Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Legenda se vrací. Jihlava je po dvanácti letech zpět v extralize

Jihlava - Po dvanácti letech slaví hokejisté Jihlavy návrat do nejvyšší soutěže. Dvanáctinásobný mistr sice v 11. kole baráže prohrál doma s Karlovými Vary 2:3 po prodloužení, i získaný bod mu ale stačil k postupu. Západočeši brankou Grígera ze 61. minuty udrželi extraligovou naději, v posledním kole ale budou muset zvítězit a doufat v zaváhání Pardubic, které mají po vítězství v Českých Budějovicích o bod víc.

Radost hokejistů Jihlavy
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Dukla v utkání dvakrát prohrávala, ale dočkala se kýženého bodu. Na trefu Matěje Zadražila z konce první třetiny odpověděl po 43 vteřinách druhého dějství kapitán Tomáš Čachotský. Západočechům vrátil v 27. minutě vedení Dávid Gríger a v čase 38:32 vyrovnal v přesilové hře obránce Jiří Říha.

"Bylo důležité, že se nám podařilo srovnat skóre na 2:2. Nevím, jestli to byl můj nejdůležitější gól v prozatímní kariéře. Důležitější bylo, že jsme to pak už nějak umlátili, a tohle je neskutečný pocit," líčil Říha.

Utkání na Horáckém zimním stadionu začalo opatrně. První střelu na branku vyslali až ve třetí minutě Karlovarští díky Duškovi. O tři minuty později už měli hosté větší šanci. Bekhendový pokus Vojtěcha Tomečka Svoboda vyrazil před sebe, ale obránci odklidili puk do bezpečí.

Ve 14. minutě mohli otevřít skóre domácí po Kajínkově střele, kterou Honzík vyrazil k Semanovi, ale jihlavskému útočníkovi se puk zamotal mezi nohy, takže gólman západočeského týmu byl bez práce. Za čtyři minuty se radovali hosté. Harant vyslal do sóla přihrávkou mezi beky Zadražila, který kličkou do bekhendu překonal Svobodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jihlava bude po 12 letech hrát extraligu

Fanoušky Dukly ve vyprodaném hledišti rozjásal po necelé minutě druhého dějství Čachotský, jehož zpoza branky uvolnil bekhendem naslepo Zeman a jihlavský kapitán zblízka nasměroval puk za Honzíka. Další možnost domácích měl Jiránek, na druhé straně zahrozil Harant.

V 27. minutě udeřila Energie, když se před Svobodou prosadil z dorážky bekhendem Gríger. Jihlava se pak ubránila při Kajínkově trestu a v 39. minutě při vyloučení karlovarského kapitána Skuhravého znovu vyrovnala. Říha se ránou od modré čáry trefil přesně k pravé tyči mimo Honzíkův dosah.

Karlovy Vary se s hrozbou sestupu v případě nulového bodového zisku tlačily ve třetí třetině do útoku, ale Jihlava odolávala. Ve velké šanci nepřekonal Svobodu bekhendem Rachůnek. V 55. minutě měl první jihlavskou šanci třetího dějství Seman, který ale zblízka proti Honzíkovi rovněž neuspěl.

V dramatickém závěru při nebezpečných pokusech na obou stranách mohl v 59. minutě rozhodnout ve prospěch Dukly Anděl, ale před odkrytou brankou se mu nepodařilo zakončit. Hosté sáhli 53 vteřin před koncem k power play, aby zvýšili naději na záchranu.

Gól nepadl a Jihlava po vypršení 60 minut rozjela první spontánní oslavy na ledě. V nastavení rychle rozhodl zápas Gríger, Dukla však i po porážce pokračovala v postupových radovánkách.

"Asi mi to ještě nedochází, ale mám ohromnou radost, že se to v Jihlavě povedlo dotáhnout do úspěšného konce. Zápas už byl z naší strany na krev, a to úplně. Sáhli jsme si se silami opravdu na úplné dno, ale důležité je, že jsme to zvládli. Před baráží nám nikdo nevěřil, rozhodl jedním slovem tým," uvedl jihlavský útočník Tomáš Jiránek.

Dukla Jihlava - Energie Karlovy Vary 2:3 v prodloužení (0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 21. Čachotský, 39. J. Říha (F. Seman, Čachotský) - 18. M. Zadražil (Harant, Baránek), 27. Gríger (Flek, Sičák), 61. Gríger (T. Rachůnek). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 6500 (vyprodáno).

Jihlava: M. Svoboda - J. Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb - Jiránek, J. Skořepa, Anděl - Čachotský, F. Seman, A. Zeman - Důras, R. Hubáček, Diviš - D. Čermák, Březina, Jícha. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Karlovy Vary: Honzík - Sičák, M. Rohan, Baránek, Harant, Baldajev, Tomáš Dvořák - V. Tomeček, Tuominen, T. Rachůnek - Gorčík, Skuhravý, Vachovec - Flek, Gríger, O. Beránek - Kohout, M. Zadražil, Dušek. Trenér: Tlačil, Antonik a Kverka.

Petr Vlk (trenér Jihlavy): "Teď to patří klukům, ale my máme pořád práci. Chtěli jsme dneska vyhrát, ale po tom, co proběhlo na ledě po skončení základní hrací doby, tak to asi nejde. Kluci asi nebyli tak koncentrovaní, jak jsme hráli ta prodloužení v základní části, v play-off a baráži. Oni už měli splněno. Co bude v příští sezoně, ještě vůbec řešit nebudu. My máme před sebou ještě jeden zápas (v neděli v Pardubicích), který chceme vyhrát. Večer patří klukům, v sobotu trénujeme a v neděli máme utkání."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články