světa (1972, 1976 a 1977). Pravý křídelní útočník byl pokaždé u toho a na turnaji v Katovicích roku 1976 byl navíc vyhlášen nejlepším forvardem.

Mezi elitní světové hráče postrčily ikonu pardubické Tesly především jeho šikovné ruce, kreativita, vtip a dar improvizace. Díky těmto atributům a jeho hernímu pojetí ho řada expertů svého času označila jako klasického představitele československé hokejové školy. A diváci ho kvůli tomu zbožňovali.

Všemi mastmi mazaný útočník - ne nadarmo mu soupeři často říkali "Liška" - byl na ledě skutečným postrachem obran. Svou herní variabilitu a nevyzpytatelné kličky uplatňoval nejčastěji ve spolupráci s centrem Jiřím Novákem a levým křídlem Bohuslavem Šťastným. Útočná řada "Marcello, Bochník a Bogas", jak se jejím členům přezdívalo, patřila k nejlepším na světě a byla strůjcem mnoha úspěchů Tesly (včetně jejího prvního ligového titulu v roce 1973) i reprezentace.

Martinec nežije ze vzpomínek, stále trénuje

Vzpomínkami na úspěchy se šedesátník Martinec moc nezaobírá. "Z toho se žít nedá, už je to uzavřená kapitola," řekl. Vyhlášený technik zažil jako hráč úspěšná 70. léta minulého století. "Řekl bych, že sedmdesátá léta jsou srovnatelná s koncem století, kdy se také udělaly tři tituly," uvedl Martinec, jenž v té době působil u národního týmu jako asistent trenéra. "Jako hráč jsem byl důležitější než jako trenér. Vždy to musí odehrát hráči na ledě," podotkl.

V současnosti působí v Pardubicích jako trenér juniorů. "Čas trávím tak, jak bych chtěl. Nedovedu si představit, že bych byl bez hokeje. Věnuju se mu už dost dlouho a je to součást mého života. Je to to jediné, co jsem se naučil," uvedl Martinec, jenž juniory východočeského klubu převzal přibližně před dvěma měsíci.

Hokeji se stále věnuje i aktivně, hraje za "staré pány". "Chodíme hrát každý týden podle toho, jak je prostor na ledě. Teď už častěji prohrajeme, ale pokud se u toho zapotím, tak je to pořád dobré," pousmál se člen Klubu hokejových střelců. Spolu s Bohuslavem Šťastným jsou v týmu nejstarší. "Teď už tam chodí mladší kluci, které jsem často i trénoval," řekl.

Vladimír Martinec

Narodil se v Lomnici nad Popelkou 22. prosince 1949. Takřka celou kariéru, kromě půlroku v jihlavské Dukle (1978/79) a čtyřech letech v dresu německého Kaufbeurenu (1981- 85), strávil tento pravý křídelní útočník v Pardubicích. V lize odehrál 14 sezon a 539 utkání, ve kterých nastřílel 343 gólů. Reprezentační dres oblékl v 289 případech a zaznamenal 155 branek. V letech 1972 a 1976-77 byl světovým šampionem. Týmu pomohl i ke stříbru na OH 1976 v Innsbrucku a bronzu v Sapporu 1972. Zazářil na Kanadském poháru '76 proti profesionálům z NHL a jeho výjimečné kvality byly oceněny čtyřmi Zlatými hokejkami v letech 1973, 1975-76 a 1979. V roce 1973 získal s Pardubicemi premiérový ligový titul.

Po ukončení hráčské kariéry zprvu koučoval v Německu, poté doma a vedl i mládežnické výběry ČR. V lednu 1997 pak zaujal post asistenta Luďka Bukače u reprezentace a u týmu zůstal i v době působení Ivana Hlinky, Slavomíra Lenera a Josefa Augusty. Byl u olympijského triumfu v Naganu 1998 a pomohl ke třem mistrovským titulům z let 1999 až 2001. Své mateřské Pardubice dovedl jako trenér dvakrát k titulu ligového šampiona. Martinec je členem Síně hokejové slávy IIHF a v současnosti pracuje jako asistent generálního manažera HC Eaton Pardubice.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články